Cum să creezi un spațiu pentru lucru manual acasă
Lucrul manual acasă, fie că are caracter practic sau artistic, presupune utilizarea de materiale, vopseluri și accesorii care se pierd sau se împrăștie adesea. Vorbim de obiecte mici care dispar și sunt greu de găsit la nevoie. Amenajarea unui spațiu pentru lucru manual acasă are ca scop ordinea și curățenia.
Având o zonă specială pentru lucrări de acest tip, depozitarea elementelor necesare este mai simplă. Aplicând o serie de sfaturi și recomandări, poți să creezi un spațiu pentru lucru manual acasă fără costuri ridicate.
Ce este un spațiu pentru lucru manual și de ce trebuie să ai unul acasă?
Spațiul pentru lucru manual este destinat proiectelor DIY sau celor legate de artă, cum ar fi pictura sau desenul. Toate aceste sarcini necesită materiale mici, precum creioanele, riglele, pensulele, autocolantele, etc. Acestea sunt obiecte care se pierd frecvent. Dezordinea afectează negativ creativitatea. De aceea, poți transforma un sector al locuinței în spațiu pentru meșteșuguri. În acest fel, vei evita murdărirea altor zone din casă.
Cum să creezi un spațiu pentru lucru manual acasă
Primul lucru de luat în considerare atunci când creezi un spațiu de artizanat este suprafața disponibilă. O cameră mare doar pentru lucru manual nu este același lucru cu un colț mic în camera de zi.
Poți să amenajezi o zonă de artizanat în orice casă, chiar dacă ai loc doar pentru o măsuță, o lampă și un raft. În funcție de suprafață, vezi ce obiecte poți folosi: rafturi, mese, panouri, etc.
Folosește mese și dulapuri
Opțiunea ideală pentru amenajarea unui spațiu de artizanat este alocarea unei încăperi pentru această activitate. Desigur, nu toată lumea are spațiul necesar. Există însă blaturi sau dulapuri care se potrivesc anumitor sectoare ale casei. Alege ce ți se potrivește și creează spații de depozitare.
Dacă ai bugetul necesar, poți comanda mobilier personalizat. Pe lângă dulapuri, alege și un birou cu un scaun confortabil, unde să ai toate materialele la îndemână.
Montează rafturi
Uneori, spațiul orizontal nu este suficient. Așadar, poți opta pentru rafturi pentru a depozita tot felul de materiale și unelte, de la cărți și caiete, până la cutii mici și dosare. Acestea îți permit să ai la îndemână uneltele și materialele necesare pentru meșteșug.
Caută alternative
Dacă spațiul este foarte mic, optează pentru panouri, cârlige sau umerașe. În cazul panourilor, acestea sunt adesea folosite pentru agățarea sculelor în ateliere. Sunt din ce în ce mai folosite în interioarele rustice, oferind un număr mare de sectoare pentru depozitare.
Ținând cont de aspectul economic, poți reutiliza materiale. De exemplu, lemnul. Cu câteva ajustări de dimensiune și un strat de vopsea, poate fi reciclat în funcție de nevoi.
Alege obiecte pentru depozitare
Ia în considerare spațiul disponibil și activitatea desfășurată pentru a ajusta opțiunile la nevoile personale:
- Cutii. Sunt o opțiune bună pentru depozitarea lucrurilor. În plus, poți să le decorezi după preferințe.
- Cuburi. Sunt opțiuni alternative cu diferite mărimi. După ce le umpli, le poți folosi ca taburete.
- Tăvi. Sunt utilizate frecvent în birouri și sunt utile pentru a preveni împrăștierea obiectelor.
- Cărucioare. Pot avea mai multe etaje și sunt foarte utile datorită roților. Funcționează foarte bine dacă nu ai spațiu suficient pentru a pune mese sau rafturi.
Iluminează spațiul
Pentru lucrul manual, se recomandă utilizarea lămpilor cu lumină rece. De asemenea, este important să ai și o variantă de lumină caldă. Totuși, ceea ce trebuie prioritizat în timpul zilei este pătrunderea luminii naturale în cameră. Este cea mai bună opțiune pentru lucrul manual.
Alege culorile
Un alt mod de a te simți confortabil este să alegi gama preferată de culori. În funcție de sectorul locuinței, culorile trebuie combinate cu restul pereților și mobilierului. Poți folosi detalii în culori strălucitoare, deoarece acestea încurajează creativitatea.
Dă o notă personală spațiului
Este momentul să adaugi detaliile personalizate. Nimic mai bun decât decorarea cu obiecte realizate manual! Alege culori și modele care îți plac și adaugă decorațiuni care încurajează imaginația și creativitatea. În plus, organizarea după culori, mărimi sau ordinea alfabetică este o modalitate de a personaliza spațiul pentru lucru manual.
Într-un spațiu pentru lucru manual acasă, trebuie să existe ordine
Nu uita că prioritatea în amenajarea acestui sector este crearea unui spațiu ordonat și util pentru meșteșuguri. Aspectele decorative adaugă o notă personală care încurajează creativitatea. Depozitarea, ordonarea și clasificarea articolelor nu trebuie niciodată neglijate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Freitag V, Entre arte y artesanía: elementos para pensar el oficio artesanal en la actualidad. El Artista [Internet]. 2014; (11):129-143. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=87432695007
- Vázquez Rodríguez Y, Los Espacios interiores de la Vivienda y el diseño de interiores en Hoteles para el turismo.. Revista de Arquitectura e Ingeniería [Internet]. 2011;5(1): . Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193921374005
- del Olmo Barbero J, El color como elemento comunicacional. Comunicar [Internet]. 2006; (26):112-116. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=15802617