Pericolele sticlelor de apă pentru sănătate
 

Pericolele sticlelor de apă pentru sănătate

Sticlele de apă din plastic pot reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate. Află mai jos la ce riscuri te expui când cumperi apă în PET-uri!
Pericolele sticlelor de apă pentru sănătate
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

În prezent, achiziționarea unei sticle de apă este sinonimă cu achiziționarea unui recipient din plastic. Din păcate, plasticul nu este un material prietenos cu sănătatea sau cu mediul. Descoperă pericolele sticlelor de apă pentru sănătate!

Pericolele sticlelor de apă pentru sănătate

1. Reutilizarea sticlelor de apă din plastic

Nu reutiliza sticlele de plastic pentru o perioadă lungă de timp, deoarece acestea pot elibera substanțe chimice periculoase. Prin urmare, este important să acorzi atenție simbolurilor de pe fundul recipientelor.

Sticlă aruncată la gunoi

 

  • De exemplu, dacă găsești triunghiuri cu cifre în interior, acestea se referă la tipul de plastic din care a fost făcută sticla.
  • Recipientele marcate cu „1” (PET sau PETE) sunt de unică folosință.
  • Într-un mediu cu oxigen, în cazul încălzirii sau al expunerii la soare, recipientul ajunge sa emane substanțe toxice direct în apa.

2. Recipientele marcate cu 3 și 7

Evită recipientele care sunt marcate cu 3 și 7 (PVC și PC), deoarece degajă substanțe toxice care pot pătrunde în alimente și băuturi. Dacă îți expui organismul pentru o perioadă lungă de timp la acest tip de recipiente, poți dezvolta boli periculoase.

  • Dacă vrei să reumpli sticlele, ține cont de faptul că pentru acest tip de utilizare cele mai recomandate sunt cele din polietilenă. Sunt marcate cu 2 și 4.
  • Recipientele din polipropilenă care sunt marcate cu 5 și PP sunt relativ sigure dacă sunt folosite pentru a stoca apă rece. Pentru reutilizare, se recomandă dezinfectarea.

3. Bacterii

O sticlă de plastic poate fi un teren propice pentru bacterii. Nivelul de microorganisme din aceste sticle depășește adesea cantitățile considerate sigure pentru sănătate.

Nu folosi sticlele din plastic cu mâinile murdare. Spală-le bine și nu pune în ele apă caldă. Soluția pentru păstrarea sticlelor în stare optimă este spălarea cu apă și detergent de vase.

Bacterii pe plastic

 

Cel mai mare risc pentru sănătate asociat cu reutilizarea sticlelor de plastic este cel microbiologic. O mică zgârietură a materialului devine locul perfect pentru înmulțirea bacteriilor. Potrivit mai multor investigații, cea mai mare cantitate de bacterii trăiește în canelurile gurii sticlelor și nu întotdeauna aceste zone pot fi igienizate corect.

4. Apă cu aromă

Companiile care îmbuteliază apă vând și produse derivate în care adaugă un anumit tip de aromă. Ceea ce caută este să atragă tinerii și sportivii.

Companiile susțin că această apă îmbuteliată cu arome adăugate este „mai sănătoasă decât alte băuturi dulci”. Totuși, uneori această apă poate conține la fel de mult zahăr ca o băutură răcoritoare. Pentru a nu te lăsa păcălit de reclame, trebuie să verifici întotdeauna informațiile de pe etichetă și să vezi cantitatea de zahăr conținută.

Atenție la reutilizarea sticlelor de apă

Nu există nicio problemă la reutilizarea unei sticle de plastic o dată sau de două ori. Cu toate acestea, este important să nu o faci de prea multe ori pentru a evita riscurile. Una dintre soluțiile posibile este să cumperi sticle de sticlă sau din oțel inoxidabil, care vor trebui să fie, de asemenea, dezinfectate la fiecare umplere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.