Ce se întâmplă când bei alcool pe stomacul gol? - Doza de Sănătate
 

Ce se întâmplă când bei alcool pe stomacul gol?

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău după ce ai băut alcool pe stomacul gol? Descoperă principalele efecte secundare în acest articol!
Ce se întâmplă când bei alcool pe stomacul gol?
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Consumul de alcool pe stomacul gol este ceva ce toată lumea face la un moment dat, indiferent că este după serviciu, în oraș cu prietenii sau în orice altă situație. Dar este sigur să faci asta? Există consecințe atunci când bei alcool pe stomacul gol? Vei afla în rândurile de mai jos!

În general, consumul de băuturi alcoolice este acceptat în societate. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății raportează că în fiecare an se produc 3 milioane de decese în întreaga lume din cauza consumului de băuturi alcoolice. Este chiar un factor de risc pentru mai mult de 200 de boli.

Cum absoarbe corpul alcoolul?

Procesul de absorbție a alcoolului începe cu aportul său pe cale orală. Deoarece această substanță are o greutate moleculară mică, trece cu ușurință prin membranele celulare și ajunge în vasele de sânge. Prin urmare, gura, esofagul și stomacul pot absorbi cantități mici de alcool.

Odată ce alcoolul ajunge în stomac, acest organ absoarbe 15-20%. Apoi, substanța trece în intestinul subțire, unde are loc absorbția principală. Acest proces continuă apoi în prima și a doua porțiune a intestinului (duoden și jejun), ajungând la un procent de 80%. În cele din urmă, restul de alcool este absorbit în colon.

Prieteni care consumă alcool
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că nicio cantitate de alcool nu este sigură pentru sănătate.

Consumul de alcool pe stomacul gol: în ce fel ajută sau afectează absorbția alimentelor?

Absorbția etanolului în duoden și jejun este mai rapidă decât în stomac. Din acest motiv, viteza de golire gastrică este un factor determinant important al vitezei de absorbție a alcoolului ingerat.

Știința a arătat faptul că posibilitatea de a absorbi această substanță crește pe stomacul gol și scade atunci când stomacul este plin cu alimente. Acest lucru se datorează faptului că suprafața de contact scade (așa cum indică legea lui Fick) și golirea gastrică încetinește.

Cu toate acestea, alimentele grase sunt excepția de la regulă, deoarece afectează motilitatea stomacului în mod diferit față de alte substanțe nutritive. Acestea sporesc mișcările intestinale și fac alcoolul să ajungă mai repede în sânge.

Din fericire, alimentele care conțin carbohidrați și proteine determină absorbția lentă, iar concentrația de alcool din sânge scade cu până la 25%.

În concluzie, consumul de alcool pe stomacul gol va duce la concentrații mai mari de etanol în plasmă și la efecte toxice crescute.

Conținutul de alcool și absorbția în organism

Absorbția crește atunci când băutura în cauză are un conținut de alcool cuprins între 20% și 35%, deoarece nu produce mișcări musculare puternice în comparație cu băuturile cu un conținut de alcool peste această valoare. În mod similar, absorbția etanolului crește dacă persoana în cauză înghite o cantitate mare deodată, în loc să bea de mai multe ori cantități mici.

Efectele generale ale alcoolului asupra organismului

Ficatul este organul responsabil de metabolizarea etanolului, deoarece transformă această substanță în acetaldehidă și apoi în acid acetic. De asemenea, corpul elimină restul de 5-10% prin urină, transpirație și respirație. Atât timp cât etanolul este prezent în sânge, acesta afectează sistemul nervos. Acesta este motivul pentru care experimentăm simptome clasice, cum ar fi următoarele:

  • Lipsa de inhibiții
  • Vorbire neclară
  • Pierderea coordonării

Este important să reții faptul că dozele mari de alcool pot provoca intoxicație, care include și alte simptome, cum ar fi următoarele:

  • Greață, secreții și vărsături
  • Confuzie
  • Hipotermie (temperatura scăzută a corpului)
  • Pierderea bruscă a coordonării
  • Respirație lentă sau anormală
  • Dificultate în vorbire
  • Pierderea cunoștinței
  • Leșin

Alcoolul la femei

Este important să reții faptul că femeile tind să aibă o masă corporală mai mică decât bărbații. De asemenea, au un procent mai mare de grăsime și o expresie mai mică a enzimei „acetaldehidă dehidrogenază” (responsabilă de formarea acidului acetic) în mucoasa gastrică. Din aceste trei motive, femeile tind să experimenteze simptome mai acute decât bărbații atunci când beau aceeași cantitate de alcool.

Alcoolul la femeile gravide

Atunci când femeile însărcinate consumă etanol, acesta trece prin placentă din sângele mamei la făt. Așadar, bebelușii sunt expuși la aceleași niveluri de alcool ca și mamele lor, ceea ce poate duce la diverse complicații severe.

Prevenire și recomandări

Când vine vorba de îngrijirea sănătății, cel mai bun lucru este să eviți consumul de alcool. Dacă bei, mai ales pe stomacul gol, merită să iei în considerare următoarele:

  • Alege o băutură cu conținut scăzut de alcool.
  • Bea apă sau alte lichide printre înghițiturile de alcool.
  • Consumă alcoolul încet pe o perioadă lungă de timp. Nu bea rapid mult alcool.
  • Consumă alimente cu o oră înainte de a bea alcool.
Bărbat care a consumar alcool pe stomacul gol
Consumul de băuturi alcoolice pe stomacul gol accelerează absorbția acestora și le accentuează efectele nocive.

Cum mă pot simți mai bine după ce am consumat alcool pe stomacul gol?

Consumul de alcool pe stomacul gol crește riscul faimosului efect secundar cunoscut sub numele de „mahmureală”. Acest lucru se întâmplă a doua zi după ce ai băut mult alcool. Simptomele pot include următoarele:

  • Ameţeală
  • Sete excesivă
  • Scăderea capacității de concentrare sau de gândire clară
  • Dureri de cap
  • Modificări ale dispoziției
  • Greață și vărsături
  • Sensibilitate la lumină și sunete
  • Disconfort gastric

Deși aceste probleme dispar de la sine, poți lua în considerare următoarele sfaturi pentru a le reduce prezența:

  • Bea apă și consumă supe sau sucuri de fructe pe tot parcursul zilei.
  • Dormi.
  • Consumă alimente ușor digerabile, cum ar fi pâinea prăjită, biscuiții și gelatina, printre altele.
  • Ia analgezice, cum ar fi ibuprofenul, pentru ameliorarea durerilor de cap.

Nu este niciodată bine să bei alcool pe stomacul gol

Alcoolul este o substanță care este dăunătoare sănătății, iar consumul excesiv este asociat cu dezvoltarea bolilor. Când este consumat pe stomacul gol, poate avea un impact mai mare asupra corpului din cauza absorbției sale rapide. Dacă etanolul ajunge mai repede în sânge, acesta provoacă efecte clasice și un risc mai mare de intoxicație.

Pentru a preveni acest lucru, consumă alimente înainte de a bea acest tip de băutură. În același timp, este ideal să bei multă apă și să eviți excesele. Cel mai bun mod de a te asigura că nu îți afectează sănătatea este să-l eviți complet.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bolet Astoviza, M., & Socarrás Suárez, M. M. (2003). El alcoholismo, consecuencias y prevención. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas22(1), 0-0
  • Organización Mundial de la Salud. Alcohol. Disponible en:
  • Aros, S. (2008). Exposición fetal a alcohol. Revista chilena de pediatría79, 46-50.
  • Evora, S. S. (2017). Alcohol y fisiología humana: Capítulo 2-donde todo comienza: el alcohol en el aparato digestivo.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.