Nutriția pentru fertilitate: ce să luați în considerare?
Nutriția pentru fertilitate a fost un subiect important de-a lungul anilor. Obiceiurile alimentare necorespunzătoare, consumul redus de anumite substanțe nutritive și ingerarea de toxine pot afecta capacitatea de reproducere a oamenilor.
Cei care sunt interesați să conceapă – atât femei, cât și bărbați – ar trebui să-și schimbe alimentația, cerând sfatul unui specialist. Cu toate acestea, există câteva recomandări generale pe care oricine le poate aplica. Mai jos, vom descoperi în ce constă nutriția pentru fertilitate!
Ce este infertilitatea?
Organizația Mondială a Sănătății definește infertilitatea ca fiind o boală a sistemului reproducător. Poate fi masculină sau feminină, rezultând imposibilitatea de a concepe. Există două grade de infertilitate. Infertilitatea primară înseamnă că sarcina nu poate fi obținută, în timp ce infertilitatea secundară este incapacitatea de a obține o sarcină după o concepție anterioară.
Pot exista multe cauze, atât pe partea masculină, cât și pe cea feminină. Factorii de mediu și stilul de viață influențează această problemă. Alimentația joacă un rol cheie. Probleme precum supraponderalitatea, obezitatea sau subponderalitatea sunt cauze frecvente.
Citiți mai mult: Tulburările de alimentație și infertilitatea: ce legătură există?
De ce nutriția afectează fertilitatea?
Factorii fizici care condiționează fertilitatea sunt următorii:
- Vârsta
- Sindromul ovarului polichistic
- Obezitatea
- Tulburările sistemului reproducător
- Problemele hormonale
- Dietele dezechilibrate
- Stresul
- Stilul de viață sedentar
- Consumul de droguri, tutun și alcool
Un studiu publicat în revista Hospital Nutrition a concluzionat faptul că aportul excesiv de grăsimi saturate, acizi grași trans și proteine animale poate fi dăunător fertilității. Un aport regulat de carbohidrați complecși, fibre, grăsimi mononesaturate și acizi grași omega-3 poate fi benefic.
În ceea ce privește aportul mare de grăsimi și apariția țesutului adipos care provoacă obezitate, aceasta din urmă poate fi cauzată de dezechilibrul hormonal. La femei, leptina crește concentrația de testosteron, ceea ce scade progesteronul.
La bărbați se întâmplă opusul. Progesteronul crește și testosteronul scade, iar ambii hormoni sunt asociați cu fertilitatea lor. De asemenea, apare o problemă suplimentară – rezistența la insulină.
Dacă glucoza nu poate pătrunde în celule, pancreasul secretă mai multă insulină. La bărbați, calitatea spermatozoizilor scade.
Rolul micro și macronutrienților
Malnutriția poate duce la infertilitate. Greutatea mică duce la probleme în timpul procesului de ovulație, potrivit cercetărilor publicate în Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología.
Lipsa de micronutrienți și macronutrienți, precum și o dietă săracă în antioxidanți, pot fi un factor influent în infertilitate. În acest sens, un studiu pe animale a constatat că o dietă bogată în grăsimi, aplicată timp de 9 săptămâni, a redus motilitatea spermatozoizilor. De fapt, capacitatea lor de reproducere a fost compromisă deoarece au prezentat o fragmentare crescută a ADN-ului. Rezultatele au arătat și o prezență crescută a radicalilor liberi.
Din acest motiv, cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă dezechilibrată duce la stres oxidativ și la deteriorarea ADN-ului. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări la om.
Nutriția pentru fertilitate: ce tip de dietă este indicat?
Consumul de carbohidrați, înlocuirea proteinelor animale cu proteine vegetale și consumul de grăsimi mononesaturate sunt benefice pentru sănătatea reproductivă. De asemenea, consumul de vitamine precum acidul folic, B12, D, C, E și A favorizează fertilitatea.
În ceea ce privește carbohidrații, este evident că cei cu indice glicemic scăzut sunt cei mai eficienți în acest scop. Cercetările sugerează că proteinele vegetale scad riscul de probleme legate de ovulație.
De asemenea, s-a constatat că bărbații cu o concentrație serică mai mare de omega-3 au o calitate mai bună a spermei. Suplimentarea cu omega-3 poate reduce nivelul de testosteron și poate ameliora rezistența la insulină la femeile cu sindromul ovarului polichistic.
Micronutrienți esențiali
În ceea ce privește vitaminele, acidul folic poate ajuta la prevenirea problemelor în timpul sarcinii. Dovezile arată și că sporește cantitatea și calitatea spermei. Același lucru este valabil și pentru vitamina B12, așa cum indică anumite studii.
În cazul vitaminei A, studiile indică următoarele beneficii:
- Ajută la sinteza hormonilor sexuali.
- Participă la formarea spermatozoizilor.
- Protejează ovulul și spermatozoizii de daune oxidative.
- Facilitează implantarea ovulului fertilizat.
Vitamina D, după cum indică cercetările, favorizează sinteza hormonului reproductiv antimüllerian, care este folosit pentru măsurarea fertilităţii feminine, deoarece intervine în rezerva ovariană. La bărbați, lipsa vitaminei D este asociată cu un nivel scăzut de testosteron.
Vitaminele C și E ajută la combaterea oxidării spermatozoizilor și ovulelor, conform studiilor.
Ce alimente include nutriția pentru fertilitatea?
După cum susține un studiu publicat în Frontiers in Public Health, aportul alimentar și sănătatea reproductivă sunt strâns legate. Din acest motiv, se recomandă următoarele:
- Creșteți consumul de surse alimentare de antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele de culoare galben, roșu și violet. Se recomandă cel puțin 5 porții pe zi sau 400 g.
- Consolidați aportul de vitamina E și acid folic prin consumul de nuci. 30 g pe zi sunt suficiente.
- Creșteți aportul de proteine vegetale. Consumați aproximativ 3 sau 4 porții de leguminoase săptămânal, cum ar fi soia, fasolea, lintea și năutul. O porție reprezintă între 60 și 80 g (crude).
- Consumați carbohidrați cu indice glicemic scăzut, cum ar fi leguminoasele și cerealele integrale.
- Consumați 2 sau 3 porții de pește, cum ar fi somonul, macroul, sardinele și tonul, care conțin omega 3. Fiecare porție ar trebui să aibă în jur de 230 g.
- Consumați suplimente de acid folic sub îndrumarea specialistului.
- Consumați păstrăv, ficat de vită și ouă, în special gălbenușul (surse de vitamina D).
- Luați suplimente de vitamina C, vitamina E și vitamina A, conform indicațiilor medicului.
În mod similar, se recomandă reducerea consumului de grăsimi trans, acizi grași saturați și proteine animale, întotdeauna sub supravegherea unui profesionist din domeniul sănătății.
Descoperiți: Cauzele și tratamentul cancerului testicular
Puteți crește fertilitatea prin nutriție
Problemele de fertilitate au origini multiple. Chiar și așa, s-a dovedit că alimentația joacă un rol cheie în această afecțiune. Prin urmare, este indicat să consultați un nutriționist și să adoptați o dietă care favorizează echilibrul hormonal și sănătatea reproductivă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Brewer CJ, Balen AH. The adverse effects of obesity on conception and implantation. Reproduction 2010;140(3):347-64.
- Santiago Brugo-Olmedo, M.D.*, Claudio Chillik, M.D., Susana Kopelman, M.D. Definición y causas de la infertilidad. Rev Colomb Obstet Ginecol vol.54 no.4 Bogotá Oct./Dec. 2003
- Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC. Protein intake and ovulatory infertility. Am J Obstet Gynecol 2008;198(2):210.e1-210.e7
- Panth N, Gavarkovs A, Tamez M, Mattei J. The Influence of Diet on Fertility and the Implications for Public Health Nutrition in the United States. Front Public Health. 2018 Jul 31;6:211. doi: 10.3389/fpubh.2018.00211. PMID: 30109221; PMCID: PMC6079277.
- Delimaris I, Piperakis S. The importance of nutritional factors on human male fertility: A toxicological approach. Journal of Translational Toxicology 2014;1:52-9.
- Mendiola J, Torres-Cantero AM, Vioque J, Moreno-Grau JM, Ten J, Roca M, et al. A low intake of antioxidant nutrients is associated with poor semen quality in patients attending fertility clinics. Fertil Steril 2010;93(4):1128-33.
- Najafipour R, Moghbelinejad S, Aleyasin A, Jalilvand A. Effect of B9 and B12 vitamin intake on semen parameters and fertility of men with MTHFR polymorphisms. Andrology 2017;5(4):704-10.
- Pludowski P, Holick MF, Pilz S, Wagner CL, Hollis BW, Grant WB, et al. Vitamin D effects on musculoskeletal health, immunity, autoimmunity, cardiovascular disease, cancer, fertility, pregnancy, dementia and mortality-a review of recent evidence. Autoimmun Rev 2013;12(10):976-89.
- Bakos HW, Mitchell M, Setchell BP, Lane M. The effect of paternal diet-induced obesity on sperm function and fertilization in a mouse model. Inter J Androl 2011;34(5):402-10ieta-y-fertilidad/
- Kinga Skoracka, Alicja Ewa Ratajczak, Anna Maria Rychter, Agnieszka Dobrowolska, Iwona Krela-Kaźmierczak, Female Fertility and the Nutritional Approach: The Most Essential Aspects, Advances in Nutrition, Volume 12, Issue 6, November 2021, Pages 2372–2386, https://doi.org/10.1093/advances/nmab068