De ce să nu mănânci înainte de analize? - Doza de Sănătate
 

De ce să nu mănânci înainte de analize?

În general, pacienții trebuie să postească înainte de preluarea sângelui timp de cel puțin 8 ore. Totuși, acest lucru va depinde și de tipul de analize. Astăzi, îți vom explica de ce nu trebuie să mănânci înainte de a-ți face analize.
De ce să nu mănânci înainte de analize?

Ultima actualizare: 15 noiembrie, 2020

Testele de sânge sunt unul dintre cele mai frecvente tipuri de analize medicale, deoarece oferă multe informații despre starea de sănătate a unei persoane. De fapt, sunt considerate teste de rutină de bază atunci când vine vorba de orice intervenție medicală. În general, pacienții trebuie să postească înainte de analizele de sânge timp de cel puțin 8 ore și, dacă este posibil, să li se extragă sângele dimineața. De ce să nu trebuie să mănânci înainte de analize?

Testele de sânge pot ajuta la analiza diferiților parametri. Adesea, medicii solicită teste specifice pentru a confirma sau a exclude un anume diagnostic. Cu toate acestea, multe dintre teste sunt mai mult o chestiune de rutină (de exemplu, glicemia sau numărul de celule din sânge).

În articolul de mai jos, îți vom explica de ce nu trebuie să mănânci înainte de analize. De ce este atât de important să te abții de la mâncare și băuturi timp de cel puțin opt ore înainte de procedură? Vom răspunde la această întrebare și nu numai.

Ce scop au analizele de sânge?

Testele de sânge constau în extragerea sângelui de la pacient și analiza probei într-un laborator. Acestea permit medicilor să studieze multe aspecte ale corpului pentru a obține informații cu privire la starea generală de sănătate. În același timp, informațiile pot face lumină asupra stării unui anumit organ.

În general, analizele de sânge includ o hemoleucogramă. Aceasta se referă la concentrația fiecăruia dintre tipurile de celule care există în sânge (globule roșii, globule albe și trombocite). Mai mult, analizele permit observarea formei acestor celule.

În același mod, testele de sânge permit analiza mai multor valori biochimice (de exemplu, nivelurile de glucoză sau fier din sângele unei persoane). În cadrul acestui grup de valori, putem menționa colesterolul, trigliceridele, enzimele tiroidiene, ureea, etc.

Toți acești parametri sunt esențiali în detectarea anumitor boli. De exemplu, valorile enzimelor tiroidiene ajută la diagnosticarea unei boli tiroidiene. În același timp, fierul și alte valori pot ajuta medicii să determine prezența și gravitatea anemiei.

Mai mult, testele de sânge pot ajuta chiar și în cazul anumitor tipuri de tumori. Aceste tumori acționează prin eliberarea anumitor substanțe care pot fi găsite în sânge.

Medic care ia o probă de sânge
Analizele de sânge pot ajuta la detectarea neregulilor din organism. Medicii le folosesc adesea pentru a diagnostica diverse boli.

De ce să nu mănânci înainte de analize?

Este important să nu consumi mâncare și băuturi cu 8 ore înainte de analizele medicale. Cu alte cuvinte, nu consuma alimente sau lichide (cu excepția apei) cu o seară înainte. Sângele absoarbe alimentele și băuturile și acest lucru poate modifica anumiți parametri.

Necesitatea de a te abține de la alimente și băuturi depinde de analizele care vor fi efectuate. De exemplu, dacă medicul a solicitat doar o hemoleucogramă, este posibil ca postul să nu fie necesar. Cu toate acestea, în cazul nivelurilor de glucoză, adulții trebuie să postească cel puțin 8 ore, iar copiii cel puțin 3 ore.

În cazul analizei funcției tiroidiene, ar trebui să fie suficient un post de doar 4 ore. Când vine vorba de nivelul colesterolului, medicii pot recomanda postul de până la 12 ore.

Un alt aspect de luat în considerare este medicația. Anumite medicamente, la fel ca alimentele, pot modifica rezultatele analizelor medicale. Medicii sunt, în general, conștienți de acest lucru și îți vor putea spune dacă ar trebui să întrerupi administrarea anumitor medicamente.

De ce să nu mănânci înainte de analize
Postul înainte de testele de sânge va depinde de analizele care vor avea loc. Nu orice tip de test de sânge necesită postirea.

Ce altceva trebuie să iei în calcul?

Profesioniștii din domeniul sănătății au și alte recomandări pentru ca analizele de sânge să decurgă cât mai bine. În primul rând, pe lângă post, ar trebui să eviți fumatul chiar înainte de a te supune analizelor de sânge. Tutunul poate modifica nivelul glucozei.

Poți bea apă în cantități moderate pentru a-ți potoli setea. În schimb, consumul de băuturi alcoolice înainte de analizele de sânge este strict interzis. De asemenea, ar trebui să eviți exercițiile fizice cu o zi înainte, deoarece acest lucru poate modifica anumiți markeri.

În orice caz, trebuie să consulți întotdeauna medicul și să soliciți instrucțiuni specifice pentru cazul tău particular. După cum am menționat deja, este posibil ca unii pacienți să fie nevoiți să ia o pauză de la medicamente, în timp ce alții nu. Durata de timp în care pacientul trebuie postească înainte de testele de sânge poate varia. Prin urmare, cel mai bine este să discuți acest lucru personal cu medicul curant.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Quinn JG, Tansey EA, Johnson CD, Roe SM, Montgomery LE. Blood: tests used to assess the physiological and immunological properties of blood. Adv Physiol Educ. 2016;40(2):165-175. doi:10.1152/advan.00079.2015
  • Dean L. Blood Groups and Red Cell Antigens [Internet]. Bethesda (MD): National Center for Biotechnology Information (US); 2005. Table 1, Complete blood count. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2263/table/ch1.T1/
  • Ortiz Sánchez, Y., García Tase, M. M., Rosales Arias, K. K., Vázquez Belizón, Y., & Fonseca Olivares, E. (2005). Interferencias de medicamentos con pruebas de laboratorios. Revista Cubana de Farmacia39(3).
  • McMillin JM. Blood Glucose. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 141. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK248/
  • Kackov S, Simundic AM, Gatti-Drnic A. Are patients well informed about the fasting requirements for laboratory blood testing?. Biochem Med (Zagreb). 2013;23(3):326-331. doi:10.11613/bm.2013.040

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.