De ce nu ar trebui să bei alcool în fața copiilor tăi?
Consumul de alcool a fost normalizat în aproape toate spațiile de recreere; chiar și așa, există mai multe motive pentru care nu ar trebui să bei alcool în fața copiilor. Acest scenariu creează o idee eronată în mintea celor mici, ceea ce crește riscul ca aceștia să înceapă să-l consume la o vârstă fragedă.
Așa cum arată un studiu împărtășit în Jurnalul de Studii despre Alcool și Droguri, acest lucru duce la probleme de sănătate mintală și emoțională, nu doar în copilărie, ci și în adolescență și la vârsta adultă. Care sunt consecințele? De ce nu ar trebui copiii să intre în contact cu alcoolul?
Probleme legate de alcool
În termeni generali, alcoolul este foarte dăunător sănătății. De fapt, conform cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul de alcool provoacă peste 3 milioane de decese în fiecare an la nivel global.
Există o prevalență mai mare la bărbați, aceștia reprezentând peste trei sferturi din totalul victimelor.
Printre cauzele deceselor generate de consumul de alcool, găsim factori de sănătate și sociali.
Sănătate
Din punct de vedere al sănătății, problemele generate de alcool sunt numeroase și continuă să se înmulțească pe măsură ce se fac noi descoperiri. Printre cele mai grave complicații se numără următoarele:
- Leziuni ale ficatului. Consumul excesiv de alcool saturează ficatul și provoacă depuneri de grăsime în celulele acestuia.
- Malnutriție. Apar probleme în absorbția nutrienților în intestinul subțire.
- Diferite tipuri de cancer. Colon, sân, ficat, esofag, etc. Acetaldehida în care alcoolul este transformat dăunează ADN-ului.
- Tensiune arterială necontrolată. Alcoolul are calorii care, în exces, pot provoca tulburări în reglarea tensiunii arteriale.
- Depresie. Alcoolul este un deprimant al sistemului nervos central care, atunci când este consumat frecvent, tinde să genereze tulburări depresive.
Societate
Deși există presiune în societate pentru a consuma alcool, iar cei care nu îl consumă sunt respinși pasiv, excesul duce la diverse probleme. Unele dintre conflictele sociale care apar sunt următoarele:
- Agresivitate. Generează comportamente agresive față de familie și prietenii din cauza pierderii controlului.
- Despărțiri. Există lipsă de empatie și detașare deoarece persoana în cauză acordă prioritate dependenței.
- Performanță scăzută. Atât la locul de muncă, cât și în orice altă activitate, alcoolul este capabil să provoace probleme de memorie și coordonare.
- Distanțare socială. Toți cei din jur se îndepărtează de persoana alcoolică.
- Accidente. Accidentele de circulație apar din cauza multor factori, dar una dintre cauzele principale este alcoolul, deoarece reduce viteza de reacție, atenția și puterea de procesare a informațiilor.
De ce nu ar trebui să bei alcool în fața copiilor tăi?
Consumul prematur de alcool
Un studiu al Alexandrei Aiken — legat de vârsta de apariție a dependenței de alcool — a indicat faptul că, cu cât vârsta la care începe consumul de alcool este mai mică, cu atât crește riscul progresiei acestui obicei.
Părinții care manifestă o afinitate pentru alcool au tendința de a le insufla acest obicei și celor mici.
Perceperea alcoolului ca pe un mod de viață
O altă problemă este asociată cu interpretarea consumului de alcool. Când copiii observă că părinții recurg frecvent la alcool, ajung să creadă că este ceva natural și că nu are niciun efect nociv.
Copiii au o motivație suplimentară pentru a imita acest comportament atunci când sunt în compania prietenilor.
Maturizare emoțională întârziată
Pe linia evenimentelor nefericite, consumul acestor băuturi în fața minorilor îi încurajează să reproducă acest comportament la o vârstă fragedă.
Alcoolul are efecte care întârzie maturizarea emoțională. De ce se întâmplă acest lucru? Din cauza deghizării emoțiilor și imposibilității de a face față și de a depăși conflictele afective.
Descoperă și: Care este legătura dintre consumul de alcool și diabet?
Cum să vorbești despre alcool cu copiii?
În ciuda faptului că mulți părinți au impresia că cea mai bună opțiune este evitarea subiectului, acesta nu este un curs de acțiune recomandat de specialiști. Dimpotrivă, trebuie să discuți cu copiii despre pericolele alcoolului.
Cel mai bun mod de a vorbi despre alcool cu copiii este evidențierea celor mai importante riscuri. A nu fi restrictiv și inflexibil poate crea o punte perfectă de comunicare. După această strategie comunicativă, copiii vor fi dispuși să-și exteriorizeze îndoielile cu privire la subiect.
Importanța de a fi realist
Realismul și onestitatea sunt esențiale. Alcoolul nu este ceva interzis, ci un element care are consecințe nocive pentru sănătate și dezvoltare atunci când este consumat excesiv.
Cel mai bun mod este de a evita consumul de alcool este autocontrolul.
Este important să fii un exemplu pozitiv
Să bei alcool în fața copiilor trebuie să fie ceva sporadic, nicidecum cotidian. A vorbi despre subiect de la o vârstă fragedă poate face mari diferențe în ceea ce privește percepția.
În cazul unui episod în care unul dintre copiii tăi vine acasă beat, conversația trebuie să aibă loc a doua zi, când simțurile copilului revin la normal. Prin urmare, răbdarea și înțelegerea părinților sunt instrumente esențiale pentru a depăși provocările.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aiken A, Clare P, Wadolowski M, Hutchinson D, Najman J, Slade T, Bruno R, McBride N, Kypri K y Mattick R. Edad de iniciación al alcohol y progresión al consumo excesivo de alcohol en la adolescencia: un estudio de cohorte prospectivo. Alcoholismo, investigación clínica y experimental. 2018. Disponible en: 110. https://doi.org/ 10.1111 / acer.13525.
- Abar, C., Abar, B. y Turrisi, R. El impacto del modelado y la permisividad de los padres sobre el consumo de alcohol y las consecuencias negativas experimentadas por beber en la universidad Comportamientos adictivos. 2009. Disponible en: https://doi.org/ 10.1016 / j.addbeh.2009.03.019.
-
Rehm J. The risks associated with alcohol use and alcoholism. Alcohol Res Health. 2011;34(2):135-43. PMID: 22330211; PMCID: PMC3307043.
- Morean M, Corbin W y Fromme K. Edad del primer uso y retraso hasta la primera intoxicación en relación con las trayectorias de consumo excesivo de alcohol y problemas relacionados con el alcohol durante la adultez emergente. Alcoholismo, investigación clínica y experimental. 2012. Disponible en: https://doi.org/ 10.1111 / j.1530-0277.2012.01812.x.
- Mattick R, Wadolowski M, Aiken A, Clare P, Hutchinson D, Najman J y Kypri K. Oferta parental de alcohol y consumo de alcohol en la adolescencia: estudio de cohorte prospectivo. Medicina psicológica. 2017. Disponible en: doi 10.1017 / S0033291716002373.
- Sharmin S, Kypri K, Khanam M, Wadolowski M, Bruno R, Attia J, Holliday E, Palazzi K y Mattick R. Efectos de las reglas de los padres sobre el alcohol en el consumo de riesgo y problemas relacionados en la adolescencia: revisión sistemática y metanálisis. Dependencia de drogas y alcohol. 2017. Disponible en: https://doi.org/ 10.1016 / j.drugalcdep.2017.05.011.