Logo image
Logo image

Stai cu partenerul tău de milă, teamă sau vinovăție?

3 minute
Dacă stai într-o relație doar de mila partenerului, ar trebui să te gândești dacă sunteți cu adevărat fericiți. Poate că ar fi mai bine să vă despărțiți. 
Stai cu partenerul tău de milă, teamă sau vinovăție?
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă stai cu partenerul tău de milă, teamă sau vinovăție, ar trebui să te gândești ce ai, de fapt, de câștigat. Probabil nici nu sunteți fericiți, din moment ce relația voastră nu se bazează pe dragoste, așa cum ar trebui.

Uneori, ne este milă de cel de lângă noi, iar acest lucru ne face să ne simțim vinovați. Cele două senzații merg mână în mână.

Sentimentul de vinovăție poate avea multe cauze. Partenerul tău este foarte „de treabă” și vă iubiți mult. Cum ai putea să pui capăt relației și să îl faci să sufere?

Frica este o chestiune separată. Există numeroase situații în care abuzul sau alte temeri determină oamenii să mențină o relație. De exemplu, poate fi vorba chiar de dependență emoțională.

Dacă stai cu partenerul tău de milă sau vinovăție, îți faci singur rău

Some figure

Dacă stai cu partenerul tău de milă sau pentru că te simți vinovat, deși ai vrea să închei relația, faci mai mult rău decât bine. Cel de lângă tine nu merită să stea alături de o persoană care nu este sinceră. Poate că nu îl iubești, dar mila și vinovăția te împiedică să acționezi așa cum ți-ai dori.

Fiind oameni, suntem capabili de empatie. Uneori, aceasta ne poate ajuta sau încurca. Atunci când vrei să îți părăsești partenerul, de exemplu, lacrimile și tristețea lui te fac să te simți prost.

Cu toții vrem să evităm suferința celor din jur. Însă nu trebuie să amâni luarea unei decizii care ar fi în beneficiul amândurora. Chiar dacă percepi despărțirea drept o pierdere, s-ar putea ca atât tu, cât și partenerul tău să aveți multe de câștigat.

Stai cu partenerul tău de frică?

Some figure

Este cu totul altceva să stai într-o relație de frică. Ce stă la baza acestei emoții? Poate ți-ai manifestat intenția de a pune capăt relației, iar partenerul te-a amenințat. Îți este teamă că te-ar putea răni fizic? A mai făcut acest lucru până acum?

În situația de mai sus, frica poate fi paralizantă. Cu toate acestea, trebuie să îți faci curajul să închei relația. În multe țări există locuri sigure în care femeile abuzate pot găsi un sprijin. Așadar, nu uita: decizia este a ta.

O altă sursă a fricii ar putea fi dependența emoțională. Poate îți este teamă că vei rămâne singur și nu îți vei mai găsi pe altcineva. Multe persoane întâmpină această problemă și recurg uneori chiar la ajutorul unui specialist pentru a o soluționa.

Cu puțin ajutor, îți vei da și tu seama că nu ai nevoie de nimeni pentru a fi fericit și poți încheia o relație fără să te temi de nimic. 

Pune capăt relației pentru a-ți proteja sănătatea

Some figure

Dacă stai cu partenerul tău de milă, frică sau vinovăție, este important de știut că despărțirea este necesară pentru propria ta sănătate și chiar pentru binele relației. Cele trei emoții combinate creează numeroase divergențe și transformă o relație sănătoasă într-una foarte toxică. Motivul îl reprezintă evitarea de a-i pune capăt o dată pentru totdeauna.

Este normal să simți teamă, milă sau vinovăție, însă este obligația ta să înfrunți aceste sentimente. Ele indică faptul că nu îți permiți ție și celui de lângă tine să fiți fericiți.

Dacă stai cu partenerul tău de milă, frică sau vinovăție, gândește-te ce aveți amândoi de câștigat din această relație. Vei vedea că, de fapt, refuzul de a-i pune capăt vă face mai mult rău decât bine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Urbiola, I., & Estévez, A. (2015). Dependencia emocional y esquemas desadaptativos tempranos en el noviazgo de adolescentes y jóvenes. Behavioral Psychology/ Psicologia Conductual.
  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • ¿Qué es la dependencia emociona? http://www.dependenciaemocional.org/definicion.html

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.