Dietă pentru iarnă: 4 alimente de sezon pentru slăbit
Cu toții vrem să ne menținem în formă și să fim sănătoși. Însă, pe timp de iarnă, starea noastră fizică se deteriorează, fie pentru că nu ne mai putem antrena la fel, fie din cauza faptului că avem cămara plină de produse grase. În acest articol îți prezentăm o dietă pentru iarnă, bazată pe alimente specifice anotimpului rece.
În realitate, dacă vrem să slăbim, putem s-o facem indiferent de sezon. În acest sens, alimentația este esențială. Iată în ce constă o dietă pentru iarnă simplă și sănătoasă care te ajută să slăbești.
Dietă pentru iarnă: patru alimente care te ajută să slăbești în sezonul rece
1. Fructe oleaginoase
Întrucât au multe calorii, avem impresia că fructele oleaginoase îngrașă. În realitate, această convingere este cu totul greșită.
Fructele oleaginoase ne oferă energia necesară pentru încălzirea corpului. În plus, aceste alimente au un conținut ridicat de acizi grași sănătoși, care scad nivelul de colesterol.
Totodată, aceste fructe uscate conțin antioxidanți și fitosteroli, nutrienți importanți pentru prevenirea problemelor de sănătate asociate obezității, cum ar fi bolile cardiace și colesterolul mărit.
În același timp, oleaginoasele sunt bogate în vitamine și minerale, fiind extrem de hrănitoare. Chiar și așa, nu este indicat să le consumi în exces. Un pumn de nuci (aproximativ 50 g) este de ajuns. Este recomandat să iei o astfel de gustare mai ales înainte de un antrenament fizic.
2. Terci de ovăz
Dacă vrei să servești un mic dejun fierbinte care să te încălzească, dar să te ajute și să slăbești, terciul de ovăz este cea mai bună opțiune. Cu toții știm că acest preparat este extrem de hrănitor și sățios.
Există studii care demonstrează faptul că, dacă servim terci de ovăz la micul dejun, mâncăm mai puțin în restul zilei, în special la prânz. În acest fel ne protejăm silueta, deoarece consumăm mai puține calorii, fapt care ne ajută să slăbim.
Totodată, ovăzul este bogat în zinc, fosfor, fibre și vitamina B1. Având un conținut bogat de fibre prebiotice, această cereală ajută la dezvoltarea florei intestinale, îmbunătățind modul în care organismul depozitează grăsimea.
Îți recomandăm și:
3. Ceai verde
Ceaiul verde îți oferă ocazia să îți începi zilele reci de iarnă cu o băutură delicioasă și sănătoasă. Acesta are numeroase beneficii. Printre altele, ceaiul verde este un diuretic puternic, fiind nelipsit din multe cure de slăbire. Consumul acestei băuturi scade pofta de mâncare și este alegerea ideală într-o dietă pentru iarnă.
- Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, în special catehine. Conținutul ridicat de cofeină îi conferă, de asemenea, un puternic efect stimulent.
- Cele două componente lucrează împreună și activează metabolismul. Acestea stimulează lipoliza (mobilizarea grăsimilor pentru descompunere).
- Ceaiul verde ajută la slăbit, deși efectele sale nu sunt suficient de puternice pentru a fi luate în considerare în termeni clinici.
Totodată, ceaiul verde are și alte efecte benefice asupra organismului, cum ar fi ameliorarea febrei musculare.
Te-ar putea interesa și:
4. Rodie
Rodia este o adevărată bijuterie a sezonului rece. Acest fruct roșu este chiar un simbol al iernii. Din păcate, puține persoane îl recunosc ca atare.
Printre altele, rodia are proprietăți antiinflamatoare, are un conținut ridicat de antioxidanți și este bogată în minerale (fosfor, fier, potasiu și magneziu), toate aceste elemente fiind esențiale pentru prevenirea temutelor răceli din timpul iernii.
- Totodată, rodia este compusă din 85% apă. După cum bine știm, alimentele cu un conținut bogat de apă sunt mai sățioase și umplu stomacul.
- În plus, acestea au și mai puține calorii decât alte alimente. Rodia conține 68 de calorii per 100 g.
Poți adăuga rodie în salate sau chiar în terci dacă vrei să îți îmbogățești preparatele cu un aliment natural și sănătos.
După cum poți vedea, toate cele patru alimente care ar trebui să facă parte dintr-o dietă pentru iarnă sunt foarte benefice. Acestea au un conținut nutrițional bogat și te ajută să slăbești sau să menții o greutate corporală sănătoasă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Institut Danone., C., & Pérez-Vicente, A. (2004). Alimentación nutrición y salud. Instituto Danone. Retrieved from https://digital.csic.es/handle/10261/17946
Martínez Sámano, J., Torres Durán, P. V., & Juárez Oropeza, M. A. (2013). Revista de la Facultad de Medicina de la Unam. Revista de la Facultad de Medicina (México) (Vol. 56). AMERBAC. Retrieved from http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S0026-17422013000500002&;script=sci_arttext
Peterson, J., Dwyer, J., Jacques, P., Rand, W., Prior, R., & Chui, K. (2004). Tea variety and brewing techniques influence flavonoid content of black tea. Journal of Food Composition and Analysis, 17(3–4), 397–405. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2004.03.022
Valenzuela B., A. (2004). EL CONSUMO TE Y LA SALUD: CARACTERÍSTICAS Y PROPIEDADES BENEFICAS DE ESTA BEBIDA MILENARIA. Revista Chilena de Nutrición, 31(2), 72–82. https://doi.org/10.4067/s0717-75182004000200001
A. Parnell, J., & A. Reimer, R. (2012). Prebiotic fiber modulation of the gut microbiota improves risk factors for obesity and the metabolic syndrome. Gut Microbes, 3(1), 29–34. https://doi.org/10.4161/gmic.19246
Valeur, J., Puaschitz, N. G., Midtvedt, T., & Berstad, A. (2016). Oatmeal porridge: impact on microflora-associated characteristics in healthy subjects. British Journal of Nutrition, 115(01), 62–67. https://doi.org/10.1017/S0007114515004213
Geliebter, A., Grillot, C. L., Aviram-Friedman, R., Haq, S., Yahav, E., & Hashim, S. A. (2015). Effects of Oatmeal and Corn Flakes Cereal Breakfasts on Satiety, Gastric Emptying, Glucose, and Appetite-Related Hormones. Annals of Nutrition and Metabolism, 66(2–3), 93–103. https://doi.org/10.1159/000365933
Gunnars, K. (2016). Omega-3 Fatty Acids — The Ultimate Beginner’s Guide. Retrieved October 12, 2018, from https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-guide
What Are Omega-3 Fatty Acids? Explained in Human Terms. (2015). Retrieved October 12, 2018, from https://www.healthline.com/nutrition/what-are-omega-3-fatty-acids
Acidos Grasos Omega 6: MedlinePlus suplementos. (n.d.). Retrieved October 12, 2018, from https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/496.html
Ácidos grasos Omega 3: MedlinePlus medicinas. (n.d.). Retrieved October 12, 2018, from https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/meds/a607065-es.html
López, M. T. (2017). ¿Puedo tomar frutos secos si hago dieta? Retrieved October 12, 2018, from https://www.sabervivirtv.com/consultas/nutricion/puedo-tomar-frutos-secos-hago-dieta_383
Murad, S. (n.d.). Acidos grasos Omega 6. La reducción del colesterol en forma natural. Retrieved October 12, 2018, from https://www.zonadiet.com/alimentacion/omega6.htm