Dieta pentru prediabet: alimente permise și interzise
Dieta pentru prediabet este un plan alimentar echilibrat care combină o serie de alimente sănătoase pentru a scădea nivelul de glucoză la pacienții cu risc de a dezvolta diabet de tip 2. Este un regim în care este necesară reproiectarea meselor, deoarece unele produse conțin componente care pot provoca o acumulare excesivă de zahăr în sânge.
Adoptarea sa aduce beneficii importante pentru sănătate și greutate, nu numai pentru că optimizează utilizarea glucozei, ci și pentru că stimulează activitatea metabolismului și încetinește progresia acestei boli periculoase.
Ce ar trebui luat în considerare? Care sunt cele mai potrivite alimente? Nu vă faceți griji, mai jos vă vom spune cum să urmați dieta pentru prediabet!
Alimente permise și interzise în dieta pentru prediabet
Prediabetul este o afecțiune în care nivelul zahărului din sânge este peste ceea ce este considerat normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi diagnosticat ca diabet de tip 2.
Oricine poate urma o dietă prediabetică, indiferent dacă prezintă sau nu risc crescut pentru oricare dintre formele de diabet zaharat.
Deși pacienții cu glicemia ridicată trebuie să urmeze o serie de îndrumări medicale, principalul factor de evitare a complicațiilor este îmbunătățirea alimentației. Din acest motiv, este convenabil să știm să diferențiem alimentele benefice pentru controlul glucozei de cele care pot fi dăunătoare.
Citiți mai mult: Diagnostic și tratament pentru diabetul insipid
Alimente permise în dieta pentru prediabet
Cele mai bune alimente pentru a controla nivelurile ridicate de glucoză sunt cele cu un indice glicemic scăzut. Acestea furnizează fibre, proteine și acizi grași esențiali.
Un meniu de dietă pentru prediabet poate include alimente precum:
- Ovăz
- Pește oceanic
- Cartofi dulci
- Paste din grâu integral
- Pui (fără piele)
- Albușuri de ou
- Quinoa sau orz
- Fasole și leguminoase
- Pâine integrală de grâu
- Fructe cu coaja comestibilă
- Iaurt simplu cu conținut scăzut de grăsimi
- Legume fără amidon, cum ar fi morcovii și legumele verzi
Mâncare interzisă
În primul rând, pentru a aduce nivelul zahărului la niveluri normale, este indicat să evitați unele alimente a căror compoziție poate crește concentrația glucozei.
Rețineți că adăugarea de ingrediente sănătoase în dietă este inutilă dacă continuați să consumați prea mulți carbohidrați și zaharuri.
Unele dintre alimentele și băuturile de evitat includ următoarele:
- Organe de vită
- Lactate integrale nefermentate
- Băuturi alcoolice
- Înghețată și ciocolată
- Margarină și uleiuri dăunătoare
- Conserve bogate în sodiu
- Sucuri de fructe cu adaos de zahăr
- Dulciuri și produse industriale de panificație
- Fast-food și alimente ultraprocesate
- Prune uscate și curmale
- Alimente cu prea mult zahăr (smochine, banane sau fructe în sirop)
- Băuturi industriale: sucuri, ape aromate, băuturi răcoritoare cu zahăr și băuturi energizante
Meniuri care pot fi incluse în dieta pentru prediabet
Când o persoană primește un diagnostic pozitiv de prediabet, medicul face unele ajustări în dietă pentru a evita evoluția spre diabet.
Pentru aceasta, sunt luate în considerare aspecte relevante precum vârsta, greutatea, starea de sănătate și, bineînțeles, patologiile anterioare.
Este normal ca meniurile să varieze pentru fiecare persoană, în funcție de nevoile acesteia. Mai jos, vă împărtășim câteva opțiuni care pot servi drept model pentru proiectarea dietei.
Mic dejunuri
- Infuzii, o felie de pâine integrală și brânză albă ușoară și iaurt cu conținut scăzut de grăsimi
- Infuzii, salată de fructe și ou fiert
- Suc de grepfrut, biscuiți din cereale integrale și sos de avocado sau roșii
Mijlocul dimineții
- Suc de portocale proaspăt stors și biscuiți din cereale integrale
- Infuzie de fructe
- Lapte de ovăz sau lapte de migdale
Prânzuri
- Salată de morcovi, ton și orez brun
- Carne slabă, salată verde și un fruct pentru desert
- Piept de pui la grătar, orez brun, legume sotate și gelatină
La mijlocul după-amiezii
- Iaurt grecesc cu afine
- Biscuiți sau pâine integrală cu o bucată de carne de curcan
- Smoothie verde
Cine
- Pește la grătar cu legume la abur
- Legume cu piept de pui la grătar
- Piure de dovleac, carne slabă, orez brun și gelatină sau fructe
Recomandăm: Remedii naturale pentru diabetul de tip 2
Nu uitați să faceți mișcare!
Există multe alimente sănătoase care vă pot ajuta să controlați prediabetul. Cu toate acestea, trebuie să aveți și o rutină de exerciții fizice pentru a obține beneficii mai mari.
Dacă aveți întrebări despre ce înseamnă o dietă echilibrată, consultați medicul sau nutriționistul. Ambii profesioniști vă vor putea ajuta.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bansal N (2015). Prediabetes diagnosis and treatment: A review. World Journal of Diabetes, 6(2): 296-303. Disponible en: https://doi.org/10.4239/wjd.v6.i2.296.
- Carbajal A (2013). Manual de Nutrición y Dietética. Departamento de Nutrición. Facultad de Farmacia. Universidad Complutense de Madrid. Disponible en: https://eprints.ucm.es/id/eprint/22755/
- Clínica Mayo. Prediabetes. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278
- Kanat M, DeFronzo R, Abdul M (2015). Treatment of prediabetes. World Journal of Diabetes, 6(12): 1207-1222. Disponible en: https://doi.org/10.4239/wjd.v6.i12.1207.
- López M, Hernández M, Millares J, et al (2017). Tabaco y diabetes: relevancia clínica y abordaje de la deshabituación tabáquica en pacientes con diabetes. Endocrinología, Diabetes y Nutrición, 64(4):221-231. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2530016417300617
- Madaria Z (2018). Diabetes mellitus. Fundación Española del Corazón. Disponible en: https://fundaciondelcorazon.com/ejercicio/factores-de-riesgo/3170-diabetes-mellitus.html
- Pascual V, Pérez A, Carretero J, et al (2021). Resumen ejecutivo: Actualización en el tratamiento dietético de la prediabetes y la diabetes tipo 2. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis, 33(2):73-84. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0214916821000024
- Serrano R (2015). ¿Cuáles son los criterios de prediabetes? Guía de Actualización en Diabetes. Disponible en: https://www.redgdps.org/gestor/upload/GUIA2016/P7.pdf
- Tuso P (2014). Prediabetes and Lifestyle Modification: Time to Prevent a Preventable Disease. The Permanente Journal, 18(3). Disponible en: https://doi.org/10.7812/TPP/14-002.