Arta de a face cactușii să înflorească: 6 sfaturi practice
 

Arta de a face cactușii să înflorească: 6 sfaturi practice

Cactușii sunt plante cu puține pretenții, dar asta nu înseamnă că supraviețuiesc nesupravegheați. Pentru a le stimula înflorirea, urmați sfaturile noastre!
Arta de a face cactușii să înflorească: 6 sfaturi practice

Ultima actualizare: 01 martie, 2023

A face cactușii să înflorească implică angajament. Deși nu necesită o atenție sporită, aceste plante au nevoie de pregătirea terenului și adaptarea mediului în care trăiesc. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu alte specii, înflorirea nu are loc des și nici nu este continuă.

Cactușii se remarcă prin aspectul lor și utilizările multiple. Research in Phytotherapy evidențiază utilizarea lor pentru furaje, hrană, medicamente și design. În cazul designului, apare preocuparea pentru înflorire.

„Nu toți cactușii pot să înflorească”: mit sau realitate?

Cactușii aparțin familiei Cactaceae din regnul Plantae și se caracterizează prin spini și flori mari, colorate și solitare. Enciclopedia Britannica detaliază faptul că toate genurile au un tub floral cu structuri sub formă de petale.

Datorită aspectului dur, mulți care cred că planta nu înflorește niciodată. Secretaría de Cultura, Recreación y Deporte de Bogotá arată contrariul. Toți cactușii înfloresc, doar că unele tipuri o fac doar atunci când ajung la o înălțime de 2 metri sau mulți ani de viață. După prima înflorire, mugurii încolțesc din nou.

Există mai mult de 200 de genuri și 2500 de specii de cactuși.

Ce poate face ca înflorirea cactușilor să stagneze?

Vârsta plantei este prima cauză de stagnare a înfloririi sale, de aceea trebuie să știm dacă este tânără sau adultă, așa cum explică Tropical Nature. Cactușii au timpi de maturare diferiți în funcție de specie. Unii înfloresc la 10 ani, alții la 1,5 ani. Cei care au tije, înfloresc mai rar.

O altă cauză care afectează înflorirea sunt bolile. Cactușii pot fi infectați cu afide și ciuperci care întârzie sau împiedică definitiv apariția florilor. Dacă apar muguri, dăunătorii îi distrug.

Factori precum lumina slabă și substratul nepotrivit afectează înflorirea cactușilor. Chiar dacă vă concentrați pe furnizarea de îngrășăminte, dacă nu este sezonul potrivit, cactușii nu vor înflori.

Cactus înflorit
Toți cactușii pot înflori, dar acest lucru depinde de condițiile interne și externe ale plantei.

Recomandări pentru a face cactușii să înflorească

Calea ușoară este să cumpărați un cactus înflorit. Pentru a experimenta întreg procesul, aflați care este varietatea de Cactaceae pe care o aveți acasă.

De exemplu, Cereus își deschide petalele în zori, Selenicereus cu aproximativ 2 ore înainte de miezul nopții și Epiphyllum după miezul nopții. Florile cad rapid, după cum detaliază Monaco Nature Encyclopedia.

Punerea în practică a următoarelor sfaturi face cactușii să înflorească.

1. Folosiți ghiveciul potrivit

Pentru a promova înflorirea cactușilor, folosiți ghivece de lut. Acest material este poros și ajută la aerarea substratului și la accelerarea uscării între udări.

Alegeți ghivece care nu sunt prea mari, pentru a nu acumula multă apă. Cele mici sunt cele mai bune, atât timp cât rădăcinile nu ies prin orificiile de drenaj.

2. Fertilizați în sezonul corespunzător

Fertilizarea cactușilor este importantă, dar această activitate se face cu câteva luni înainte de înflorire. Ideal este primăvara și vara.

Verificați dacă îngrășământul este bun pentru cactuși sau dacă are o doză mare de potasiu. Agroproductores susține că acest mineral este legat de activarea a peste 50 de enzime esențiale pentru dezvoltarea plantelor și este implicat în controlul cantității de apă care intră și iese din celulele plantelor.

3. Expuneți cactușii la soare

Cactușii iubesc soarele și, prin urmare, lumina. Când plantele sunt cultivate în interior, înflorirea este dificilă, deoarece necesită o locație în care să primească foarte multă lumină.

Primăvara și vara pot fi lăsați afară, dar numai după aclimatizare. Iarna este important să stea în interiorul casei și să aibă tot timpul căldură.

4. Nu irigați în exces

Irigarea unui cactus este determinată de cât de uscat este solul și de căldura ambientală. Cu cât solul este mai uscat și temperatura este mai mare, cu atât necesită mai multă apă. Nu inundați substratul. Distanțați alimentarea cu apă toamna și iarna, deoarece aceasta este faza de pasivitate a cactușilor.

5. Adăugați nutrienți

Atât în pământ, cât și în ghivece, cactușii necesită un sol special pentru a înflori. Se recomandă ca substratul să fie poros, să nu împiedice drenajul și să contribuie la oxigenarea rădăcinilor. De asemenea, curățați-l de buruieni și agenți patogeni.

Botanical Monographies afirmă faptul că substratul poate fi organic, anorganic sau mixt. Următoarele opțiuni sunt cele mai utilizate:

  • Pietriș
  • Perlit
  • Vermiculit
  • Nisip silicios
  • Fibre de cocos
  • Rocă vulcanică
  • Argilă aerată
  • Nisip silicios de râu spălat
Cum faci cactușii să înflorească
Floarea cactusului Santa Rita. Opuntia santarita

6. Respectați perioada de repaus

Cactușii se odihnesc iarna. Cum să-i ajutați? Prin transferul într-o zonă luminoasă, departe de frig și limitând udarea la câteva ori pe lună.

Faceți totul, dar cactusul nu poate înflori?

Dacă faceți totul, dar cactusul înflorește, tot ce rămâne este să aveți răbdare. Multe dintre aceste plante au creștere lentă și pot trece mulți ani înainte de prima înflorire. Cereți vânzătorului toate detaliile despre exemplar atunci când îl cumpărați, pentru a ști la ce să vă așteptați.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.