Diabetul crește riscul de fracturi - Doza de Sănătate
 

Diabetul crește riscul de fracturi

Pacienții cu diabet zaharat prezintă un risc mai mare de fracturi. În acest articol, vom vorbi despre oasele care sunt afectate cel mai des și despre modalitățile de prevenire a acestei probleme de sănătate.
Diabetul crește riscul de fracturi

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Dintre toate complicațiile care pot apărea odată cu diabetul, riscul crescut de fracturi este una dintre cele mai periculoase. Diabetul este o boală metabolică, însă nu afectează doar proporția substanțelor în sânge. În această boală, glicemia ridicată crește posibilitatea de a suferi de alte patologii. De ce diabetul crește riscul de fracturi?

Cantitatea crescută de zahăr aflată în circulație afectează țesutul osos. Din fericire, este posibil să adoptăm anumite măsuri de prevenție. Continuă să citești pentru a afla mai multe informații utile!

Metabolismul la pacienții cu diabet zaharat

După cum am spus anterior, diabetul este o boală metabolică. Simptomul principal al apariției sale este creșterea concentrației zahărului în sânge. Acest lucru se observă, de obicei, pe stomacul gol, înainte de a mânca orice fel de mâncare.

Ca patologie metabolică, diabetul afectează nu numai glucoza din sânge, ci modifică și echilibrul lipidic, proteic și mineral. Insulina, care este hormonul ce suferă modificări în acest caz, exercită influență asupra multor procese corporale.

Celebrele complicații ale acestei boli au legătură cu inima și rinichii. Cu toate acestea, trebuie să adăugăm impactul pe care diabetul îl are asupra țesutului osos. Sănătatea oaselor depinde atât de nivelurile de calciu, cât și de capacitatea celulelor osoase de a produce țesut nou.

Diabetul crește riscul de fracturi

Atât bărbații, cât și femeile cu diabet au un risc mai mare de apariție a fracturilor. Modificările hormonale, inflamația și chiar unele medicamente au legătură cu această complicație. Ce alți factori declanșatori există?

Neuropatie

Glicemia ridicată pe termen lung afectează stratul de grăsime al neuronilor. Nervii, în special cei din membrele inferioare, încep să transmită impulsurile nervoase într-un mod mai puțin eficient. Colateral, neuropatia diabetică afectează echilibrul, așadar persoanele cu această boală tind să cadă mai des.

Disautonomie

Acest termen se referă la funcționarea deficitară a sistemului nervos, în special a celui autonom. Aceasta este partea nervilor care reglează și controlează toate acele funcții care nu au nevoie de o comandă directă și conștientă.

Când vine vorba de disautonomia diabetică, pacienții au dificultăți în menținerea tensiunii arteriale normale atunci când stau în picioare. Drept urmare, tind să leșine și să amețească, ceea ce de multe ori îi determină să cadă și să sufere fracturi.

Osteoporoză

Osteoporoza este mai frecventă la diabetici decât la restul populației. Insulina este un hormon anabolic care stimulează regenerarea țesuturilor. Deoarece nu este produsă așa cum ar trebui în caz de diabet, procesul de reparare a oaselor devine mai lent.

Retinopatie

Retinopatia este o altă complicație majoră a diabetului. Arterele mici situate în retină se rup fără ca sângele să se poată coagula, iar acest lucru, în consecință, afectează vederea. Desigur, orice tulburare a vederii crește șansele de a cădea și de a-ți fractura oasele.

Ce fracturi sunt cele mai frecvente la pacienții cu diabet zaharat?

Mai multe cercetări efectuate la pacienții cu diabet au reușit să stabilească frecvența relativă a fracturilor pe care aceștia le experimentează.

În primul rând, există diabetul de tip 1. În acest caz, nu există suficientă insulină în corp și trebuie să existe un aport artificial. Cei cu diabet de tip 1 tind să sufere de osteoporoză, precum și de probleme de vedere.

Hipoglicemia joacă, de asemenea, un rol cheie în acest caz, deoarece mulți pacienți tind să amestece dozele adecvate pentru fiecare moment al zilei. După cum probabil știi deja, nivelurile scăzute de zahăr provoacă amețeli care, la rândul lor, pot provoca accidente.

Cele mai frecvente fracturi sunt cele ale șoldului și ale coloanei vertebrale. Acest lucru a fost remarcat în special la cei cu comorbidități cardiovasculare și renale evidente.

În schimb, în diabetul de tip 2, cele mai frecvente fracturi sunt cele ale antebrațului și ale șoldului. Deși densitatea osoasă a acestor pacienți nu este foarte diferită de cea a restului populației, medicii suspectează că zahărul afectează mecanica osoasă.

Pacient care își măsoară glicemia

Cum se previne riscul fracturilor în cazul diabetului

Deși statisticile indică un risc crescut de fracturi la pacienții cu diabet zaharat, există lucruri pe care le poți face (dincolo de controlul glicemic) pentru a preveni leziunile.

După cum am menționat anterior, cel mai important lucru este să consulți un specialist și să urmărești în mod constant evoluția bolii. Pacientul trebuie să urmeze o dietă strictă și să ia medicamente pentru a menține nivelul zahărului în intervalul normal, astfel încât să nu apară probleme cardiovasculare și renale.

Mai mult, activitatea fizică este extrem de importantă. În cazul în care nu știai, diabetul crește riscul de fracturi la persoanele sedentare și cu o masă musculară redusă. A face sport ajută zahărul să intre în mușchi și întărește țesutul osos.

Consumul de vitamina D este esențial. Majoritatea oamenilor preferă să se expună la soare în mod frecvent. Însă, dacă valorile tale sunt foarte scăzute sau dacă locuiești într-o zonă rece cu puțină lumină solară, poți lua suplimente alimentare cu vitamina D.

Legumele cu frunze verzi sunt o opțiune excelentă pentru a consuma vitamine și calciu, pe care le poți obține și din lactate. Consumate în mod regulat, aceste alimente ajută oasele să se regenereze și să-și mențină densitatea. Ca urmare, fracturile devin mai puțin probabile.

Diabetul crește riscul de fracturi osoase

Osteodensitometria este foarte importantă

În plus față de măsurile preventive, pacienții cu diabet zaharat trebuie supuși osteodensitometriei. Acest test măsoară concentrația osoasă și permite pacienților să știe dacă riscul de fracturi este mare din cauza slăbirii țesutului.

Toți pacienții își pot ține diabetul sub control dacă se străduiesc suficient de mult. Cu toate acestea, este vital să ne amintim importanța consultării unui profesionist și luarea măsurilor de precauție necesare pentru a reduce riscul de leziuni osoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Avogaro, Angelo, et al. “Continued efforts to translate diabetes cardiovascular outcome trials into clinical practice.” Cardiovascular Diabetology 15.1 (2016): 111.
  • Velasco, M. Botas, et al. “Actualización en el diagnóstico, tratamiento y prevención de la neuropatía diabética periférica.” Angiología 69.3 (2017): 174-181.
  • Moreno, Luis, and Mayra Guerrero. “Características de la neuropatía autonómica cardiovascular en pacientes con Diabetes Mellitus tipo 2.” Boletín Médico de Postgrado 35.1 (2019): 48-53.
  • Romero-Aroca, Pedro, and R. Sagarra. “La retinopatía diabética e hipertensiva.” Revista COMCORDOBA 14.7 (2018): 382-393.
  • Martínez, Sonsoles Botella, et al. “La paradoja diabética: densidad mineral ósea y fractura en la diabetes tipo 2.” Endocrinología y Nutrición 63.9 (2016): 495-501.
  • Formiga, Francesc, María Daniela Freitez Ferreira, and Abelardo Montero. “Diabetes mellitus y riesgo de fractura de cadera. Revisión sistemática.” Revista Española de Geriatría y Gerontología 55.1 (2020): 34-41.
  • Martínez Laguna, Daniel. Efecto de la diabetes mellitus tipo 2 sobre la incidencia de fractura osteoporótica. 2017.
  • Navarro Despaigne, Daysi Antonia, and Alina Acosta Cedeño. “Osteoporosis y tratamiento para la diabetes mellitus.” Revista Cubana de Endocrinología 30.1 (2019): 50-53.
  • de Endocrinología Diabetes, Asociación Colombiana. “Metabolismo Óseo.” Revista Colombiana de Endocrinología, Diabetes & Metabolismo 4.2 (2017): 89-90.
  • Duran-Agüero, Samuel, Leslie Landaeta-Díaz, and Lilia Yadira Cortes. “Consumo de lacteos y asociacion con diabetes e hipertensión.” Revista chilena de nutrición 46.6 (2019): 776-782.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.