De ce este important să mănânci o pară pe zi? - Doza de Sănătate
 

De ce este important să mănânci o pară pe zi?

Perele sunt o sursă excelentă de apă, fibre, vitamine și minerale. De ce este important să mănânci o pară pe zi? Află răspunsul din rândurile de mai jos. 
De ce este important să mănânci o pară pe zi?
Sofía Quintana Alonso

Scris și verificat de fizioterapeutul Sofía Quintana Alonso.

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Perele sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai sănătoase și mai benefice fructe; o comoară cu proprietăți revigorante de care ar fi păcat să nu profiți. Deci, ce ar fi să începi să mănânci o pară pe zi? Nu vei regreta.

Roșii, verzi, galbene… Perele pot avea mai multe culori, toate fiind la fel de sănătoase. Para reprezintă o sursă importantă de apă, fibre, vitamine și minerale. Acest fruct este excelent pentru toți membrii familiei și reprezintă ingredientul perfect pentru dulciuri și sucuri de consumat la micul dejun.

Dar haideți să aruncăm o privire la toate beneficiile de care te poți bucura dacă mănânci o pară pe zi. 

De ce să consumi o pară pe zi

Beneficii oferite de consumul de pere

Perele sunt bogate în nutrienți

  • Perele conțin vitaminele A, B, C si E, acid folic, fibre, potasiu, săruri minerale, glucide, iod, fier și calciu. Aceste fructe reprezintă un supliment de vitamine ideal pentru a-ți începe ziua, motiv pentru care sunt adesea recomandate în meniul pentru micul dejun.
  • Sunt antibacteriene. Datorită acizilor tanic și cafeic din compoziția lor, perele protejează organismul de diferite boli și infecții.
  • Luptă împotriva radicalilor liberi. Este bine știut: radicalii liberi sunt acele substanțe dăunătoare care atacă celulele, cauzând îmbătrânirea. Perele sunt foarte bogate în antioxidanți, fiind perfecte pentru te menține tânără. Acestea reprezintă și o sursă fantastică de vitamina C, pe care o conțin în proporție de 13%, precum și vitamina K. Este clar că organismului tău are numai de câștigat dacă mănânci o pară pe zi.

Îți recomandăm să citești și:

Fructe bogate în potasiu – 10 exemple delicioase

Previn și combat multe boli

  • Îngrijesc inima. Perele reglează circulația sanguină și previn accidentul vascular cerebral. Aceste fructe conțin cantități mari de fibre, care ajută la eliminarea sărurilor biliare și la reducerea colesterolului „rău”. Mai multe studii au arătat că obiceiul de a consuma o pară pe zi reduce cu 50% riscul de a suferi un AVC.
  • Previn cancerul. Conținutul ridicat de antioxidanți, de vitamina C, fibre și acid folic ajută la reconstrucția celulelor. Astfel, o pară pe zi reprezintă un aliat excelent împotriva mai multor tipuri de cancer. Numeroase studii au arătat că perele ajută la eliminarea substanțelor chimice cancerigene acumulate în colon. Mai mult, acestea sunt extrem de benefice și pentru femeile aflate la menopauză, protejându-le împotriva cancerului mamar.
  • Ameliorează constipația. Datorită conținutului ridicat de fibre și a proprietăților lor detoxifiante, perele reprezintă o modalitate excelentă de a menține sănătatea intestinelor și de a proteja flora bacteriană, fiind un bun remediu împotriva constipației.
  • Reglează digestia greoaie. Dacă suferi de o digestie proastă, te simți balonat și îți vine să elimini gaze, bea un pahar de suc de pere sau mănâncă o pară întreagă. Perele conțin pectină, o substanță care previne efectele digestiei greoaie.

Rețetă de suc de pere

 O pară pe zi consumată ca suc

Perele se găsesc pe tot timpul anului, dar aparțin unor sortimente diferite. Potrivit specialiștilor, cele mai bune sunt cele care se coc din iunie până în februarie. Dacă le găsești la un preț avantajos, îți recomandăm să mănânci câte una pe zi.

Mănâncă-le proaspete, ca jeleu, coapte sau ca suc la micul dejun. Iată o rețetă simplă și hrănitoare de suc de pere, ideal pentru a-ți începe ziua cu dreptul.

De ce ai nevoie?

  • Două pere
  • O jumătate de pahar de apă
  • O linguriță de miere
  • Puțină zeamă de lămâie

Cum se prepară

  • Mai întâi, spală și curăță două pere.
  • Taie-le în jumătate, pune-le în blender și procesează-le.
  • După ce sucul este gata, adaugă apa pentru a-l mai subția.
  • Adaugă câteva picături de zeamă de lămâie și o linguriță de miere ca îndulcitor.
  • Adaugă un cub de gheață pentru a face sucul la fel de revigorant pe cât e de delicios.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • de Oliveira, M. C., Sichieri, R., & Venturim Mozzer, R. (2008). A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2008.03.001
  • Fernandez, M. L., Lin, E. C. K., Trejo, A., & McNamara, D. J. (1992). Prickly pear (Opuntia sp.) pectin reverses low density lipoprotein receptor suppression induced by a hypercholesterolemic diet in guinea pigs. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/122.12.2330
  • Zhao, Y., Wu, P., Wang, Y., & Feng, H. (2013). Different approaches for selenium biofortification of pear-jujube (Zizyphus jujuba M. cv. Lizao) and associated effects on fruit quality. Journal of Food, Agriculture and Environment.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.