Călătorind cu diabet: 6 sfaturi utile - Doza de Sănătate
 

Călătorind cu diabet: 6 sfaturi utile

Și diabeticii se pot bucura de vacanțe în locuri îndepărtate sau își pot îndeplini obligațiile de muncă ce presupun călătorii. Când ai diabet, voiajul necesită anumite măsuri de precauție.
Călătorind cu diabet: 6 sfaturi utile

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Călătorind cu diabet, nu este nevoie să te limitezi. Pur și simplu trebuie să iei anumite măsuri de precauție, astfel încât să previi situațiile riscante. Însă diabeticii se pot bucura de călătorii la fel ca o persoană care nu suferă de această boală.

În ansamblu, trebuie să iei în calcul doi factori principali când vine vorba de a călători cu diabet. Primul presupune să te asiguri că o să ai acces la medicamente și la îngrijire medicală, în caz că vei avea nevoie de așa ceva. Cel de-al doilea constă în a preveni, cu orice preț, accidentările și lipsa de hrană în timpul călătoriei.

Totodată, pentru a putea călători în siguranță atunci când suferi de diabet, starea ta ar trebui să fie oarecum stabilă. Nu este o idee bună să pleci în voiaj având îndoieli cu privire la modul în care organismul tău va reacționa. Așadar, te sfătuim să consulți un medic și să aplici sfaturile de mai jos.

Supune-te unui control medical înainte de călătorie

Medic tastând la laptop

Când suferi de diabet și vrei să călătorești, trebuie să îndeplinești mai mulți pași. Unul dintre aceștia este să-ți iei medicamentele cu tine și să ai istoricul medical la îndemână. Consultă medicul și roagă-l să scrie un raport în care să menționeze tipul de diabet de care suferi și tratamentul care ți-a fost prescris. Acest document îți va fi de mare ajutor pentru a transporta medicamente fără nicio problemă și, în caz că ai nevoie de un consult, pentru ca specialistul să știe cum să procedeze. În plus, medicul îți va putea oferi sfaturi în funcție de destinație.

Află ce opțiuni de asistență medicală ai la dispoziție la destinație

Este foarte important să te documentezi cu privire la modul în care sistemul sanitar funcționează la destinație. Acest lucru include identificarea centrelor unde poți obține ajutor și mecanismele de acces la medicamente. De obicei, călătoriile domestice nu ar trebui să-ți provoace nicio problemă, dar situația se poate complica dacă trebuie să părășești țara. În acest al doilea caz, trebuie să cumperi o asigurare de călătorie care să acopere orice situație ce ar putea surveni.

Reține ce medicamente trebuie să ai la îndemână

Medicamentele pe care le iei zilnic, glucometrul și instrumente ca seringile sau stilourile de insulină ar trebui puse într-un bagaj de mână. Dacă o să călătorești cu avionul, nu le depozita în bagajele care vor merge în cală, deoarece s-ar putea deteriora în timpul zborului.

Nu strică nici să ai niște mâncare în bagajul de mână. Produse precum biscuiții sau batoanele de fructe constituie opțiuni ideale. Dacă vei călători cu vaporul, ar fi bine ca medicul să-ți prescrie medicamente pentru răul de mare. Ca să călătorești în siguranță cu mașina, va trebui să monitorizezi atent temperatura medicamentelor și să iei o rație suplimentară de mâncare cu tine.

Ai grijă ce mănânci călătorind cu diabet

Medic explicând ce restricții se aplică persoanelor călătorind cu diabet

Când ești nevoit să călătorești într-un loc îndepărtat, fii foarte precaut în ceea ce privește alimentele pe care le vei mânca. Uneori, ambalajele produselor nu oferă informații suficient de clare și riști să consumi ceva ce îți va afecta sănătatea.

Trebuie să cunoști ingredientele preparatelor servite, în special dacă este vorba despre ceva nou. Nu ezita să pui întrebări și să refuzi să mănânci dacă nu ai suficiente informații.

Vestimentația și încălțările

Te sfătuim să porți haine confortabile, în special în timpul unei călătorii cu avionul, trenul sau autobuzul.

Un aspect foarte important este reprezentat de încălțări. Acestea ar trebui să fie comode, de calitate superioară și să permită picioarelor să respire. Nu merge niciodată desculț, mai ales dacă prezinți o pierdere a sensibilității la nivelul picioarelor. Verifică pantofii înainte de a-i încălța și optează pentru încălțări cu vârful plat sau decupat. Pantofii din piele moale, fără tighel constituie o alegere ideală.

Informează-te cu privire la țânțari și climat

Călătorind cu diabet, trebuie să ai mare grijă să eviți ciupiturile de țânțari și cele ale altor insecte asemănătoare. Multe dintre aceste viețuitoare pot transmite boli grave, care pot complica semnificativ starea diabeticilor.

Când vizitezi locuri aflate la altitudini mari, ia măsuri pentru a evita răul de altitudine. Totodată, reține faptul că temperaturile scăzute inhibă absorbția insulinei. Astfel, pacienții călătorind cu diabet ar trebui să evite frigul sau să consulte un medic dacă sunt nevoiți să viziteze un loc friguros.

Sperăm că sfaturile din acest articol îți vor fi de folos. Indiferent de circumstanțe, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ceri opinia unui medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jansà, M., & Vidal, M. (2004). De viaje con la diabetes. Diabéticos: Presente y futuro, (60), 6-13.
  • Zenteno-López, M. A., Tzontehua-Tzontehua, I., Gil-Londoño, E., Contreras-Arroy, S., & Galicia-Aguilar, R. (2016). Continuidad de cuidados para la adherencia terapéutica en la persona con diabetes tipo 2. Enfermería Universitaria. https://doi.org/10.1016/j.reu.2016.02.001
  • Hospital universitario Ramón y Cajal. (2005). Protocolos De Cuidados – Pie Diabético.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.