Cum este să trăiești cu atrofia multisistemică - Doza de Sănătate
 

Cum este să trăiești cu atrofia multisistemică

Atrofia multisistemică este o tulburare neurodegenerativă neobișnuită caracterizată în stadiile sale inițiale prin simptome similare cu cele ale maladiei Parkinson. Astăzi, vom discuta despre ce înseamnă să trăiești cu atrofie multisistemică.
Cum este să trăiești cu atrofia multisistemică
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Astăzi, vrem să aruncăm o privire asupra a ceea ce înseamnă să trăiești cu atrofia multisistemică. Această tulburare neurodegenerativă este mai puțin frecventă și afectează sistemul nervos autonom și mișcarea.

Simptomele ce caracterizează această tulburare includ episoade de leșin și probleme cu ritmul cardiac și controlul vezicii urinare. În etapele inițiale, simptomele atrofiei multisistemice sunt similare cu cele ale bolii Parkinson.

Atrofia multisistemică evoluează rapid. Pacienții vor ajunge să depindă de un scaun cu rotile. Ei experimentează și alte procese degenerative, inclusiv cateterism intermitent și disfuncție executivă.

Evoluția acestei tulburări este evaluată utilizând o scară unificată a clasificării atrofiei multisistemice. Aceasta cataloghează activitățile de zi cu zi, dizabilitatea motorie nervoasă vegetativă și dizabilitatea generală.

Din păcate pentru cei care trăiesc cu atrofia multisistemică, procesul degenerativ este inevitabil. De fapt, speranța medie de viață este cuprinsă între 6 și 9 ani, deoarece nu există până în prezent nici un remediu pentru această tulburare. Cu toate acestea, există o serie de măsuri și medicamente care ajută la ameliorarea simptomelor.

Ce este atrofia multisistemică?

În prezent, experții nu cunosc cauzele apariției atrofiei multisistemice. Cu toate acestea, profesioniștii din domeniu au studiat posibilitatea ca aceasta să aibă legătură cu o anumită componentă ereditară. În același timp, au cercetat toxinele din mediu ca un posibil factor al acestei boli. Dar nu au găsit dovezi care să susțină teoriile lor.

Tulburarea produce deteriorarea și atrofia anumitor părți ale creierului. Afectează cerebelul, nucleii bazali și trunchiul cerebral. Aceste părți sunt responsabile de funcțiile interne ale corpului, de digestie și de controlul motor.

Creier uman
În spatele pierderii funcțiilor cognitive și motorii se află un proces degenerativ care afectează neuronii.

Cele mai frecvente simptome, printre multe altele, sunt următoarele:

  • Pierderea abilităților motorii fine. Implică dificultăți în efectuarea activităților de bază, cum ar fi închiderea gurii și mestecatul.
  • Tipare de somn întrerupte. Pacienților le este greu să adoarmă și simt adesea oboseală în timpul zilei.
  • Căderi frecvente. Acesta este rezultatul pierderii controlului asupra corpului, vertijului și leșinului.
  • Pierderea controlului intestinal și al vezicii urinare.
  • Absența transpirației care poate afecta orice parte a corpului.
  • Probleme de vedere și vorbire.

Modul în care se dezvoltă atrofia multisistemică poate varia, dar boala nu intră niciodată în remisie. În funcție de evoluția procesului degenerativ, activitățile zilnice pot deveni din ce în ce mai greu de realizat.

Tratament pentru cei care trăiesc cu atrofia multisistemică

Așa cum am menționat mai sus, nu există în prezent nici un remediu pentru atrofia multisistemică. Nu există tratamente care să încetinească procesul degenerativ din creier. Cu toate acestea, există studii în desfășurare care evaluează medicația ce ar putea întârzia evoluția tulburării.

Pacienții cu unele dintre cele mai grave simptome ale acestei boli folosesc medicamente sau tratamente specifice acestora. De exemplu, pot adăuga sare în dietă și pot evita mesele grele și alcoolul pentru a reduce leșinul și amețelile.

Medicii prescriu fludrocortizon pacienților care urmează o dietă săracă în sodiu. De asemenea, ei prescriu adesea midodrina pentru a crește volumul de sânge și volumul vaselor înguste. Mai mult, consumul unuia sau a două pahare de apă înainte de a te ridica din pat poate contribui și la creșterea tensiunii arteriale.

Procesul de atrofie multisistemică

Persoană afectată de atrofia multisistemică
Având în vedere schimbările degenerative care apar odată cu timpul, terapia și sprijinul familial joacă un rol cheie în îngrijirea pacienților.

Atrofia multisistemică afectează aproximativ 5 din 100.000 de oameni. Cei care trăiesc cu atrofie multisistemică au dorința de a-și trăi viața din plin după ce primesc diagnosticul. Cu toate acestea, în timp, procesul degenerativ avansează. Prin urmare, pacienții pot experimenta neputință, depresie și momente de criză.

Este fundamental ca acești indivizi să meargă la terapie, care poate fi foarte utilă pentru a face față bolii cât mai eficient posibil. În același timp, sprijinul membrilor familiei și al prietenilor apropiați este indispensabil.

Pacienții care suferă de atrofie multisistemică trăiesc timp de 7-10 ani după apariția primelor simptome. Dar această valoare poate varia. Uneori, oamenii pot trăi cu atrofia multisistemică mai mult de 15 ani.

Moartea apare ca urmare a unor probleme respiratorii, având în vedere incapacitatea sistemului nervos de a se autoregla.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.