De ce suntem mai bolnavi iarna? Un studiu revelator
 

De ce suntem mai bolnavi iarna? Un studiu revelator

Un grup de cercetători a descoperit recent motivele biologice pentru care în anotimpul rece ne îmbolnăvim mai des. Despre ce este vorba?
De ce suntem mai bolnavi iarna? Un studiu revelator
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 11 ianuarie, 2023

Iarna suntem mai bolnavi decât în alte anotimpuri. Un studiu recent a confirmat acest lucru și a evidențiat posibilele motive. Multă vreme am crezut că atunci când temperaturile scad, virușii au un impact mai mare deoarece oamenii petrec mult timp în interior, iar bolile se transmit mai ușor.

Cu toate acestea, ceea ce cercetătorii de la Massachusetts Eye and Ear Hospital și Northeastern University sugerează este faptul că există motive biologice în spatele fenomenului.

Frigul influențează răspunsul imun al nasului

Concluziile studiului citat  sugerează faptul că ne îmbolnăvim mai des iarna deoarece temperaturile scăzute afectează în mod semnificativ răspunsul imunitar al nasului. Dacă în aer există un virus, cum ar fi gripa, particulele sale pot pătrunde în acest organ în două moduri:

 1. Prin inhalare
 2. Prin contact direct

Nasul este unul dintre primele puncte de contact între lumea exterioară și interiorul corpului.[/atomic-quote]

~ Dr. Benjamin Bleier, co-autor al studiului publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology ~
Persoană care are gripă
Atunci când temperatura scade, celulele nasului devin mai vulnerabile.

De ce suntem mai bolnavi iarna? Calitatea veziculelor extracelulare scade din cauza frigului

Emițând ipoteza că răspunsul imun nazal este compromis de temperatura scăzută Bleier și echipa sa au început noi cercetări. Pentru a testa afirmația, au expus țesuturile nazale la temperaturi de 39,9 grade Fahrenheit (4,4 grade Celsius). Specialiștii au descoperit că acest lucru a dus la o scădere cu aproximativ 9 grade Fahrenheit (5 grade Celsius) a temperaturii țesuturilor, afectând sistemul imunitar.

Numărul de vezicule extracelulare a scăzut cu peste 40%, iar calitatea lor a fost afectată. Răspunsul redus face ca virușii să se atașeze mai ușor de celulele nazale.

Acesta este primul studiu care ia în considerare motivele biologice

Timp de mulți ani, experții s-au întrebat de ce ne îmbolnăvim mai mult iarna. Însă, acest studiu este primul care abordează factorii biologici. Bleier și echipa sa consideră că descoperirile lor sunt foarte importante. Studiul este o nouă bază pentru înțelegerea și prevenirea infecțiilor tractului respirator superior, cum ar fi răceala, gripa și COVID-19.

Celulele nazale folosite au fost donate de voluntari și cultivate într-un laborator.

Subiecții nu au fost expuși direct la viruși. Condițiile naturale din interiorul nasului au fost simulate în laborator. În plus, s-au folosit variații de temperatură pentru a observa mai bine modificările răspunsului imun. Așteptăm studiile pe voluntari pentru a confirma încă o dată ipoteza menționată. Este deja un mare progres în controlul bolilor respiratorii comune.

Femeie care are gripă
Studiul confirmă motivul biologic pentru care ne îmbolnăvim mai mult iarna, iar răspunsul pare să fie temperatura scăzută.

În ciuda progreselor, măsurile de prevenție sunt esențiale

Potrivit Clinicii Cleveland, gripa este o infecție a sistemului respirator superior care afectează nasul, gura, gâtul și plămânii. Simptomele variază de la persoană la persoană, dar există elemente comune:

 • Febră
 • Strănut
 • Lacrimație
 • Mucus
 • Dureri de cap
 • Dureri musculare
 • Oboseală și epuizare
 • Tuse și dureri în gât
 • Frisoane și transpirație
 • Greață și pierderea poftei de mâncare

Gripa nu are un tratament specific, dar există o serie de medicamente pentru ameliorarea simptomelor.

Există un vaccin împotriva gripei sub formă de injecție sau spray nazal. Acesta urmărește expunerea organismului la un virus inofensiv, astfel încât corpul să dezvolte anticorpi.

Pe lângă folosirea vaccinului și respectarea schemei medicale propuse, spălarea mâinilor este esențială. În plus, trebuie să mâncăm sănătos, să facem sport și să ne hidratăm corespunzător.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Benjamin S. Bleier; Di Huang; Maie S. Taha; Ángela L. Nocera; Anan D. Workman; Mansoor M. Amiji. Cold exposure impairs extracellular vesicle swarm–mediated nasal antiviral immunity. The Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2022.  DOI:https://doi.org/10.1016/j.jaci.2022.09.037

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.