De ce ne îmbolnăvim iarna? Studiu ce dezvăluie noi detalii
 

De ce ne îmbolnăvim iarna? Studiu ce dezvăluie noi detalii

Mai jos, vei afla care au fost descoperirile acestui grup de oameni de știință cu privire la motivele pentru care ne îmbolnăvim mai des iarna. Răspunsul pare să fie cavitatea nazală!
De ce ne îmbolnăvim iarna? Studiu ce dezvăluie noi detalii
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 27 decembrie, 2022

Ne îmbolnăvim mai des iarna decât în alte anotimpuri. Un studiu recent dezvăluie detalii fără precedent despre acest subiect. S-a crezut întotdeauna că atunci când temperaturile scad, virușii au un impact mai mare. Aceasta înseamnă că, dacă cineva a dobândit deja boala, aceasta se transmite mai ușor către alți oameni.

Cu toate acestea, ceea ce sugerează cercetătorii de la Massachusetts Eye and Ear Hospital și echipa Northeastern University este faptul că există motive biologice în spatele fenomenului. Vrei să afli mai multe? Citește mai departe!

Anotimpurile reci afectează răspunsul imun al nasului

Concluziile studiului sugerează că ne îmbolnăvim mai mult iarna deoarece temperaturile scăzute afectează în mod semnificativ răspunsul imunitar al nasului. Dacă în aer există un virus, cum ar fi gripa, particulele sale pot pătrunde în acest organ în două moduri:

  1. Prin inhalare
  2. Prin contact direct

Nasul este unul dintre primele puncte de contact dintre lumea exterioară și interiorul corpului. [/atomik- citat]

~ Dr. Benjamin Bleier, co-autor al studiului publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology ~
Nas congestionat cu mucus
Potrivit studiului, ne îmbolnăvim mai mult iarna deoarece frigul afectează răspunsul imunitar al nasului.

Calitatea veziculelor extracelulare scade când este frig

Emițând ipoteza că răspunsul imun nazal este compromis de frig, Bleier și echipa sa au început noi cercetări.

Pentru a testa afirmația, au expus țesuturile nazale la temperaturi de 39,9 grade Fahrenheit (4,4 grade Celsius). Specialiștii au descoperit că acest lucru a dus la o scădere cu aproximativ 9 grade Fahrenheit (5 grade Celsius) a temperaturii țesuturilor, afectând sistemul imunitar.

Numărul de vezicule a scăzut cu peste 40%, iar calitatea lor a avut de suferit. Răspunsul redus face ca virusul să fie mult mai capabil să adere la celulele nazale.

Acesta este primul studiu care ia în considerare o explicație biologică

Acest studiu este primul care abordează factorii biologici ai bolilor specifice anotimpului rece. Bleier și echipa sa consideră că descoperirile lor sunt extrem de importante. Studiul servește drept bază pentru înțelegerea și prevenirea infecțiilor tractului respirator superior, cum ar fi răceala, gripa și COVID-19.

Este important de reținut că celulele nazale utilizate au fost donate de voluntari și cultivate în laborator.

Subiecții nu au fost expuși direct la viruși. În laborator, au fost simulate condițiile naturale din interiorul nasului. În plus, au existat variații de temperatură pentru a observa mai bine modificările răspunsului imun.

Sunt așteptate progrese în experimentarea pe voluntari pentru a confirma încă o dată ipoteza propusă. Cu toate acestea, este deja un mare progres în controlul bolilor respiratorii comune.

Femeie care își suflă nasul
Studiul confirmă motivul biologic pentru care ne îmbolnăvim mai des iarna. Răspunsul pare să fie temperatura.

În ciuda progreselor, măsurile preventive împotriva gripei nu trebuie ignorate

Potrivit Clinicii Cleveland, gripa este o infecție a sistemului respirator superior care afectează nasul, gura, gâtul și plămânii. Simptomele variază, dar există unele care sunt recurente:

  • Febră
  • Strănut
  • Lacrimație
  • Mucus
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Oboseală și epuizare
  • Tuse și durere în gât
  • Frisoane și transpirație
  • Greață și pierderea poftei de mâncare
sunt disponibile medicamente care atenuează simptomele.Nu există un remediu specific pentru gripă, dar

Există un vaccin care se administrează preventiv împotriva gripei, care vine sub formă de injecție sau spray nazal. Acesta urmărește expunerea organismului la un virus inofensiv, astfel încât să dezvolte anticorpi.

Pe lângă aplicarea vaccinului și respectarea schemei medicale propuse, este esențial să ne spălăm frecvent mâinile pentru prevenție. De asemenea, trebuie să mâncăm sănătos, să facem sport și să ne hidratăm corespunzător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Benjamin S. Bleier; Di Huang; Maie S. Taha; Ángela L. Nocera; Anan D. Workman; Mansoor M. Amiji. Cold exposure impairs extracellular vesicle swarm–mediated nasal antiviral immunity. The Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2022.  DOI:https://doi.org/10.1016/j.jaci.2022.09.037

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.