Care este legătura dintre consumul de alcool și diabet?
 

Care este legătura dintre consumul de alcool și diabet?

Alcoolul este peste tot și este adesea dificil să ne abținem să nu-l consumăm. O persoană cu diabet ar trebui să ia în considerare opțiunea de a deveni abstinentă sau, alternativ, de a fi foarte atentă atunci când consumă băuturi alcoolice.
Care este legătura dintre consumul de alcool și diabet?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Consumul de alcool și afecțiunea numită diabet nu sunt în compatibilitate. Alcoolul poate determina modificarea modului în care organismul folosește zahărul din sânge. În plus, poate interfera și cu acțiunea medicamentelor ingerate.

Este adevărat că de multe ori s-a afirmat că o persoană cu diabet poate consuma alcool, atât timp cât o face în mod echilibrat. Însă, acest lucru nu se aplică tuturor pacienților. În plus, riscurile alcoolului depășesc cu mult beneficiile acestuia.

Un stil de viață sănătos nu include alcoolul. Deși este adevărat că este o substanță foarte folosită în contextul relațiilor sociale, cineva cu diabet trebuie să aibă grijă de sănătatea sa. Vom vedea de ce!

Efectele alcoolului asupra corpului uman

Alcoolul este o substanță clasificată drept hipnotică și sedativă, capabilă să deprime sistemul nervos central și alte funcții ale corpului. Consumul de alcool este un comportament social care apare într-o proporție mai mare la bărbați decât la femei, cu o prevalență de 72%, respectiv 42%, conform studiilor.

Ficatul este responsabil de descompunerea alcoolului, astfel încât să poată fi eliminat din organism. În general, acest organ metabolizează o băutură alcoolică tipică pe oră. Restul alcoolului este distribuit în tot organismul și generează efectele clasice ale beției, printre care se numără:

  • Dezinhibarea
  • Euforia
  • Dificultatea de a vorbi
  • Ameţeala
  • Vederea încețoșată
  • Pierderea coordonării

Consumul crescut de alcool pe termen lung poate compromite funcția unor organe precum ficatul, pancreasul și rinichii. În general, efectele asupra organismului depind de frecvența și cantitatea consumată, precum și de vârsta și starea generală de sănătate.

Care este legătura dintre consumul de alcool și diabet?

Femeie care știe relația dintre consumul de alcool și diabet

Alcoolul are potențialul de a crește sau scădea nivelul zahărului din sânge și acest lucru reprezintă un risc semnificativ pentru oricine are diabet. De asemenea, ar putea cauza probleme suplimentare.

În mod normal, ficatul eliberează glucoză pentru a menține nivelul de zahăr din sânge echilibrat. Cu toate acestea, atunci când o persoană bea alcool, ficatul trebuie să aibă grijă să-l metabolizeze. Prin urmare, poate opri eliberarea de glucoză și poate provoca o epuizare a zahărului. Acest lucru poate apărea până la 24 de ore după consum.

În mod similar, consumul excesiv de alcool este una dintre cele mai frecvente cauze de pancreatită la bărbați. Studiile afirmă că o cantitate de 80 – 100 ml de alcool consumată zilnic timp de aproximativ 3 până la 5 ani poate leza pancreasul. Pancreatita afectează capacitatea de a produce insulină și poate să ducă la diabet.

Pe de altă parte, dacă bem băuturi alcoolice bogate în carbohidrați, există riscul ca nivelul zahărului din sânge să crească. La acestea se adaugă și alte daune posibile:

  • Alcoolul conține o mulțime de calorii, ceea ce contribuie la creșterea în greutate.
  • Ficatul stochează caloriile din alcool sub formă de grăsime. Acest lucru face ca celulele acelui organ să devină mai rezistente la insulină. În timp, nivelul zahărului din sânge poate crește.
  • Intoxicația cu alcool și glicemia scăzută au simptome similare. Prin urmare, este mai dificil de recunoscut o stare de hipoglicemie.
  • În general, alcoolul poate agrava complicațiile diabetului, cum ar fi afectarea ochilor, a rinichilor sau a nervilor.
  • O persoană în stare de ebrietate nu este capabilă să recunoască simptomele problemelor legate de glicemie.

Cât alcool poate bea o persoană cu diabet?

O persoană cu diabet ar trebui să-și întrebe medicul despre limitările în ceea ce privește consumul de alcool. În unele cazuri, niciun strop din această substanță nu este sigur. În alte ocazii, un aport moderat și sporadic de alcool poate să nu fie contraindicat.

Dacă medicul aprobă consumul de alcool, pacientul trebuie să fie sigur că diabetul său este sub control. De asemenea, este important să știe cum îl poate afecta și ce măsuri de precauție ar trebui să ia pentru a evita problemele.

Consumul moderat se referă la cel mult o băutură pe zi pentru femei și cel mult două băuturi pe zi pentru bărbați. Ce este „o băutură? Putem să o definim astfel:

  • 360 mililitri – băuturi cu un conținut de alcool de 5% sau mai puțin, cum ar fi berea
  • 150 mililitri – băuturi cu un conținut de alcool de 12%, cum ar fi vinul
  • 45 mililitri – băuturi cu 40% conținut de alcool, cum ar fi whisky, rom, gin etc.

Interacțiunea medicamentoasă

Nu este recomandabil să amestecați medicamentele cu alcool, iar medicamentele pentru diabet nu fac excepție. Un număr mare de medicamente sunt metabolizate în ficat și, la ingerarea alcoolului, ambele substanțe concurează pentru aceleași enzime.

Prin urmare, alcoolul poate interfera cu acțiunea medicamentelor. În cazul diabetului, există medicamente care scad nivelul glicemiei prin stimularea pancreasului pentru a produce mai multă insulină.

Deoarece alcoolul poate să scadă nivelul de glucoză, un rezultat posibil este hipoglicemia sau, în cel mai rău caz, șocul insulinic, care este o urgență medicală.

Recomandări și aspecte de luat în considerare

Femeie care își măsoară glicemia
Persoanele cu diabet sunt sfătuite să evite consumul de alcool. În orice caz, ar trebui să vă consultați cu medicul.

Dacă aveți diabet și vreți să consumați alcool, cel mai bine este să țineți cont de câteva recomandări pentru a reduce riscul de consecințe negative sau grave. Următoarele sunt câteva dintre măsurile care trebuie luate:

1. Mâncați corect

Nu este indicat să beți alcool pe stomacul gol. Prin urmare, cel mai bine este să mâncați ceva înainte de a bea alcool. De asemenea, este convenabil să consumați alimente bogate în carbohidrați, deoarece acest lucru ajută la menținerea nivelului de glucoză din sânge.

2. Beți încet și faceți combinații

Beți alcoolul încet pentru a evita starea de ebrietate. Este bine să-l combinați cu apă naturală sau tonică, sifon sau suc dietetic. De asemenea, hidratați-vă bine în următoarele ore.

3. Controlați nivelul glicemiei

Verificați nivelul zahărului din sânge mai des. Acest lucru va ajuta la detectarea oricăror semne de hipoglicemie și va preveni confundarea acesteia cu beția.

4. Nu combinați alcoolul cu exercițiile fizice

Dacă o persoană cu diabet combină exercițiile fizice cu consumul de alcool, are un risc mai mare de scădere a zahărului din sânge. Dacă dansați când beți băuturi alcoolice, consumați carbohidrați.

5. Alegeți înțelept

Este mai bine să beți o bere cu conținut scăzut de alcool decât una obișnuită. Vinurile seci sunt recomandate în locul băuturilor spumante, dulci, de desert sau răcoritoare pe bază de vin. Nu beți cocktailuri, mai ales dacă nu știți exact ce conțin. Evitați băuturile „tari”, precum vodca sau altele similare.

6. Luați măsuri de precauție

Nu este recomandat să beți singuri, ci în compania unor persoane care sunt conștiente de prezența diabetului. În orice caz, țineți în buzunar un card sau un element care indica prezența bolii. Este recomandat să aveți și o tabletă de glucoză.

Consultați medicul

Medicul este cel care trebuie să decidă dacă o persoană cu diabet poate sau nu să bea alcool. De asemenea, acesta este suficient de informat pentru a oferi recomandări pentru un consum responsabil.

Dacă tiparele de băut se schimbă sau creează îngrijorare, acest lucru trebuie discutat cu medicul. Dacă unul sau mai multe dintre următoarele simptome apar după consumul de alcool, adresați-vă medicului:

  • Vedere încețoșată sau dublă
  • Bătăi ale inimii foarte rapide sau puternice
  • Nervozitate, iritație sau agresivitate
  • Durere de cap
  • Tremurături
  • Foame sau transpirație
  • Amorțeală sau furnicături
  • Slăbiciune sau oboseală
  • Confuzie
  • Probleme cu somnul

Cel mai bine este să evitați alcoolul dacă aveți diabet

Nicio cantitate de alcool nu este considerată sigură, mai ales pentru cineva cu o boală cronică precum diabetul. Așa că, cel mai bine este să vă abțineți de la consumul acestor tipuri de băuturi pentru a evita surprizele neplăcute.

Dacă alegeți să consumați alcool, standardul de aur este să faceți acest lucru cu moderație și ocazional. Dacă aveți probleme cu gestionarea consumului de alcool, căutați ajutor psihologic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Al-Ghanem R, Marco A, Callao J, Lacruz E, et al. Consumo moderado de alcohol y mortalidad por diversas causas. Atención Primaria. 2005; 36(2): 104-111.
  • Cabrerizo S, Docampo P. Alcohol y mezcla de fármacos: modalidad de abuso frecuente. Archivos argentinos de pediatría. 2010; 108(5): 111-113.
  • Pérez F, Bernal L. Ingesta aguda de alcohol, ¿factor de riesgo para el desarrollo de complicaciones agudas de la diabetes? Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social. 2002; 40(4): 293-299.
  • Torres A, Castillo M, García K. Prevalencia de consumo de alcohol en personas con diagnóstico de Diabetes Mellitus tipo 2. SMAD. Revista eletrônica saúde mental álcool e drogas. 2009; 5(2): 1-13.
  • Ponce L, Barletta R, Castro G, Barletta J, et al. Consideraciones etiopatogénicas del alcohol en la pancreatitis. Revista Finlay. 2017; 7 (1): 33-46.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.