Cultivarea ciupercilor comestibile acasă: ghid pentru începători
 

Cultivarea ciupercilor comestibile acasă: ghid pentru începători

Descoperiți cum să vă faceți propria cultură de ciuperci comestibile acasă! Veți avea provizii pentru a pregăti preparate delicioase sau pentru a începe o mică afacere.
Cultivarea ciupercilor comestibile acasă: ghid pentru începători

Ultima actualizare: 15 martie, 2023

Cultivarea ciupercilor comestibile acasă nu este dificilă și oferă un mare beneficiu: economii pentru cei care iubesc felurile de mâncare cu ciuperci. Poate fi chiar o afacere. Mai jos, vă vom spune cum să vă creați propria cultură de ciuperci comestibile acasă. Urmați ghidul nostru pentru a obține o recoltă bogată!

Caracteristicile ciupercilor

Înainte de a începe, trebuie să cunoașteți caracteristicile ciupercilor. În mod natural, ciupercile se atașează de buștenii în descompunere. Apar acolo pentru că se hrănesc cu materie organică, ceea ce ne oferă un prim indiciu despre condițiile pe care trebuie să le aibă substratul în care le vom crește.

Ciupercile au nevoie de un mediu cu multă lumină și oxigen. Cultura va fi astfel sănătoasă. De asemenea, trebuie subliniat faptul că ciupercile sunt considerate un supliment alimentar cu valoare nutritivă ridicată:

  • Vitamine: niacină, tiamină (vitamina B1), B12 și C
  • 57 – 61% carbohidrați în ciupercile uscate
  • Minerale: potasiu, fosfor și calciu
  • 26% proteine
  • 11,9% fibre

Unele cercetări sugerează efectele benefice ale ciupercilor pentru sănătatea umană. De exemplu, se vorbește despre acțiunea lor antioxidantă, capacitatea de a reduce colesterolul din sânge și o acțiune biologică promițătoare în prevenirea bolilor neurodegenerative.

Ciuperci comestibile
Ciupercile necesită un mediu special pentru a germina. Umiditatea este esențială.

De ce este nevoie pentru cultivarea ciupercilor comestibile acasă?

Acum că știți puțin mai multe despre ciuperci, este timpul să cunoașteți elementele pe care va trebui să le achiziționați pentru a începe cultivarea acasă. Luați notițe!

1. Ciuperci sau spori

Pare evident, dar nu este. Primul lucru de care veți avea nevoie sunt sporii. Îi veți găsi în magazine specializate. Alegeți soiul care vă place cel mai mult.

2. Substrat adecvat

Al doilea lucru important este substratul în care veți crește ciupercile. Puteți cumpăra substratul din magazine specializate sau îl puteți pregăti acasă. Trebuie să aveți paie, rumeguș, nucă de cocos, vermiculit, compost, mulci sau gunoi de grajd.

Puteți utiliza și zațul de cafea și buștenii, astfel încât ciupercile să se reproducă ca și cum ar fi în natură. Zațul se adaugă în substrat prin amestecarea cu bucăți de carton umed.

3. Recipient pentru cultivare

Substratul în care urmează să începeți cultura necesită un suport sau un recipient. Puteți alege recipiente din plastic care pot fi reciclate, de culoare închisă sau un lighean vechi.

În magazine, există pungi deja pregătite cu substrat și spori. Astfel, totul devine mult mai ușor.

Ghid pentru începători: cultivarea ciupercilor comestibile acasă

Cultivarea ciupercilor acasă este simplă
În mai puțin de două luni, veți putea colecta ciupercile comestibile.

În 3 – 6 săptămâni, veți culege ciuperci gustoase și ecologice. Iată cum:

  1. Spălați-vă pe mâini: este important să vă păstrați mâinile și articolele pe care urmează să le utilizați complet curate. Utilizați apă și săpun, alcool sau gel dezinfectant.
  2. Pregătiți recipientul : spălați-l bine. Dacă intenționați să reciclați o sticlă de plastic, tăiați partea de sus; apoi, faceți șase găuri (trei pe fund și trei pe lateral). În cazul unui recipient din alt material, asigurați-vă că acesta are orificii de scurgere.
  3. Începeți însămânțarea: luați o cantitate din substratul ales și puneți-o la baza recipientului. Apoi, așezați un strat de spori și adăugați din nou substrat. Faceți acest lucru până când umpleți trei sferturi din recipient.
  4. Puneți un dop: dacă ați folosit sticle de plastic, puneți partea tăiată deasupra. Faceți găuri pentru ca recolta să respire. Dacă aveți alt tip de recipient, va trebui să găsiți ceva cu care să-l acoperiți.
  5. Puneți totul într-o pungă: punga nu trebuie să atingă substratul, deoarece va deteriora ciupercile.
  6. Alegeți temperatura optimă: puneți vasul într-un loc ferit de soare, a cărui temperatură este între 15 și 20 grade Celsius. Trebuie să păstrați mediul umed. Stropiți frecvent substratul.
  7. Așteptați ca sporii să germineze: între a doua și a patra săptămână, veți vedea lăstarii. Trei până la șase săptămâni mai târziu, veți culege ciupercile.

Începeți o cultură de ciuperci comestibile acasă!

Cultivarea ciupercilor acasă este foarte simplă. Aveți opțiunea de a cumpăra tot ce vă trebuie sau de a folosi diferite produse reciclabile, precum sticle de plastic și zaț de cafea.

Acum totul este pregătit. Puteți folosi ciupercile pentru consum personal sau le puteți vinde. La treabă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Beltrán, Y., Morris, H., Domínguez, O. D., Bartista, P., & Llauradó, G. (2021). Composición micoquímica y actividad antioxidante de la seta Pleurotos ostreatus en diferentes estados de crecimiento. Acta Biológica Colombiana26(1), 89-98.
  • Beltrán-Delgado, Y., Morris-Quevedo, H., Llauradó-Maury, G., Bermúdez-Savón, R. C., & García-Oduardo, N. (2020). Procedimientos para la producción de setas del género pleurotus con potencial aplicación farmacológica. Revista Cubana de Química32(2), 245-261.
  • Ramírez, A. G. (2015). New hypocholesterolemic ingredients obtained from edible mushrooms/nuevos ingredientes alimentarios hipocolesterolémicos obtenidos a partir de hongos comestibles (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Madrid).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.