6 vitamine esențiale într-o dietă sănătoasă - Doza de Sănătate
 

6 vitamine esențiale într-o dietă sănătoasă

Anumite vitamine sunt prioritare dacă vrei să îți menții organismul sănătos și rezistent. Deficitul acestor nutrienți poate cauza probleme grave de sănătate. 
6 vitamine esențiale într-o dietă sănătoasă
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

O alimentație sănătoasă și echilibrată este esențială pentru buna funcționare a organismului. Printre nutrienții cei mai importanți se numără vitaminele, care joacă un rol fundamental în diferite procese chimice din corp. Astăzi îți prezentăm 6 vitamine esențiale pe care trebuie să le adaugi în cantități suficiente în alimentație.

Vitamine esențiale pentru sănătatea organismului

Vitamina C

Vitamina C este pe lista de vitamine esențiale într-o dietă sănătoasă

Este foarte important să obții un aport suficient de vitamina C, mai ales iarna, când vremea rece slăbește sistemul imunitar. Vitamina C ajută la prevenirea răcelii și a gripei, deoarece acționează ca un antioxidant. 

Lipsa vitaminei C împiedică organismul să pregătească celule sănătoase pentru a se apăra împotriva virusurilor și bacteriilor. Desigur, consumul de vitamina C nu asigură în totalitate prevenirea îmbolnăvirii, însă contribuie la reducerea riscului.

  • Printre alimentele cu cel mai bogat conținut de vitamina C se numără citricele, cum ar fi portocalele și kiwi.

Vitamina A

Dacă nu ai o cantitate suficientă de vitamina A în corp, vei avea probleme cu vederea. Tocmai de aceea se spune că vitamina A este „bună pentru ochi”. În plus, acest nutrient este un antioxidant care menține sistemul imunitar în stare optimă.

Vitamina A se găsește în:

  • Grăsimi animale
  • Morcovi
  • Roșii
  • Piersici
  • Ardei

Îți recomandăm să citești și:

Deficitul de vitamine: semne neobișnuite

Acid folic

Vitamine esențiale care previn oboseala

Acidul folic (vitamina B9) este inclus între cele șase vitamine esențiale pentru un corp sănătos mai ales datorită faptului că previne anemiaAceastă boală provoacă oboseală accentuată, însă poate fi prevenită.

Pentru a-ți asigura aportul necesar de acid folic, trebuie să adaugi în dietă multe fructe și legume. Îți recomandăm să optezi pentru căpșune și mango.

Vitamina B12

Vitamina B12 este necesară pentru sănătatea sistemului nervos și a celulelor sanguine. Aceasta ajută la producerea energiei și la crearea ADN-ului.

Pe măsura înaintării în vârstă, stomacul nu mai poate descompune proteinele cu aceeași eficiență, iar organismul nu mai absoarbe la fel de bine această vitamină. Astfel, odată cu trecerea anilor, trebuie să începi să îți monitorizezi nivelul de vitamina B12.

Mai exact, riscul de producere a unui deficit de vitamina B12 începe să crească după împlinirea vârstei de 50 de ani.

  • Această vitamină se găsește în cantități generoase în pește, carne, ouă și lactate.
  • Dacă ai o dietă vegetariană sau vegană, ești predispus/ă unui risc mai mare de lipsă de vitamina B12. Din fericire, acest nutrient este prezent și în cereale.

Vitamina D

De pe lista de vitamine esențiale într-o dietă echilibrată nu poate lipsi binecunoscuta vitamina D. Aceasta este indispensabilă pentru sănătatea oaselor și absorbția corespunzătoare a calciului în organism.

În plus, carența de vitamina D este asociată cu creșterea riscului de boli cardiace și cancer. Această vitamină prezintă o particularitate unică și anume că poate fi obținută prin expunerea la soare. Soarele este principala sursă de vitamina D.

Cele mai predispuse la deficitul de vitamina D sunt persoanele care:

  • trăiesc în medii urbane cu un nivel ridicat de poluare.
  • obișnuiesc să poarte haine care le acoperă în mare parte corpul.
  • au pielea mai închisă la culoare.
Vitamina D pe lista de vitamine esențiale obținute prin expunerea la soare

Vitamina B6

Vitamina B6 este implicată în aproximativ 200 reacții biochimice din corp. Prin urmare, este evident de ce această substanță nu trebuie să lipsească din alimentație. Lipsa ei îți poate afecta:

  • Somnul
  • Pofta de mâncare
  • Dispoziția
  • Abilitățile cognitive
  • Sistemul imunitar
  • Producția de eritrocite

Lipsa vitaminei B6 este destul de neobișnuită. Chiar și așa, este bine să te asiguri că obții un aport suficient prin consumul de carne, cereale integrale și oleaginoase.

Acum știi: există câteva vitamine esențiale care nu trebuie să lipsească dintr-o dietă sănătoasă. Lipsa lor afectează considerabil diverse procese vitale din organism.

De la răceli până la afecțiuni cardiace, vitaminele protejează organismul împotriva bolilor și contribuie la realizarea a sute de reacții chimice fundamentale în organism.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
  • Van Gool JD., Hirche H., Lax H., Schaepdrijver L., Folic acid and primary prevention of neural tube defects: a review. Reprod Toxicol, 2018. 80: 73-84.
  • Greenberg JA., Bell SJ., Yan Hong Y., Folic acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Rev Obstet Gynecol, 2011.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.