7 contraste decorative pe care îți va plăcea să le folosești
 

7 contraste decorative pe care îți va plăcea să le folosești

Există o tendință în designul interior care se bazează pe combinarea elementelor complet diferite. Prin amestecul alb-negru sau vechi și nou, se poate obține un mediu foarte armonios.
7 contraste decorative pe care îți va plăcea să le folosești

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Tendințele de design interior combină adesea diferite game de culori, materiale sau tipuri de decorațiuni. În general, aceste combinații mențin o armonie care caracterizează stilul general ales. Cu toate acestea, uimitoarele contraste decorative devin din ce în ce mai frecvente. Acestea presupun diferite formate care generează impact vizual.

Este vorba despre realizarea contrastelor între elemente specifice, ținând cont de gustul personal și tendințele decorative actuale. De exemplu, amestecul de culori alb-negru, diferitele texturi sau o combinație armonioasă între mediile luminoase și întunecate.

Obținerea unor contraste decorative bune este posibilă prin cunoașterea ultimelor tendințe în design.

Ce înseamnă „contraste decorative”?

Ultimele tendințe în designul interior indică faptul că nu numai combinațiile armonioase funcționează atunci când vine vorba de generarea unui spațiu atractiv. În acest cadru apar și contraste decorative. Vorbim de o serie de aranjamente de culori și obiecte care sunt diferite.

Aceste combinații sunt generează surprize, impact vizual și un caracter inovator. De exemplu, utilizarea tonurilor subtile de negru pe fundal alb sau folosirea ornamentelor și mobilierului antic în compania elementelor futuriste.

Cele mai bune contraste decorative pentru acasă

Ținând cont de principiile decorului cu combinații neașteptate, următoarele exemple fac posibilă aplicarea acestui stil acasă. Livingul sau dormitorul se poate transforma într-un spațiu modern.

1. Amestecul texturilor

Nu toți oamenii preferă să își asume riscuri. În acest caz, pot crea contraste decorative cu diferite texturi.

De exemplu, folosirea diferitelor vopseluri în camera de zi. Aspectul mat este tipic acestor spații, dar poate fi combinat cu finisaje mai lucioase. Cărămida la vedere este o opțiune în tendințe.

2. Alb, negru și culori opuse

Unul dintre principalele instrumente pentru a obține contraste decorative este utilizarea de culori opuse. Combinați aceste nuanțe elegant, dar fiți subtili. De exemplu, folosiți decorațiuni sau piese de mobilier negre în camere vopsite alb.

Folosiți perne și alte obiecte care combină ambele culori pe rafturi negre. Una dintre nuanțe ar trebui să predomine ca fundal, în timp ce cealaltă trebuie folosită ca decor, fără a satura spațiul.

Contraste decorative în dormitor
Alb-negru este o opțiune aproape sigură pentru contrastul din dormitor.

3. Contraste decorative între lumină și întuneric

Pe lângă mobilier, materiale și culori, senzația de contrast poate fi transmisă prin iluminare. În acest caz, alegeți diferite becuri: unele cu lumină caldă, iar altele cu lumină rece. Lumina oferită va fi albă sau galbenă.

Plasarea lămpilor cu becuri diferite în același mediu produce senzația de disparitate prin lumină. Este o tehnică mai puțin impresionantă, dar cu un profund sentiment de contrast perceput în mod constant. O altă variantă este să folosiți lumini LED în tonuri roșiatice sau similare, care creează o atmosferă mai îndrăzneață.

4. Tehnologie și lucru manual

O metodă deosebită este posibilitatea de a genera contrast folosind obiecte mici sau decorațiuni. Pentru a realiza acest lucru, piesele realizate manual din materiale vechi (precum ceramica) trebuie să fie puse în contrast cu elemente tehnologice.

5. Contrast minim

O altă strategie care se aplică în mod obișnuit în această tendință este generarea de contrast cu un singur element. Poate fi o bibliotecă, un fotoliu sau o masă, dar important este să difere de restul spațiului. De exemplu, dacă încăperea este bej sau albă, efectul se realizează cu mobilier într-o culoare vie.

Roșu, verde sau negru se combină foarte bine cu elementele neutre. În plus, tehnica permite reînnoirea și modificarea designului spațiului cu ușurință, prin eliminarea sau schimbarea elementului de contrast.

6. Clasic și modern

Atunci când se selectează materialele pentru a genera contraste, este important să se combine suprafețe plane cu suprafețe în relief. De exemplu, un perete alb în stil modern cu un sector acoperit cu piatră naturală. Când combinația este bine realizată, contrastul evidențiază estetica.

7. Oglinzi

Oglinzile sunt obiecte decorative elegante, estetice și foarte utile. În plus, ele generează senzația de contrast. Sunt recomandate diferite nuanțe în partea de sus și de jos a ramelor. În acest fel, se realizează o dualitate care se potrivește cu tendința contrastelor decorative.

Contraste decorative în baie
Oglinzile au particularitatea de a decora camerele, dar sunt și funcționale și utile în viața de zi cu zi.

Mai multe moduri de a obține contraste decorative

Trebuie luată în considerare posibilitatea intervenției pe diferite niveluri. Nu este necesar să vă concentrați doar asupra aspectelor tipice, cum ar fi culorile, texturile sau mobilierul. Puteți genera contraste decorative prin senzația de trecut și viitor, de rustic și modern sau de bine și rău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • CHAVES OSORIO, JOSÉ ANDRÉS , FILLIPO RUGELES, VICTOR HUGO , CANO GARZÓN, HUGO BALDOMIRO ,  APLICACIONES DE ILUMINACIÓN CON LEDs. Scientia Et Technica [Internet]. 2010;XVI(45):13-18. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=84917249003
  • Gaggino , Rosana ,  Salubridad, sustentabilidad ecológica y costo de tecnologías constructivas para la vivienda de interés social. CUADERNO URBANO. Espacio, cultura, sociedad [Internet]. 2014;17(17):113-144. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=369236776006
  • Santos E, Manuel, Prieto M, M. Pilar,  Propuesta metodológica para el análisis de los códigos decorativos: Comparando piedras y cerámica. Estudios Atacameños [Internet]. 2009; (37):123-138. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31516399008
  • Vázquez Rodríguez, Yunior,  Los Espacios interiores de la Vivienda y el diseño de interiores en Hoteles para el turismo.. Revista de Arquitectura e Ingeniería [Internet]. 2011;5(1): . Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193921374005

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.