Care sunt tipurile de reacții adverse la medicamente? - Doza de Sănătate
 

Care sunt tipurile de reacții adverse la medicamente?

Reacțiile adverse la medicamente pot fi previzibile sau imprevizibile. Este important să ne consultăm cu profesioniștii din domeniul sănătății înainte de a consuma un medicament.
Care sunt tipurile de reacții adverse la medicamente?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cu siguranță ați auzit de reacțiile adverse sau efectele secundare ale medicamentelor. 7% din populație are un anumit tip de reacție adversă la medicamente, ceea ce reprezintă o problemă de sănătate publică. Care sunt tipurile de reacții adverse la medicamente?

O reacție adversă la medicamente, al cărei acronim este ADR, este orice răspuns negativ ce apare la doze normale. Acestea pot fi doze pentru profilaxia, diagnosticul sau tratamentul bolilor, precum și pentru refacerea, corectarea sau modificarea funcțiilor biologice.

Printre medicamentele care produc cel mai frecvent reacții adverse sunt:

Cum puteți cunoaște posibilele reacții adverse ale unui medicament?

Agenția spaniolă pentru medicamente și produse de sănătate (AEMPS) ne reamintește importanța de a ne informa întotdeauna despre medicamentele care ne-au fost indicate sau despre cele pe care le cumpărăm direct din farmacie. Este esențial să întrebați medicul și farmacistul despre posibilele reacții adverse pe care le poate provoca medicamentul, precum și despre situațiile în care utilizarea este contraindicată.

În plus, puteți consulta și prospectul medicamentului. Acesta va enumera reacțiile adverse cunoscute și va spune ce trebuie făcut dacă apar.

Toate medicamentele comercializate pot provoca efecte adverse. Se decide comercializarea acestora deoarece beneficiul obținut este mai mare decât riscurile pe care le au asupra sănătății.

Femeie care cunoaște Femeie care citește tipurile de reacții adverse

Tipurile de reacții adverse

O clasificare generală a reacțiilor adverse la medicamente le grupează în două categorii: reacții predictibile și reacții imprevizibile.

Reacții previzibile

Ele reprezintă 80% din efectele adverse. Acestea sunt dependente de doză. Cu cât dozele sunt mai mari, cu atât efectele adverse ale acestor medicamente sunt mai puternice. În plus, acestea sunt legate de acțiunile farmacologice ale medicamentului, cum ar fi:

  • Un efect secundar al mecanismului său de acțiune
  • O interacțiune cu un alt medicament sau substanță
  • Supradozaj

Reacții imprevizibile

Aceste reacții, spre deosebire de precedentele, se pot dezvolta la orice cantitate administrată. De asemenea, acestea nu sunt legate de acțiunile farmacologice ale medicamentului, ci de factori dependenți de pacient, deoarece apar la persoanele cu sensibilitate imunologică sau susceptibile din cauza diferențelor genetice. Printre reacțiile adverse imprevizibile putem diferenția următoarele:

  • Intoleranță: atunci când la doze minime nu suntem capabili să tolerăm medicamentul. De exemplu, unii pacienți suferă de tremur la cele mai mici doze de salbutamol.
  • Idiosincrasie: acestea sunt reacții care sunt determinate genetic și constau într-un răspuns anormal la medicament, deoarece pacientul are un deficit enzimatic sau anomalii în metabolism. Aceste reacții sunt de obicei mai grave, dar apar la un număr mic de persoane.
  • Reacții de hipersensibilitate sau reacții alergice: acestea sunt răspunsuri anormale cauzate de un mecanism imunitar. De exemplu, alergia la penicilină.
  • Reacție pseudoalergică sau anafilactoidă: aceste reacții nu se pot distinge clinic de reacțiile anterioare, dar sunt produse de un mecanism diferit, în care sistemul imunitar nu este implicat. Au fost descrise, printre altele, la medicamentele opioide.

Alte tipuri de reacții adverse la medicamente

Tipuri de reacții adverse la medicamente

Pe lângă cele menționate, există și alte efecte nedorite care pot apărea în cadrul unui tratament medicamentos. Unele dintre aceste reacții sunt cunoscute sub numele de reacții de tip C.

Ele apar după administrarea prelungită a unui medicament și, în general, sunt previzibile și cunoscute. Acest grup include dependențe de medicamente (cum poate apărea în cazul benzodiazepinelor), diskinezie tardivă din cauza medicamentelor neuroleptice sau sindrom Cushing produs de corticosteroizi.

Reacțiile de tip D sunt rare și apar la ceva timp după terminarea tratamentului. Unele dintre aceste tipuri de reacții sunt teratogeneza, care reprezintă malformații la făt și carcinogeneză.

Există și reacții de tip E, care sunt cele care apar după oprirea bruscă a unui medicament. Un exemplu al acestui tip de reacție adversă este insuficiența suprarenală după oprirea corticosteroizilor, convulsiile după oprirea medicamentelor antiepileptice sau angina după întreruperea beta-blocantelor.

Concluzie

Este foarte important să aflăm cât mai multe detalii medicamentul pe care îl vom lua, deoarece poate declanșa o reacție adversă capabilă să evolueze într-o stare periculoasă. Vă recomandăm să solicitați întotdeauna medicului și farmacistului instrucțiunile de utilizare a medicamentului, precum și contraindicațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.