Caracteristicile și utilizările cateterului Foley - Doza de Sănătate
 

Caracteristicile și utilizările cateterului Foley

Cateterul Foley este o sondă urinară, adică un tub care permite scurgerea urinei din vezică într-o pungă.
Caracteristicile și utilizările cateterului Foley

Ultima actualizare: 23 mai, 2020

Vrei să descoperi care sunt utilizările principale ale cateterului Foley? Acest tub flexibil face posibilă scurgerea urinei din vezică spre exterior. Este numit și cateter urinar sau de vezică urinară.

Cateterul Foley este fabricat, în mod obișnuit, din latex, un material comod pentru pacienți. Dacă pacientul suferă de alergie la latex, se poate opta pentru variante dintr-un plastic special care menține instrumentul steril, ceea ce previne infecțiile.

Inventatorul acestui cateter a fost Frederic Foley, un chirurg american de la care provine și denumirea instrumentului. În cele ce urmează, îți vom prezenta utilizările cateterului Foley în lumea medicală.

Care este designul cateterului Foley?

Femeie experimentând o durere de burtă

Medicul inserează cateterul Foley prin uretră pentru a putea ajunge la vezica urinară. Evident, acest tub trebuie să fie capabil să se adapteze unor uretre de diametre variate. Există catetere speciale pentru bărbați, femei și copii. În plus, acestea sunt disponibile pe grosimi diferite, astfel încât să satisfacă mai bine particularitățile anatomice ale fiecărui pacient în parte.

Măsurarea sondelor și a cateterelor se face cu ajutorul unei scale introduse de cercetătorul francez Charriere. O unitate a acestei scale este de trei ori mai mare decât diametrul cateterului.

Numărul de unități Charriere echivalează cu circumferința cateterului în milimetri. Astfel, folosind unitățile Charriere (al căror simbol este F), putem să aflăm diametrul cateterului pentru a-l compara cu cel al uretrei.

Deși avem la dispoziție o mare varietate de catetere, toate prezintă un element comun: un balon atașat de tub, care este inițial dezumflat.

Balonul reprezintă o componentă de bază a cateterului. Acesta previne detașarea instrumentului, fiind esențial pentru funcționarea sa corectă.

Cum se montează cateterul Foley?

Cadrul medical se va asigura că instrumentul nu prezintă defecte înainte de a-l monta. În zilele noastre, producătorii sunt supuși unor controale de calitate riguroase. Cu toate acestea, nu este imposibil să dăm peste un cateter cu defecte.

Ca să verifici dacă instrumentul funcționează, toarnă apă sterilizată prin ajutajul localizat în balon. Dacă balonul începe să se umfle și nu există scurgeri, cateterul poate fi folosit.

Organele genitale ale pacientului trebuie să fie perfect curate. Folosind puțin lubrifiant și având mare grijă, cadrul medical inserează cateterul prin uretră. Pentru a facilita inserarea în vezica urinară, pacientul poate adăuga presiune abdominală cu ajutorul anumitor manevre de respirație sau prin stimularea urinării.

De îndată ce tubul a fost inserat în vezica urinară, balonul trebuie umplut pentru a-l ține în loc. Cu o seringă, acesta este umplut cu aer sau apă sterilizată, prin intermediul ajutajului cu valvă.

Nu în ultimul rând, valva este conectată la punga în care se va depozita urina. Această punga este gradată, de obicei în milimetri, pentru a putea măsura urina eliminată.

Care sunt utilizările cateterului Foley?

Bărbat care are nevoie să meargă la toaletă

Cateterul Foley este utilizat, de obicei, în următoarele situații:

  • În caz de incontinență urinară: Această problemă este frecventă în rândul pacienților vârstnici și al celor cu probleme la nivelul nervilor responsabili de urinare.
  • Oricând pacientul este incapabil să-și golească vezica urinară pe cont propriu (de pildă, dacă suferă de cancer la prostată).
  • La pacienții care au fost supuși unor intervenții chirurgicale și trebuie să-și țină sub control volumul de urină eliminat.

Care sunt dezavantajele acestui instrument?

Principala problemă care poate surveni în urma montării unui cateter Foley este reprezentată de creșterea riscului de infecții urinare. Acest instrument este un corp străin care se montează într-o regiune ce favorizează transportul bacteriilor de pe exteriorul organelor genitale în vezica urinară. Așadar, regiunea în cauză trebuie bine igienizată.

Totodată, trebuie evitată îndoirea pungii, astfel încât să nu fie întrerupt fluxul urinei. Un mod simplu de a face acest lucru este să fixezi cateterul de coapsă cu leucoplast. Dacă pacientul este imobilizat la pat, punga poate fi lăsată sub pat, pentru ca fluxul urinar să fie ajutat de forța gravitațională.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Catéter de Foley. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 14 de diciembre de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Cat%C3%A9ter_de_Foley
  • Rueda S, Pérez FJ, P. M. (2013). Protocolo de Sondaje Vesical: Modificación de la técnica para cambio de catéter en portadores de larga duración. Nure Investigación.
  • Tailly T, Denstedt JD. Fundamentals of urinary tract drainage. In: Wein AJ, Kavoussi LR, Partin AW, Peters CA, eds. Campbell-Walsh Urology. 11th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 6.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.