Cum să te menții după dietă la greutatea ideală
Nu știi cum să te menții după dietă? Ai vrea să ai un stil de viață sănătos fără a face alegeri alimentare greșite atât de des? În primul rând, cel mai important lucru este nu-ți pierzi speranța.
În acest articol, îți vom oferi câteva sfaturi despre cum să te menții după dietă la greutatea ideală. Cel mai important lucru este să le pui în practică pe termen lung.
Ești pregătit/ă? Citește cu atenție și, cel mai important, acționează!
Cum să te menții după dietă
1. Nu mai privi dieta ca pe o pedeapsă, ci ca pe o schimbare pe termen lung
Unul dintre motivele pentru care oamenii nu reușesc să se mențină după dietă este faptul că o privesc ca pe o pedeapsă pentru stilul de viață pe care l-au avut înainte de aceasta. Dacă faci această greșeală, te vei gândi constant la momentul în care vei putea scăpa de pedeapsă.
Problema cu acest tip de gândire este faptul că, chiar dacă reușești să pierzi câteva kilograme, este foarte probabil să le câștigi înapoi imediat ce închei dieta. Este important să-ți pregătești psihicul să accepte faptul că dieta reprezintă o schimbare și o îmbunătățire a stilului de viață, nu doar o modalitate de a arde „X” kilograme.
În acest mod, vei înceta să mai privești dieta ca pe un lucru negativ. Nu uita:
- Nu stabili o dată pentru încheierea dietei.
- Acordă-ți un mic premiu de fiecare dată când reușești să faci ceva ce ți-ai propus și creează noi țeluri pe parcursul dietei.
Îți recomandăm:
2. Evită dietele foarte restrictive
Deși dietele restrictive sunt adesea faimoase, ele nu reprezintă întotdeauna o idee bună. Dacă nu ți-a fost recomandat de medic și nu ai niciun motiv real pentru a-l urma, nu adopta un asemenea regim.
Există două probleme în legătură cu acest tip de diete:
- În primul rând, acestea nu te învață să mănânci corect. Din cauza deficiențelor nutriționale provocate de acestea, vei adopta obiceiuri alimentare greșite. În anumite cazuri, dietele restrictive pot avea efectul opus. Ai putea pierde câteva kilograme de mușchi și nutrienți importanți din organism în loc să arzi grăsimi.
Cum să te menții după dietă la greutatea ideală? Alege o dietă special creată pentru tine. O idee bună este să ceri sfatul unui nutriționist, care te poate învăța cum să pregătești mese echilibrate în funcție de preferințele tale. O alta variantă este ca nutriționistul să îți alcătuiască un meniu. Nu-ți rămâne decât să gătești după recomandările sale.
- În al doilea rând, dietele restrictive pot fi urmate numai pentru o perioadă de timp scurtă. Având în vedere că acestea elimină nutrienți importanți din alimentație, nu pot fi urmate mai mult timp. Majoritatea sunt recomandate pentru 3-5 zile. Acest lucru înseamnă că nu vei obține rezultate pe termen lung. Utilizarea regulată a dietelor restrictive îți va provoca stări de oboseală și proastă dispoziție.
3. Informează-te singur în privința stilului de viață sănătos
În loc să urmezi diete care îți promit rezultate miraculoase, cel mai bine este înțelegi modul în care corpul tău funcționează și de ce are nevoie de anumiți nutrienți specifici. Cel mai important este să înveți despre vitamine și minerale, de unde le poți lua și care este cea mai bună formă de a le include în dieta ta.
În acest mod, nu vei mai considera că stilul de viață sănătos este o povară. Fiind mai informat, nu vei mai risca să cazi pradă tentațiilor de a mânca întotdeauna ceea ce nu este permis. Desigur, uneori te poți răsfăța, dar vei fii conștient de modul în care acest lucru îți afectează corpul și vei știi cum să ajustezi cantitățile ingerate pentru a preveni efectele negative pe termen lung.
Dacă încă mai ai dubii și nu știi cum să te menții după dietă, cere sfatul unui specialist în nutriție. Majoritatea nutriționiștilor îți vor explica ce efecte au alimentele asupra organismului și te vor învăța să faci alegeri corecte și informate. Dacă nutriționistul tău nu a făcut încă acest lucru, cere-i să îți explice de ce meniul recomandat de el are rezultatele scontate.
Cum să te menții după dietă mâncând „din toate”?
Este mult mai simplu să te menții la greutatea ideală după dietă dacă îți îngădui să guști alimente mai puțin sănătoase, dar gustoase din când în când. Unii nutriționiști preferă să acorde o zi liberă în fiecare săptămână sau o masă la care poți mânca orice dorești.
Chiar dacă nu dorești sau nu îți permiți să plătești un specialist în nutriție, asigură-te că 80% din alimentația ta este alcătuită din legume proaspete, fructe, carne, produse lactate și leguminoase. Restul dietei poate include alimente mai puțin sănătoase.
În mod ideal, ar trebui să pregătești toată mâncarea acasă. De exemplu, în loc să comanzi ca de obicei pizza, învață să pregătești un aluat sănătos acasă și include ingrediente precum legumele proaspete și brânzeturile de calitate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Neuhouser, M. L. (2018, October 1). The importance of healthy dietary patterns in chronic disease prevention. Nutrition Research. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.06.002
- 10 Reasons to Visit an RDN. (September 22, 2019). Academy of Nutrition and Dietetics. https://www.eatright.org/food/resources/learn-more-about-rdns/10-reasons-to-visit-an-rdn
- Zamora Navarro, S., & Pérez-Llamas, F. (2013). Errors and myths in feeding and nutrition: Impact on the problems of obesity. Nutricion Hospitalaria, 28(SUPPL.5), 81–88. https://doi.org/10.3305/nh.2013.28.sup5.692