Planta „nu mă uita”: sfaturi pentru cultivare și înflorire
 

Planta „nu mă uita”: sfaturi pentru cultivare și înflorire

Florile Myosotis sunt captivante. Această specie sălbatică este folosită în scop ornamental. Aflați cum să cultivați planta „nu mă uita”!
Planta „nu mă uita”: sfaturi pentru cultivare și înflorire

Ultima actualizare: 07 martie, 2023

Planta „nu mă uita” captează atenția prin florile sale colorate. Este o specie ideală pentru grădini sau interior. Numită și „raspilla”, se remarcă prin capacitatea ei de a rezista în medii ostile.

„Nu-mă-uita”, o plantă cu multe semnificații

„Nu mă uita” este numele dat florilor din genul Myosotis, aparținând familiei Boraginaceae. În spatele acestei plante se află o legendă germană despre doi îndrăgostiți.

Potrivit poveștii populare, o tânără a văzut că o floare frumoasă plutea în apele Dunării, așa că și-a rugat pretendentul să i-o aducă. Fără ezitare, bărbatul a intrat în râu în căutarea acelei flori. A întins mâna spre ea, dar nu a mai reușit să iasă din apă. Înainte de a se îneca, i-a spus iubitei sale: „Vergis mich nicht!”, care înseamnă „Nu mă uita”.

Lojile masonice din Germania au folosit planta ca simbol al rezistenței împotriva nazismului.

Florile de raspilla sunt albăstrui cu un centru galben, deși există și varietăți violet, roz și alb.

Planta nu mă uita plină de flori
Florile acestei plante sunt atât de frumoase, încât este imposibil să nu vreți să le aveți în grădină.

Planta „nu mă uita”: particularități și beneficii

Planta are frunze lungi, pețiolate și cu lungimea cuprinsă între 2 și 13 centimetri. Există cel puțin 100 de specii de raspilla care, conform publicației Flor de Canarias, diferă ca ton. Soiurile create de crescătorii de Myosotis prezintă anumite particularități. De exemplu, florile bleu și indigo sunt potrivite pentru ghivece, iar cele roz deschis pentru grădini.

Înflorirea este anuală, având loc primăvara. Planta nu depășește 80 centimetri înălțime, iar floarea în sine are aproximativ 1 centimetru.

În ceea ce privește beneficiile, Plant Physiology Journal subliniază potențialul extractelor de a inhiba microorganismele bacteriene.

Sfaturi pentru înflorirea plantei „nu-mă-uita”

Deși raspilla nu necesită îngrijire intensă, anumite procese favorizează dezvoltarea și înflorirea.

Lumină

Pentru o înflorire rapidă, este indicat să puneți planta într-o zonă cu lumină solară sau semiumbră. Amintiți-vă că este o specie sălbatică, așa că se descurcă bine în aer liber.

În casă, puneți-o lângă o fereastră sau pe balcon, pentru a avea soare cel puțin 3 ore. Mediile cu iluminare slabă îi afectează înflorirea.

Înmulțire

Reproducerea plantei „nu-mă-uita” se face prin semințe care trebuie să fie semănate la începutul primăverii, fie direct în pământ, fie într-un ghiveci. Înainte de plantare, lăsați-le în apă timp de 24 de ore. Eliminați-le pe cele care nu plutesc, pentru că nu vor germina.

Puneți semințele într-un recipient mic cu pereți perforați, pentru ca apa să se scurgă. Adăugați substrat și introduceți semințele la 1 centimetru adâncime.

Udați și așteptați 2 săptămâni pentru germinare. Când planta are cel puțin 15 centimetri înălțime, transplantați-o în locația finală.

Fertilizare

Planta „nu mă uita” necesită compost bogat în nutrienți, de preferință organic. Folosiți humus de râme.

În plus, diluarea îngrășămintelor cu potasiu la irigare, la fiecare săptămână și jumătate, grăbește înflorirea. Desigur, iarna trebuie să omiteți complet sau să reduceți fertilizarea.

Irigare

Primăvara și vara udați planta la fiecare 2 zile. Iarna și toamna, udați-o doar de două ori pe săptămână, pentru a nu inunda pământul sau a îmbolnăvi planta.

Scopul este de a menține substratul umed, dar fără exces de apă. Introduceți o scobitoare de lemn în pământ. Dacă iese cu noroi, solul are suficientă apă.

Planta nu mă uita cu picături de rouă
Planta nu mă uita are nevoie de umiditate pentru înflorire, dar nu în exces.

Temperatură

Planta „nu mă uita” rezistă la temperaturi scăzute. Cu toate acestea, este mai bine să o protejați de vânt.

Prevenirea bolilor

Melcii și mucegaiul pot afecta această specie. În lipsa tratamentelor, planta se ofilește. Pentru a preveni ciupercile, în primă instanță, apelați la preparate de casă cu bicarbonat de sodiu, săpun lichid și apă. Dacă boala avansează, este indicat să tăiați părțile infectate și să pulverizați un fungicid.

În ceea ce privește eliminarea melcilor, aplicați un moluscicid.

Un plus de îngrijire pentru planta „nu mă uita”

Nu este necesar ca planta să fie infectată pentru a îndepărta frunzele ofilite. De fapt, tăierea ajută la păstrarea nutrienților necesari pentru înflorire. Eliminați un sfert din frunze pentru a stimula înflorirea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.