4 tipuri de injecții pe care ar trebui să le cunoașteți
 

4 tipuri de injecții pe care ar trebui să le cunoașteți

În funcție de calea de administrare, există 4 tipuri de injecții. Vă spunem care sunt acestea și care sunt caracteristicile lor!
4 tipuri de injecții pe care ar trebui să le cunoașteți
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Injecțiile sunt forma de administrare parenterală a medicamentelor. Există 4 tipuri de injecții, care sunt clasificate în funcție de calea de administrare. Medicamentele injectabile vin în două tipuri de recipiente de sticlă: fiole și flacoane.

Fiolele sunt un sistem închis, cu gâtul lung și o îngustare la bază. După ce gâtul este rupt, medicamentul poate fi aspirat. Flacoanele sunt un sistem închis cu un gât scurt și un capac din plastic dur căptușit cu metal. Pentru a extrage conținutul, se injectează un volum de aer egal cu volumul substanței extrase. Medicamentul poate fi administrat direct sau amestecat cu un solvent.

4 tipuri de injecții pe care ar trebui să le cunoașteți

1. Injecții intravenoase

Medic care recomandă anumite tipuri de injecții
Injecțiile intravenoase sunt foarte frecvente în spitale.

Calea intravenoasă este utilizată pentru administrarea medicamentelor în următoarele cazuri:

  • Situație de urgență
  • Terapie cu ser
  • Medicamente diluate

Este cea mai rapidă cale de administrare, deoarece absorbția medicamentului este imediată.

2. Injecții intradermice

Sunt folosite pentru a efectua teste de diagnostic și teste cutanate pentru depistarea alergiilor și pentru a administra anestezice locale. Se introduce o cantitate de medicament egală sau mai mică de 0,3 mililitri. De obicei, se folosește o seringă de 1 mililitru cu ac teșit scurt, care este adesea portocaliu sau transparent.

Ca și loc de administrare, se alege umărul, zona centrală a părții interioare a antebrațului sau partea superioară a spatelui.

Procedură

Cu o mână se strânge pielea, iar cu cealaltă se introduce acul aproape paralel cu pielea și cu partea teșită în sus. Medicamentul se inoculează lent. Acul este retras fără a pune presiune pe piele.

3. Injecții subcutanate

Aceste tipuri de injecții sunt utilizate pentru introducerea medicamentelor în țesutul subcutanat. Cele mai utilizate medicamente sunt următoarele:

Volumul care se administrează variază între 1,5 și 2 mililitri și se folosește un ac portocaliu teșit mediu. Este o cale de absorbție lentă și zonele cele mai utilizate sunt fața externă a brațului, fața anterioară a coapsei, abdomenul și zona scapulară a spatelui.

Procedură

După dezinfectarea zonei de aplicare, se formează un pliu de piele. Acul trebuie introdus la un unghi de 45 de grade, cu partea teșită în sus. Se verifică dacă a fost perforat un vas de sânge.

Dacă se administrează heparină, unghiul trebuie să fie de 90 de grade. Pacientul nu trebuie să atingă sau să apese zona de puncție, pentru a evita apariția vânătăilor.

4. Injecții intramusculare

Vaccin în umăr
Injecția intramusculară este utilizată pentru anumite vaccinuri.

Injecțiile intramusculare sunt un tip de injecții utilizate pentru administrarea de medicamente în mușchi. Cele mai utilizate medicamente sunt vaccinurile, analgezicele, antiinflamatoarele, corticosteroizii și antibioticele.

Este o cale de absorbție mai rapida decât cea subcutanată, efectul apărând în 15 minute. Volumul injectat este mai mic de 15 mililitri, iar seringa folosita este de 2 sau 5 mililitri cu ac teșit mediu si culoare verde la adulți. Cele mai frecvente zone de administrare sunt cadranul exterior superior al gluteilor, deltoidul și partea laterală a piciorului.

Procedură

Pentru administrarea acestor injecții, acul este introdus la un unghi de 90 de grade direct în mușchi. Se verifică eventuala perforare a unui vas capilar.

Apoi, medicamentul este injectat lent, deoarece aceasta este o cale dureroasă. Fibrele musculare sunt foarte apropiate una de cealaltă. Atunci când lichidul este injectat, fibrele se despart brusc, provocând durere. La sfârșit, seringa și acul sunt retrase în același timp.

Totul depinde de medicament și de situație

După cum ați putut observa pe parcursul articolului, căile de administrare parenterală a medicamentelor sunt multiple și depind de diverși factori. Acum că sunteți mai bine informați despre aceste proceduri, nu vă mai faceți griji atunci când mergeți la medic sau la spital!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rimbaud, P. E., & Chavarría, L. R. (2005). Métodos de sujeción y aplicación de inyectables. Bio-Nica.Inf. https://doi.org/10.1016/j.foreco.2008.12.001
  • Edwin, P., & Ambulódegui, S. (2012). Manual de Inyectables y Venoclisis. Administracion Parenatal. https://doi.org/10.1109/TCST.2014.2301840
  • Serrano-Grau, P., Mascaró-Galy, J. M., Iranzo, P., Navarra, E., & Ferrando, J. (2007). Productos de relleno inyectables en dermocosmética. Tipos y efectos secundarios. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.