Ciupercile pleurotus: nutrienți și beneficii
 

Ciupercile pleurotus: nutrienți și beneficii

Descoperiți beneficiile ciupercilor pleurotus, o specie care ar trebui inclusă în dietă în mod regulat datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale. Le-ați încercat deja?
Ciupercile pleurotus: nutrienți și beneficii

Ultima actualizare: 27 ianuarie, 2023

Ciupercile pleurotus (sau păstrăv de fag) au caracteristici organoleptice excelente și pot avea beneficii pentru sănătate atunci când sunt incluse într-o dietă variată și echilibrată. Sunt unele dintre cele mai populare ciuperci cultivate datorită aromei lor blânde și delicate. Pot fi introduse în multe rețete și sunt foarte versatile la nivel culinar.

Înainte de a începe, trebuie să menționăm faptul că aportul de ciuperci este recomandat de aproape toți experții în nutriție. Acestea conțin mulți micronutrienți și fitochimicale și ajută la prevenirea carențelor, modulând nivelurile de oxidare și inflamație din organism.

Ciupercile pleurotus sau păstrăv de fag: nutrienți

Ciupercile pleurotus oferă o cantitate mare de vitamina B. De asemenea, conține vitaminele D, C și K. În plus, conțin minerale esențiale precum fierul, sodiul, iodul, zincul, potasiul și seleniul. Toate acestea sunt esențiale pentru ca reacțiile care au loc zilnic în mediul intern să se desfășoare eficient.

Ciupercile pleurotus au puține calorii, la fel ca alte specii de ciuperci. Cu toate acestea, au cantități mari de fibre. Pot ajuta la inducerea senzației de sațietate și la îmbunătățirea funcționării tractului digestiv, accelerând tranzitul intestinal. Se pot consuma fără probleme în contextul unei diete hipocalorice pentru a pierde în greutate.

Nu poate fi trecut cu vederea faptul că o parte din fibrele conținute de această ciupercă corespunde tipului solubil. Vorbim despre o substanță care fermentează în interiorul tractului digestiv, servind drept substrat energetic pentru bacteriile benefice. Situațiile de disbioză devin astfel mai rare.

Ciupercile pleurotus au multe beneficii pentru sănătate
Aportul scăzut de calorii și concentrația mare de antioxidanți le fac potrivite pentru curele de slăbire.

Ciupercile pleurotus: beneficii pentru sănătate

În primul rând, trebuie remarcat faptul că ciupercile pleurotus pot ajuta la reglarea funcției sistemului imunitar. S-a demonstrat că vitamina C stimulează căile înnăscute și adaptative ale sistemului de apărare a corpului uman. Infecțiile apar mai rar și, dacă se dezvoltă, simptomele vor fi mult mai ușor de gestionat.

Nu trebuie să subestimăm nici importanța zincului, un alt element care poate fi crucial în îmbunătățirea eficienței apărării naturale. În acest caz, mineralul este implicat în procesele de diferențiere a celulelor albe. Astfel, agenții patogeni sunt combătuți mai eficient.

Un alt aspect important este cel al vitaminei D. Puține alimente conțin acest element. Vitamina D din produsele vegetale nu este la fel de calitativă precum ceea ce sintetizează corpul nostru sau ceea ce găsim în peștele oceanic, dar ajută la acoperirea nevoilor zilnice. Potrivit unui studiu publicat în revista Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders, lipsa de vitamina D crește riscul de a dezvolta patologii complexe.

În cele din urmă, trebuie menționat faptul că ciupercile pleurotus conțin vitamina K. Acest lucru poate fi periculos pentru persoanele care iau medicamente anticoagulante. Din acest motiv, trebuie să consultați medicul pentru a afla dacă acest tip de ciupercă poate fi inclus sau nu în alimentația voastră.

Descoperiți: Ce este și ce beneficii și contraindicații are tapioca?

Cheag de sânge care formează un tromb
Persoanele tratate cu anticoagulante din cauza problemelor cardiovasculare ar trebui să-și limiteze aportul de alimente cu multă vitamina K.

Ciupercile pleurotus sunt sănătoase

Ciupercile pleurotus sunt sănătoase și pot fi consumate în mod regulat. Ele oferă o gamă largă de nutrienți esențiali pentru sănătate, în special vitamine și minerale.

De asemenea, au un conținut scăzut de calorii. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la impactul lor asupra compoziției corporale. Ciupercile pleurotus sunt de ajutor și în ceea ce privește sațietatea.

În cele din urmă, este important de menționat faptul că unul dintre punctele cheie în menținerea unei diete sănătoase este varietatea. Dacă alegeți alimente din toate grupele alimentare, este mai puțin probabil să aveți deficite.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017;9(12):1286. Published 2017 Nov 25. doi:10.3390/nu9121286
  • da Silva, Marliane CS, et al. “Enrichment of Pleurotus ostreatus mushrooms with selenium in coffee husks.” Food chemistry 131.2 (2012): 558-563.
  • Lesa, Kaisun Nesa, et al. “Nutritional Value, Medicinal Importance, and Health-Promoting Effects of Dietary Mushroom (Pleurotus ostreatus).” Journal of Food Quality 2022 (2022).
  • Holick MF. The vitamin D deficiency pandemic: Approaches for diagnosis, treatment and prevention. Rev Endocr Metab Disord. 2017;18(2):153-165. doi:10.1007/s11154-017-9424-1
  • Deepalakshmi, Krishnamoorthy, and Mirunalini Sankaran. “Pleurotus ostreatus: an oyster mushroom with nutritional and medicinal properties.” Journal of Biochemical Technology 5.2 (2014): 718-726.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.