Cum se schimbă tubul de hrănire? - Doza de Sănătate
 

Cum se schimbă tubul de hrănire?

Tuburile de hrănire sunt utilizate pentru a trimite alimente direct în stomacul pacienților care nu pot digera corect.
Cum se schimbă tubul de hrănire?

Ultima actualizare: 28 martie, 2022

Gastrostoma percutanată endoscopică (PEG) este o procedură chirurgicală prin intermediul căreia un tub de hrănire este plasat în stomac. Aceasta implică crearea unei deschideri externe artificiale în stomac, fie pentru sprijin nutrițional, fie pentru decompresie gastrică. Această intervenție necesită chirurgie non-invazivă care se realizează cu tehnici de endoscopie. Descoperă în cele ce urmează cum se schimbă tubul de hrănire!

Introducerea unui tub în stomac permite hrănirea în siguranță a persoanelor în cazul cărora funcțiile digestive nu sunt îndeplinite corect din cauza unor probleme de sănătate.

Această procedură este utilizată des la persoanele cu disfagie (tipică în cazul sclerozei laterale amiotrofice). Persoanele cu dificultăți de a înghiți bolusul (un amestec de mâncare și salivă care se formează în gură în timpul procesului de masticație) sunt supuse adesea unei gastrostomii percutanate endoscopice. Procedura este utilizată frecventă și la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral sau o altă formă de deteriorare neurologică.

Dacă comparăm o gastrostomă percutanată endoscopică cu un tub nazogastric (cel plasat de la nas la stomac), PEG are mai multe avantaje. În primul rând, există o reducere semnificativă a posibilelor complicații.

În plus, siguranța personală este sporită prin evitarea utilizării celei mai mari părți a tractului digestiv. De asemenea, PEG îmbunătățește bunăstarea psihologică a pacientului, deoarece procedura este mult mai discretă. Acest lucru este valabil mai ales în cazul pacienților tineri, care sunt adesea preocupați de limitările estetice ale unui tub nazogastric.

Cum se introduce tubul de hrănire?

Așa cum am menționat anterior, această procedură este foarte simplă:

  • În primul rând, se administrează o soluție intravenoasă pentru sedarea pacientului în camera de endoscopie. Apoi, medicii localizează o regiune adecvată în abdomen pe baza rezultatelor endoscopiei și o dezinfectează cu atenție.
  • În continuare, zona este anesteziată local și se face o incizie în peretele abdominal. Aceasta este o tăietură mică, de aproximativ 1/2 inch. Prin urmare, recuperarea este rapidă și există un risc redus de efecte secundare.
  • Apoi, medicii introduc un cateter în stomac, folosind un endoscop ca ghid. (Cateterul este un tub gol, capabil să pătrundă în stomac și să ajungă în interiorul organului.)
  • În cele din urmă, medicii îndepărtează endoscopul trăgând firul prin gura pacientului. Apoi, plasează tubul de hrănire care va ieși prin incizia abdominală. Pentru un plus de siguranță, producătorii includ un balon gonflabil pentru a evita mișcarea sondei. Astfel, tubul poate fi fixat și acoperit cu ușurință.

Când se schimbă tubul de hrănire?

Gastrostoma percutanată endoscopică este o procedură destul de sigură. Cu toate acestea, pot exista complicații care necesită îndepărtarea tubului la pacienții care necesită o nutriție enterală prelungită.

Cea mai frecventă complicație a acestei proceduri este o infecție. Infecția își poate avea originea în incizia făcută în peretele abdominal sau în tubul de hrănire. În aceste cazuri, este obligatorie eliminarea tubului și administrarea unui tratament cu antibiotice pentru eradicarea infecției. În caz contrar, există riscul apariției șocului septic.

Cum se schimbă tubul de hrănire?

Cadru medical ce schimbă tubul de hrănire
Infecția este cel mai frecvent motiv pentru înlocuirea unui tub de hrănire.
  • În primul rând, se sterilizează și dezinfectează zona pe care se va lucra. Apoi, se deconectează mecanismul de hrănire, astfel încât tubul de hrănire să fie curat.
  • În continuare, se verifică dacă balonul sondei este corect poziționat și dacă funcționează corect. Pentru acest lucru, se introduce apă sterilizată în supapă pentru a o umfla. Dacă se umflă corect și nu există scurgeri, atunci balonul este funcțional.
  • Apoi, se curăță cu atenție zona din jurul tubului din stomacul pacientului și se dezumflă balonul care ține gastrostoma. De îndată ce sonda nu mai funcționează, aceasta poate fi îndepărtată prin tragerea fermă cu o mână, în timp ce abdomenul este ținut fix cu cealaltă.
  • Se introduce noua sondă prin același orificiu. În mod ideal, tubul de hrănire va forma un unghi drept cu abdomenul pentru a facilita instalarea.
  • Se umflă din nou balonul până când noua sondă este poziționată. Se trage cu atenție tubul de hrănire până se oprește în peretele gastric.
  • La sfârșitul acestui proces, se dezinfectează din nou toată zona pentru a preveni viitoarele infecții în noul tub de hrănire.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.