Uleiuri esențiale utile iarna - Doza de Sănătate
 

Uleiuri esențiale utile iarna

Aromaterapia reprezintă utilizarea uleiurilor esențiale în scopuri terapeutice. Există diferite preparate care pot fi folosite iarna pentru cele mai frecvente afecțiuni care apar în acest sezon.
Uleiuri esențiale utile iarna

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cu ajutorul uleiurilor esențiale expectorante și antiinfecțioase, poți lupta împotriva bolilor de iarnă, cum ar fi răcelile, gripa și bronșita. Cu toate acestea, ele nu sunt utile numai în tratarea bolilor, ci sunt eficiente și în prevenire. Află care sunt principalele uleiuri esențiale utile iarna!

Uleiurile esențiale sunt esențe volatile extrase din plante aromatice, care se obțin prin distilare simplă și distilare cu abur. Pot fi administrate singure sau pot fi combinate sub formă de siropuri, capsule, picături, spray-uri sau substanțe pentru inhalații și vaporizare.

Aromaterapia științifică este studiul uleiurilor esențiale. Este o știință bazată pe o metodologie riguroasă, cu date științifice solide confirmate în laborator. Aromaterapia este utilizarea uleiurilor esențiale în scopuri terapeutice. Este o metodă naturală bazată pe activitatea moleculelor biochimice prezente în uleiurile esențiale.

Astăzi, vom vorbi despre opt uleiuri esențiale utile iarna pentru tratarea bolilor specifice sezonului rece.

Uleiuri esențiale utile iarna împotriva bolilor

1. Ulei esențial de pin

Uleiul esențial al acestui arbore calmează inflamația și roșeața pielii și a mucoaselor și este un antiseptic volatil. Fiind nontoxic și delicat cu pielea și membranele mucoase, este ideal pentru copiii mici și pentru persoanele cu pielea sensibilă.

Are o mare afinitate pentru căile respiratorii, exercitând un efect decongestionant și calmant asupra membranelor mucoase ale plămânilor, mai ales dacă există afecțiuni cronice ale bronhiilor.

2. Ulei esențial mentolat de eucalipt

Acesta este un copac strâns legat de sănătatea funcției respiratorii. Profilul său molecular prezintă o acțiune mucolitică care facilitează expectorarea. Este util pentru afecțiuni respiratorii și afecțiuni ale nasului, ale gâtului și ale urechii, atât acute, cât și cronice.

Cu toate acestea, profilul său molecular nu este potrivit pentru utilizare la sugari, în sarcină și în alăptare. Este bine tolerat la nivelul pielii și al mucoaselor.

Ulei de eucalipt în recipient din sticlă
Eucaliptul, sub formă de ulei esențial, este util pentru afecțiuni respiratorii.

3. Ulei esențial de eucalipt australian

Uleiul esențial de eucalipt australian este folosit adesea pentru vaporizare. Este un antiseptic respirator, decongestionant pulmonar și anti-cataral. Este util pentru ameliorarea răcelilor cu mucus care obstrucționează tractul respirator superior și inferior, cum ar fi bronșita sau sinuzita.

Activitatea sa antibacteriană îl face foarte eficient atunci când există tuse uscată și iritativă.

4.Ulei esențial de foi de dafin

Uleiul esențial din foi de dafin are multiple activități terapeutice. Acesta acționează la nivel emoțional pentru tratarea anxietății.

Datorită conținutului său de cineol, uleiul din foi de dafin este un bun expectorant. Are proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice. Este un ulei esențial complet, deoarece ameliorează tot felul de dureri.

5. Ulei esențial de mușețel roman

Oamenii cunosc rolul mușețelului roman în tratamentul astmului nervos, dispneei, respirației dificile sau tusei nervoase. Uleiul esențial de mușețel roman are acțiune antiinflamatoare, antispastică, analgezică și sedativă. Acțiunea sa este intensă și efectul apare rapid. Este complet sigur și delicat cu pielea și membranele mucoase.

6. Ulei esențial de pin silvestru

Principala moleculă a uleiului esențial de pin silvestru este pinenul, care îi conferă proprietăți emoliente utile pentru membranele mucoase pulmonare. Este decongestionant la nivel pulmonar și antiseptic atmosferic. Cu toate acestea, necesită diluare în ulei vegetal sau în alte uleiuri esențiale care nu sunt iritante. În acest fel, concentrația sa scade. Aceasta nu trebuie să depășească 50%.

Uleiuri esențiale utile iarna cu mușețel
Beneficiile uleiului esențial de mușețel sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri.

7. Ravintsara QT cineol

Experții au creat acest ulei esențial în anul 1980. Datorită conținutului său de cineol, are activitate anti-catarală și acțiune antivirală remarcabilă în răceli, gripă și sinuzită. Acesta întărește apărarea naturală a corpului, deci este foarte util pentru prevenirea infecțiilor. Este util în special pentru prevenție în creșe sau cămine de bătrâni.

Pe lângă parfumul său plăcut, uleiul esențial de ravintsara oferă energie și vitalitate. Este tolerat foarte bine la nivelul pielii.

8. Cimbru QT tujanol

Cimbrul QT tujanol este foarte eficient atât pentru zona otorinolaringologică, cât și pentru căile respiratorii superioare și inferioare. În general, are acțiune antibacteriană, antivirală și antifungică cu spectru larg. Acest ulei ameliorează durerile de gât și tratează bolile de iarnă, cum ar fi bronșita și sinuzita. Pe scurt, este un antibiotic natural. De asemenea, este ușor de utilizat.

Concluzie: uleiuri esențiale utile iarna

Uleiurile esențiale cu compoziție biochimică cunoscută sunt o alternativă excelentă pentru prevenirea și tratarea bolilor tipice de iarnă. Mai mult, datele științifice și experiența clinică extinsă susțin utilizarea lor, deoarece dozele terapeutice sunt clare . Acest lucru previne orice risc de toxicitate, existând în același timp o eficacitate ridicată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rodríguez, M., Alcaraz, L., & Real, S. (2012). Procedimientos para la extracción de aceites esenciales en plantas aromáticas. Secretaria de Agricultura, Ganaderia, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA).

  • AGUDELO, L., GOMEZ, G., DURAN, D., STASHENKO, E., & BETANCUR, L. (2010). Composición química y evaluación de la actividad antiherpética in vitro de aceites esenciales de Lippia alba (Mill) N.E Brown y sus componentes mayoritarios. Rev. Univ. Ind. Santander. Salud.

  • Sánchez, Y., Pino, O., Correa, T. M., Naranjo, E., & Iglesia, A. (2009). Estudio Químico Y Microbiológico Del Aceite Esencial De. Revista de Protección Vegetal.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.