Tulburările de alimentație și infertilitatea: ce legătură există?
 

Tulburările de alimentație și infertilitatea: ce legătură există?

Tulburările de alimentație sunt asociate cu problemele de fertilitate, deși nu se știe exact în ce fel.
Tulburările de alimentație și infertilitatea: ce legătură există?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Tulburările de alimentație ar putea fi legate de infertilitatea la bărbați și la femei. Majoritatea dovezilor indică faptul că acest lucru se întâmplă, deși există și studii care nu găsesc o asociere directă.

Este important de subliniat că tulburările de alimentație nu apar doar la femei. Există și bărbați care le experimentează. În ambele cazuri, capacitatea de a concepe este redusă.

Un aspect important este faptul ca efectele tulburărilor de alimentație asupra fertilității nu apar întotdeauna imediat. Aceasta înseamnă că pot apărea și la mult timp după ce aceste probleme au fost depășite.

Tulburările de alimentație și infertilitatea

Cele mai cunoscute tulburări de alimentație sunt anorexia și bulimia nervoasă. Cu toate acestea, există și altele care se află într-o categorie nespecifică, cunoscută sub numele de alte tulburări de alimentație nespecifice.

Anorexia nervoasă

Anorexia nervoasă este o afecțiune în care o persoană încetează să mănânce normal și restricționează sever numărul de calorii pe care le consumă, cu scopul de a pierde în greutate sau de a menține o greutate extrem de scăzută. Este poate cea mai frecventă tulburare de alimentație.

Bulimia nervoasă

Bulimia nervoasă este o tulburare în care apar episoade recurente de alimentație excesivă, urmate de acțiuni menite să compenseze aceste excese. Oamenii auto-induc vărsăturile sau folosesc laxative, clisme, exerciții fizice intense sau diete foarte severe.

Femeie care suferă de bulimie

Binge eating

Mâncatul excesiv face parte din tulburările de alimentație. Se caracterizează prin aportul rapid de cantități mari de alimente. Nu există foame anterioară, iar binge eating generează sentimente de vinovăție și tristețe. Pentru a fi clasificat ca tulburare, trebuie să apară de cel puțin două ori pe săptămână.

Pregorexia

Pregorexia este o tulburare în care o femeie însărcinată nu mănâncă suficient de frică să nu se îngrașe. De obicei, pregorexia este însoțită de exerciții fizice intense.

Multe dintre femeile afectate au fost anorexice în trecut. Pregorexia este legată de infertilitate. Multe dintre aceste paciente au avut probleme în a concepe.

Vigorexia

Vigorexia este una dintre tulburările alimentare care afectează cel mai mult bărbații. Presupune o dependență de exerciții fizice și o dietă dezechilibrată, foarte orientată către aportul de proteine. Există o preocupare excesivă pentru fizic și o obsesie de a avea un corp atletic și muscular.

Sindromul alimentației nocturne

Este o tulburare asemănătoare cu binge eating. Principala diferență este faptul că, în sindromul alimentației nocturne, mâncatul are loc doar noaptea. De asemenea, nu se consumă cantități mari de alimente odată, ci mai multe mese mici pe parcursul orelor de odihnă.

Megarexia

Megarexia este una dintre tulburările de alimentație mai puțin vizibile. Este opusul anorexiei. Bolnavii au o greutate mare, dar nu o văd ca pe o problemă de sănătate, ci ca pe o manifestare a vitalității. Ajung să se vadă ca fiind slabi sau atletici.

Tulburările de alimentație duc la infertilitate prin diferite căi

Tulburările de alimentație sunt probleme grave care pot pune viața în pericol. Pe lângă efectele negative pe care le provoacă asupra sănătății generale, ele afectează fertilitatea. Să vedem cum!

Grăsime corporală

Organismul are nevoie de niveluri adecvate de grăsime pentru a menține echilibrul hormonal. Celulele adipoase influențează producția și sinteza hormonilor, inclusiv estrogenul și testosteronul. Dacă organismul nu produce suficienți hormoni, sistemul reproducător este afectat.

Nutriție și fertilitate

Deși știința nu a dezvăluit pe deplin relația dintre nutriție și fertilitate, există dovezi ce arată că dieta influențează fertilitatea. Persoanele cu tulburări de alimentație nu își satisfac nevoile de bază. Acest lucru duce la ovule și spermatozoizi de calitate mai slabă. De asemenea, organismul are dificultăți în a sintetiza hormoni.

Menstruație și ovulație

Majoritatea femeilor cu tulburări de alimentație au menstruații neregulate sau nu mai au menstruație. Acest lucru cauzează probleme cu ovulația și scade șansele de a rămâne însărcinată, deși nu în totalitate.

Contracție ovariană și uterină

La unele femei cu anorexie, în special la cele cu amenoree cronică, a fost detectată o reducere a dimensiunii uterului sau ovarelor. Se crede că acest lucru este legat de dezechilibrul hormonal.

Numărul de spermatozoizi și disfuncția erectilă

Nu există suficiente studii în acest sens, dar datele disponibile indică faptul că bărbații cu niveluri foarte scăzute de grăsime au și niveluri foarte scăzute de testosteron, ceea ce duce la un număr mic de spermatozoizi. De asemenea, este posibil să se confrunte cu probleme de disfuncție erectilă.

Tulburările de alimentație și infertilitatea la bărbați

Tulburările de alimentație și infertilitatea: efecte pe termen lung

Există suspiciunea că tulburările de alimentație pot avea efecte negative asupra fertilității pe termen lung. Medicii susțin că persoanele cu antecedente de tulburări de alimentație au o rată mai mare de infertilitate și mai multe dificultăți în a concepe. Femeile rămân însărcinate mai greu.

Aparent, acest lucru este legat de severitatea tulburării la momentul respectiv. O tulburare gravă creează leziuni permanente sistemului reproducător.

Atunci când sarcina apare la o femeie cu tulburări de alimentație sau cu antecedente de tulburări de alimentație, există un risc crescut de avort spontan, naștere prematură și copii cu greutate mică la naștere. Există, de asemenea, un risc crescut ca mama să dezvolte probleme cardiace.

De asemenea, depresia postpartum este mai frecventă. Mama poate transmite copiilor o idee distorsionată a imaginii corpului.

Nu subestimați tulburările de alimentație

Tulburările de alimentație provoacă infertilitate deoarece afectează sănătatea fizică și mintală. Dacă o persoană plănuiește să aibă copii, trebuie să fie sănătoasă. În caz contrar, pot apărea obstacole atunci când vine vorba de concepție.

Abordarea tulburărilor de alimentație este multidisciplinară. Este nevoie de intervenția unui medic, a unui psiholog și a unui nutriționist. Un bun proces de reabilitare nutrițională poate fi suficient pentru restabilirea fertilității.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ekeus, C., Lindberg, L., Lindblad, F., & Hjern, A. (2006). Birth outcomes and pregnancy complications in women with a history of anorexia nervosa. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology113(8), 925-929.
  • Rava, M. F., & Silber, T. J. (2004). Bulimia nerviosa (Parte 1): Historia. Definición, epidemiología, cuadro clínico y complicaciones. Archivos argentinos de pediatría, 102(5), 353-363.
  • González Rodríguez, L. G., López Sobaler, A. M., Perea Sánchez, J. M., & Ortega, R. M. (2018). Nutrición y fertilidad. Nutricion hospitalaria35(SPE6), 7-10.
  • Whittaker, J., & Wu, K. (2021). Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. The Journal of steroid biochemistry and molecular biology210, 105878.
  • Yanes-Rizo, T., Salazar-Alarcón, C. E., Martínez-Cruz, M., Nava-Hernández, J., Porter, M., & Vital-Reyes, S. (2014). Composición corporal y hábitos alimentarios en pacientes con infertilidad. Revista Mexicana de Medicina de la Reproducción6(4), 177-184.
  • Tuncer, E., GÜMÜŞ, A. B., & Keser, A. (2020). The Importance of Pregorexia Awareness. Clinical and Experimental Health Sciences10(3), 186-190.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.