VapoRub: 12 utilizări alternative - Doza de Sănătate
 

VapoRub: 12 utilizări alternative

VapoRub are numeroase utilizări alternative. Citește câteva dintre ele în rândurile de mai jos. 
VapoRub: 12 utilizări alternative

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Unguentul VapoRub de la Vicks (sau Wick) este un produs folosit de foarte mulți ani pentru ameliorarea tusei și a altor simptome ale răcelii ce poate avea și alte utilizări.

De zeci de ani părinții obișnuiesc să aplice puțin unguent pe pieptul copiilor pentru a trata congestia, tusea și a-i ajuta pe cei mici să respire mai bine noaptea.

Utilizări alternative VapoRub

Însă mulți oameni nu știu că VapoRub are și unele utilizări alternative pe care merită să le încerci.

1. VapoRub ameliorează durerile de cap

Unguentul VapoRub ameliorează durerile de cap

Dacă îți masezi fruntea sau tâmplele cu puțin VapoRub, simți o ameliorare în doar câteva minute. Din fericire, s-a dovedit că acest remediu este eficient pentru aproape toate durerile de cap, inclusiv pentru migrenele ușoare.

2. Combate simptomele răcelii

Deși se aplică de obicei pe piept și pe spate pentru a ameliora simptomele răcelii, multe persoane susțin că VapoRub este mai eficient dacă îl aplici pe picioare. 

Masează produsul pe tălpi și încalță-te cu o pereche de șosete. Remediul își va face efectul în timpul nopții.

3. Împiedică animalele de companie să urineze prin casă

Una dintre cele mai surprinzătoare utilizări ale acestui unguent are legătură cu animalele de companie! Câinii și pisicile nu suportă mirosul de VapoRub și evită întotdeauna o cutie deschisă a acestui produs. 

Dacă animăluțele tale au obiceiul să urineze într-o anumită zonă a locuinței, lasă niște VapoRub în locul respectiv.

Totuși, nu uita că acest produs poate fi toxic pentru animale dacă este ingerat, întrucât provoacă reacții adverse.

4. Elimină ridurile și vergeturile

Printre ingredientele sale principale se numără mentolul și mai multe uleiuri naturale, drept pentru care VapoRub diminuează vergeturile și contribuie la eliminarea lor definitivă.

5. Este un insecticid eficient

VapoRub este o alternativă excelentă a insecticidelor tradiționale. Dacă aplici puțin unguent pe haine atunci când ai de gând să îți petreci ziua în aer liber, insectele te vor ocoli.

Poți să încerci același truc și cu alimentele, atunci când ieși la iarbă verde sau la pădure. Desfă o cutie de VapoRub și pune-o pe pătură sau pe masă, iar insectele vor sta la distanță.

6. Ameliorează durerile musculare

VapoRub are proprietăți medicinale care relaxează țesuturile musculare. Dacă aplici puțin unguent pe zona inflamată sau dureroasă, vei simți o ameliorare imediată.

Dacă ai picioarele umflate sau te dor din cauză că ai mers mult, aplică puțin VapoRub. Folosește același procedeu ca atunci când îți masezi tălpile pentru a ameliora răceala. Încalță-te cu șosete, iar atunci când te vei trezi, te vei simți mult mai relaxat/ă și mai odihnit/ă.

7. Tratează acneea

Acneea este o problemă frecventă în rândul adolescenților și al tinerilor. Din fericire, s-a dovedit că atunci când aplici puțin VapoRub pe zonele afectate în fiecare seară, obții rezultate foarte bune. Dimineața, poți observa o diferență.

Acest unguent este un tratament eficient pentru toate tipurile de acnee, inclusiv pentru cea chistică.

8. Tratează ciuperca unghiei

Unguentul VapoRub tratează ciuperca unghiei

Aplicat pe unghii, VapoRub ajută la tratarea infecțiilor fungice. Vei observa că unghia capătă o culoare mai închisă, fapt care arată că unguentul elimină ciuperca în scurt timp.

9. Ameliorează durerile de urechi

Orice disconfort pe care îl simți ocazional în zona urechilor poate fi ameliorat dacă aplici puțin unguent cu o bucată de vată. Ține vata pe canalul auditiv timp de două ore.

De această dată, este important să faci diferența dintre ameliorarea durerii și tratarea unei infecții. În cel de-al doilea caz, este necesar să mergi la medic.

10. Tratează călcâiele crăpate

Dacă ai călcâiele crăpate, acest unguent este la fel util ca în cazul ridurilor și al vergeturilor. Aplică puțin VapoRub pe picioare și pe tălpi, apoi încalță-te cu șosete.

Unguentul VapoRub tratează călcâiele crăpate

A doua zi, spală-te pe picioare cu apă caldă și exfoliază-le cu o piatră ponce.

11. Tratează arsurile

Acest produs ameliorează durerea cauzată de arsuri, indiferent că au fost provocate de soare, ulei încins sau alte lichide fierbinți din bucătărie.

12. Hidratează buzele crăpate

De parcă nu ar fi avut suficiente beneficii, VapoRub înmoaie pielea uscată și hidratează buzele


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • J. Magliano. Onicomicosis. Encare clínico. 2015
  • E. Ried. Otalgia, dolor en el oído. Revista Médica Clínica LAs Condes. 2016
  • Instituto Pintor Colmeiro. Valoración de quemaduras. Xunta de Galicia. 2014

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.