Care este dieta pentru diabetul de tip 2? - Doza de Sănătate
 

Care este dieta pentru diabetul de tip 2?

În cazul diabetului de tip 2, alimentația face parte din tratament. Alături de exercițiile fizice și medicamentele prescrise de medicul diabetolog, este unul dintre pilonii controlului glicemic.
Care este dieta pentru diabetul de tip 2?
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Deși diabetul este o boală cronică, poate fi ținut sub control cu o alimentație adecvată, o activitate fizică constantă și medicamente specifice. Nu trebuie să îți concentrezi eforturile doar pe medicamente. Care este dieta pentru diabetul de tip 2?

Așa cum știm cu toții deja, diabetul este o afecțiune care poate apărea deoarece corpul se atacă singur și pancreasul pierde capacitatea de a produce insulină sau se poate dezvolta în urma unui stil de viață inadecvat care, în timp, modifică producția și utilizarea insulinei.

Având în vedere că diabetul se poate manifesta în diferite moduri, trebuie să menționăm faptul că tipul 2 este cea mai frecventă formă a bolii și este asociat cu acumularea excesivă de grăsime abdominală, obezitate și inactivitate fizică.

Care este dieta pentru diabetul de tip 2?

Dieta adecvată este unul dintre pilonii fundamentali pentru tratarea acestei boli. Nu vei urmări doar pierderea în greutate, ci și controlul glicemic și prevenirea complicațiilor viitoare. Nu uita că o persoană care dezvoltă diabet de tip 2 suferă o modificare a metabolismului glucidelor, proteinelor și grăsimilor.

Ca primă măsură, ar trebui să-ți reduci aportul de calorii pentru a încerca să-ți normalizezi greutatea. În plus, este important să îți porționezi mâncarea. Conform Fundației Spaniole a Inimii, ar trebui să servești 5 mese pe zi (micul dejun, prânzul și cina și două gustări între aceste mese).

Stabilirea unui program de masă

Trebuie să stabilești un program fix pentru mese, în funcție de nevoile personale. Acest lucru îți va permite să-ți îndeplinești obiectivele dietetice pentru ziua în curs. Scopul acestui lucru este să nu treacă prea mult timp fără a mânca nimic, pentru a-ți menține nivelurile normale de zahăr în sânge. De asemenea, mâncatul mai des ajută la prevenirea hipoglicemiei.

La unii oameni, acolo unde tulburarea glicemiei este complexă, poate fi necesară adăugarea unei gustări pe timp de noapte.

Femeie care nu respectă dieta pentru diabetul de tip 2
Este foarte important pentru diabetici să-și programeze orele pentru mese și să evite să mănânce la ore ciudate.

Alegerea glucidelor

Atenția ar trebui să fie îndreptată către tipul de carbohidrați pe care îl consumi. Ei sunt fundamentali în controlul nivelului de zahăr în sânge, deoarece determină până la 50% din răspunsul glicemic.

Cerealele integrale, leguminoasele și tuberculii sunt considerați sursele principale de carbohidrați din dieta modernă. Sunt bogate în amidon și vitamine, minerale și fibre. În mod ideal, ar trebui să ocupe un sfert din farfurie.

În ceea ce privește fructele, recomandarea actuală este de a crește consumul, alegându-le pe cele care au un indice glicemic scăzut. Ori de câte ori este posibil, acestea trebuie mâncate cu coajă, deoarece aceasta conține fibre.

Căderile bruște ale nivelului glicemiei

După cum am menționat deja, scăderea bruscă a glicemiei poate apărea în orice moment, așadar îți recomandăm să ai întotdeauna la îndemână ceva de mâncare, cum ar fi fructele sau ceva dulce. Ar trebui să mănânci imediat atunci când detectezi o scădere glicemică.

Calcularea carbohidraților este un instrument extrem de eficient pentru a preveni scăderea glucozei și trebuie făcută cu ajutorul unui profesionist.

Alimentele care sunt incluse în dieta pentru diabetul de tip 2

Pe lângă cele pe care le-am menționat deja, poți mânca:

  • Legume cu indice glicemic scăzut: ar trebui să ocupe jumătate din farfurie
  • Produse lactate fără zaharuri sau îndulcitori artificiali adăugați, alegând opțiuni cu conținut scăzut de grăsimi
  • Carne slabă, ouă și brânză
  • Semințe, nuci și uleiuri
  • Conserve fără adaos de zahăr
  • Gemuri și dulciuri cu îndulcitori non-calorici permiși

Hidratare

Un aspect de care nu ar trebui să uiți este hidratarea. În general, persoanele cu diabet suferă de poliurie (o creștere a cantității de urină), așadar este important să bei apă pe tot parcursul zilei.

De asemenea, poți bea și alte lichide, infuzii, ceaiuri sau cafea, atât timp cât sunt îndulcite cu îndulcitori naturali permiși. Ocazional, poți bea băuturi din fructe dacă le amesteci cu apă.

Persoană care bea apă
Hidratarea este o parte considerabilă a dietei pentru diabetul de tip 2.

Ce să eviți?

  • Alcoolul: deoarece are o putere hipoglicemiantă mare, mai ales atunci când nu consumi alimente alături.
  • Tutunul: deoarece este foarte nociv pentru diabetici. Modificările sângelui și ale vaselor de sânge pot avea consecințe pe termen lung.
  • Excesul de sare: să nu uităm că, la fel ca tutunul, excesul de sare poate crește tensiunea arterială.

Programarea meselor este esențială

În concluzie, programarea meselor este unul dintre pilonii tratamentului diabetului de tip 2. Fără aceasta, este dificil să ai un bun control metabolic, chiar și atunci când folosești medicamente hipoglicemiante. În multe cazuri, alături de exercițiile fizice, aceasta este singura măsură terapeutică necesară.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Durán Agüero S, Carrasco Piña E, Araya Pérez M. Alimentación y diabetes. Nutrición Hospitalaria. 2012;27(4):1031-6.
  • Moreno C, García MJ, Martinez C. Análisis de situación y adecuación de dietas para disfagia en un hospital provincial. Nutrición Hospitalaria. 2006;21(1):26-31.
  • Ontiveros L. Dieta para la diabetes – hiperglucemia e hipoglucemia [Internet]. Fundación Española del Corazón. [citado 18 de abril de 2020]. Disponible en: https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/dieta/1252-dieta-para-la-diabetes.html
  • Factores de riesgo para la diabetes tipo 2 | NIDDK [Internet]. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. [citado 18 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/diabetes/informacion-general/factores-riesgo-tipo-2
  • Brajkovich I, Izquierdo M, Nieto R, Cordero M. Tratamiento no farmacológico: aspectos nutricionales, estilo de vida y actividad física. Cirugía bariátrica. Revista Venezolana de Endocrinología y Metabolismo.2012;10:47-57.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.