Cum să-ți prepari acasă propriul unguent VapoRub - Doza de Sănătate
 

Cum să-ți prepari acasă propriul unguent VapoRub

Învață cum să prepari acasă un unguent VapoRub pentru a avea certitudinea că ingredientele folosite sunt naturale și nu conțin chimicale sau toxine. 
Cum să-ți prepari acasă propriul unguent VapoRub

Ultima actualizare: 15 ianuarie, 2019

Cunoscut în toată lumea grație acțiunii sale decongestionante, îndrăgitul unguent VapoRub te poate ajuta să ameliorezi simptomele cauzate de răceli și gripe. Cu ajutorul acestui produs, un simplu masaj pe piept îți poate desfunda căile nazale și poate grăbi însănătoșirea.

În acest articol, îți vom prezenta cum poți să-ți prepari acasă propriul unguent VapoRub. Suntem siguri că nu vrei să ratezi această rețetă, așadar citește în continuare.

Ce este unguentul VapoRub?

Principalele ingrediente active ale remediului pe care ți-l vom prezenta imediat sunt următoarele: mentol, camfor și ulei de eucalipt. Acțiunea decongestionantă a unguentului VapoRub stimulează receptorii nazali, ceea ce creează o senzație de prospețime și facilitează circulația aerului.

Mai mult, VapoRub poate fi folosit pentru a trata tusea seacă și ameliorează imediat simptomele răcelilor și gripelor. Acest produs se aplică topic prin masaj sau poate fi inhalat, ambele variante reducând orice disconfort în numai cinci minute.

Tipul de unguent VapoRub vândut în farmacii nu este recomandat celor care suferă de boli pulmonare cronice, emfizem, astm, tuse convulsivă sau bronșită obstructivă recurentă.

Nici femeile gravide sau copiii cu vârsta sub șase ani nu ar trebui să folosească unguentul VapoRub disponibil în comerț.

Ce utilizări alternative are unguentul VapoRub?

Pe lângă ameliorarea simptomelor răcelilor, congestiilor nazale și gripelor, VapoRub poate fi folosit astfel:

Pentru picioare obosite

Imediat ce ajungi acasă după o zi lungă la serviciu, încearcă să-ți ungi bine picioarele cu VapoRub și apoi să le ții ridicate (cu ajutorul unei perne). Poți să aplici produsul și înainte de culcare. Încalță-te apoi cu șosete și lasă-l să acționeze toată noaptea.

Unguent VapoRub pentru picioare obosite

Durerile de cap

Conținând mentol și eucalipt, VapoRub este un remediu ideal împotriva migrenelor. Pur și simplu aplică puțin unguent VapoRub pe cap (regiunea tâmplelor) sau frunte, folosind mișcări de masaj circulare. Tensiunea și durerea vor dispărea în câteva minute.

Tratarea erupțiilor cutanate și îndepărtarea punctelor negre și a acneei

Deși acest beneficiu nu a fost încă „dovedit științific”, multe persoane folosesc unguent VapoRub pentru a-și înfrumuseța fața. Aplică o cantitate mică de unguent pe regiunea afectată înainte să te bagi în pat și lasă-l să acționeze pe timp de noapte.

Ameliorarea durerilor musculare

Atunci când faci exerciții sau practici un sport, te poți confrunta cu binecunoscuta febră musculară. Un truc bun pentru a remedia această problemă masajul cu VapoRub. Mai mult, acest unguent îți va îmbunătăți și circulația sanguină.

Ameliorarea iritațiilor pielii

VapoRub este folosit foarte des în acest scop. Dacă suferi de rozacee sau pielea ta este acoperită de pete roșii, nu ezita să utilizezi acest unguent. Aplică-l sub formă de mască noaptea și dimineața, astfel încât să ai pielea protejată împotriva vântului atunci când ieși afară.

Unguent VapoRub aplicat pe mâini

3 rețete de unguent VapoRub făcut acasă

Pentru a încerca următoarele rețete, ai nevoie de câteva ingrediente pe care le poți achiziționa cu ușurință din multe locuri. Drept rezultat, vei obține o versiune naturală a unguentului VapoRub, la fel de eficientă ca originalul.

VapoRub făcut acasă – rețeta nr. 1

Ingredientele de care ai nevoie sunt:

  • 100 ml de ulei de cocos (poți folosi și ulei de migdale sau de măsline)
  • 20 de picături de ulei esențial de eucalipt
  • 10 picături de ulei esențial de rozmarin
  • 20 de picături de ulei esențial de mentă
  • 200 g de unt de cacao

Pune untul de cacao la bain-marie la foc mic. Imediat ce acest ingredient devine lichid, ia-l de pe foc și adaugă uleiul de cocos (sau una din celelalte două alternative) și amestecă bine.

Apoi, amestecând în continuare, adaugă și celelalte uleiuri esențiale. Când amestecul devine omogen, toarnă-l într-un borcan de sticlă opac cu închidere ermetică.

VapoRub făcut acasă – rețeta nr. 2

Pentru a prepara această variantă a unguentului, vei avea nevoie de un număr mai mare de ingrediente. Însă și această rețetă este simplă, deci nu îți va fi foarte greu să o duci la bun sfârșit. Iată care sunt ingredientele necesare:

  • 120 ml de ulei de măsline
  • 240 ml de ulei de cocos
  • 170 ml de ceară de albine (rasă)
  • 35 de picături de ulei esențial de eucalipt
  • 30 de picături de ulei esențial de mentă
  • 15 picături de ulei esențial de rozmarin
  • 15 picături de ulei esențial de levănțică
  • 10 picături de ulei esențial de camfor

Toarnă puțină apă într-o cratiță, apoi mai toarnă puțină și într-o altă cratiță de dimensiuni mai mici, în care să introduci ingredientele. Încălzește ingredientele la bain-marie și amestecă-le bine până când obții un amestec omogen și ceara se topește.

Toarnă produsul obținut într-un recipient de sticlă și lasă-l să se răcească și să se solidifice la temperatura camerei. Acest tip de unguent VapoRub nu este recomandat copiilor cu vârsta sub doi ani.

Te invităm să citești și:

10 utilizări ale unguentului Vicks VapoRub

Unguent VapoRub făcut acasă – rețeta nr. 3

Nu orice tip de unguent VapoRub este recomandat pentru bebeluși

Spre deosebire de cele două variante prezentate anterior, următoarea rețetă poate fi folosită și pentru bebeluși. Remediile naturiste sunt ideale pentru a ameliora simptomele cauzate de răceală în cazul copiilor mici, deoarece aceste produse nu conțin toxine și chimicale.

Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie:

  • Un sfert de cană (60 ml) de ulei de cocos
  • 12 picături de ulei esențial de eucalipt

Încălzește uleiul de nucă de cocos, apoi adaugă uleiul esențial de eucalipt. Amestecă bine și lasă totul să se răcească. După aproximativ o oră, amestecul devine solid.

Dacă nu reușești să găsești ulei esențial de eucalipt, poți folosi ulei de levănțică sau de mușețel. Mușețelul este recomandat dacă vrei să folosești unguentul pentru un bebeluș mai mic  de două luni.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.