Care sunt tipurile de anestezice generale?
 

Care sunt tipurile de anestezice generale?

Anestezicele generale pot fi inhalate sau introduse intravenos. Ele sunt administrate doar de medic. Au efecte adverse care trebuie ținute sub control pentru a evita complicațiile.
Care sunt tipurile de anestezice generale?
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 27 noiembrie, 2022

Anestezicele generale sunt o serie de medicamente utilizate în sala de operație în scopul inducerii anesteziei generale. Această stare se caracterizează prin deprimarea progresivă și controlată a funcțiilor sistemului nervos central. Care sunt tipurile de anestezice generale?

Când o persoană se află sub efectele anestezicelor generale, aceasta are o pierdere a conștientei și a reactivității la stimuli dureroși. Ambele efecte sunt reversibile. Astfel, în funcție de obiectiv, se vor folosi diferite tipuri de anestezice generale. Toate au scopuri similare:

 • Insensibilitate la durere
 • Pierderea reflexelor
 • Uitarea completă a ceea ce se întâmplă în timpul actului chirurgical
 • Relaxarea mușchilor scheletici
 • Pierderea conștientei

Toate aceste efecte apar în diferite locații ale sistemului nervos central, iar obținerea lor cu un singur medicament ar necesita concentrații foarte mari. De aceea, se folosesc combinații pentru a evita deprimarea ireversibilă a zonelor vitale ale creierului.

Caracteristicile anesteziei generale

În ciuda marilor progrese în domeniul științei anestezice, structurile afectate nu sunt cunoscute cu exactitate. Știm că aceste medicamente produc sedare și hipnoză, modificând profund mai multe procese și căi.

Câteva dintre ipotezele descrise de specialiști sunt:

 • Anestezicele generale au o acțiune nespecifică asupra proprietăților membranei neuronale.
 • Teoria lipidelor (Meyer și Overton): aceste medicamente acționează asupra țintelor lipidice și potența lor depinde de solubilitatea în grăsimi.
 • Sunt medicamente cu acțiune asupra proteinelor receptorilor sau asupra canalelor ionice.
 • Canalele dependente de tensiune și canalele ionice dependente de ligand sunt implicate în acțiune.

Atunci când se administrează un anestezic general, trebuie evaluați trei factori:

 • Viteza cu care se obține anestezia
 • Acțiunea unei anumite doze
 • Puterea, profunzimea și intensitatea anesteziei
Femeie care primește anestezice generale
Anestezia generală poate fi inhalatorie sau intravenoasă.

Tipurile de anestezice generale administrate prin inhalare

Sunt substanțe care, atunci când sunt inhalate prin căile respiratorii, provoacă anestezie generală. Nu sunt medicamente iritante. Sunt utilizate, de obicei, pentru menținerea anesteziei împreună cu agenți intravenoși. Potența acestor produse farmaceutice depinde de presiunea parțială sau tensiunea pe care o provoacă în creier. În general, presiunea parțială este măsurată în sânge.

Câteva exemple ale acestor anestezice generale cu inhalare sunt:

 • Protoxid de azot
 • Halotan
 • Izofluran
 • Desfluran
 • Sevofluran

Toate acesta substanțe sunt absorbite și trec prin membranele mucoase până ajung în creier. Absorbția sau difuzia are loc, în mod normal, în trei etape:

 1. Etapa de inhalare pulmonară: cele mai puțin solubile vor avea o viteză rapidă de acțiune. În schimb, cele foarte solubile sunt mai lente.
 2. Distribuția în țesuturi
 3. Eliminarea

Tipurile de anestezice generale administrate intravenos

Există anestezice generale pe care medicii le administrează intravenos. Scopul este de a induce și menține anestezia în timpul intervenției chirurgicale. Sunt substanțe cu proprietăți hipnotice, analgezice, anxiolitice și relaxante.

Administrarea intravenoasă facilitează inducerea anesteziei, dar este mult mai greu de controlat decât anestezia generală prin inhalare. Medicii utilizează rata minimă de perfuzie (MIR) pentru a calcula cerințele pentru anestezia clinică.

Câteva exemple de anestezice generale sunt:

Toate aceste medicamente pot produce o serie de efecte adverse, cum ar fi depresia respiratorie, apneea, rigiditatea musculară, vederea încețoșată și schimbările de dispoziție, printre altele.

Anestezia ca procedură medicală

Anestezia generală este un proces delicat. Prin urmare, doar specialiștii instruiți ar trebui să o efectueze. Medicii trebuie să fie foarte atenți la medicamentul pe care îl folosesc și la doza pe care o administrează. Utilizarea abuzivă ar putea ajunge să dăuneze grav pacientului.

În zilele noastre, există o mare varietate de anestezice generale. Ele le permit medicilor să reducă efectele adverse și riscurile la care sunt supuși pacienții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Penna S. A, Gutiérrez R. R. Neurociencia y anestesia. Rev médica Clín Las Condes. 2017;28(5):650–60.
 • Deile M, Damm M, Heller AR. Inhaled anesthetics. Anaesthesist. 2013 Jun;62(6):493-504.
 • Gilsanz F, Guasch E, Brogly N. Mecanismos de acción de los anestésicos en el sistema nervioso central. Anales de la Real Academia de Doctores de España. 2021;6(2):261-318.
 • Bharioke A, Munz M, Brignall A, Kosche G et al. General anesthesia globally synchronizes activity selectively in layer 5 cortical pyramidal neurons. Neuron. 2022 Jun 15;110(12):2024-2040.e10.
 • Senhadji L, Wodey E, Claude E. Monitoring approaches in general anesthesia: a survey. Crit Rev Biomed Eng. 2002;30(1-3):85-97.
 • Brown EN, Pavone KJ, Naranjo M. Multimodal General Anesthesia: Theory and Practice. Anesth Analg. 2018 Nov;127(5):1246-1258.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.