Depresia – 7 expresii interzise

Deoarece nu știi prin ce trece cineva care suferă de depresie, nu pune niciodată sub semnul întrebării starea acestuia și nu-i minimaliza problemele.

Depresia este o boală cumplită și nu este ușor să oferim susținere unei persoane afectate de aceasta. Câteodată ne simțim tentați să ne distanțăm de acești oameni, astfel încât să nu comitem o greșeală care le va înrăutăți starea.

Dar nu trebuie să facem asta. Prietenul sau ruda respectivă care suferă de depresie are nevoie de ajutorul nostru mai mult ca oricând. Însă trebuie să ținem cont de faptul că, în cazul persoanelor deprimate, chiar și cele mai bine intenționate expresii pot fi interpretate greșit.

O persoană care suferă de depresie nu vrea să simtă că cei din jurul său nu-i înțeleg starea. Citește în continuare pentru a descoperi șapte expresii care fac mai mult rău decât bine atunci când sunt rostite unui individ deprimat.

7 expresii care agravează depresia

„De ce nu poți pur și simplu să fii fericit?”

Depresia distorsionează realitatea celui care o experimentează. Acesta va vedea totul dintr-un punct de vedere negativ, iar discuțiile despre fericire nu vor face decât să-l facă să se simtă și mai lipsit de speranță.

Nu există niciun tratament rapid pentru a ameliora depresia. Dacă te aștepți ca bolnavul să se vindece imediat și îl presezi în acest sens, el se va descuraja și va simți că eșuează la tot pasul.

Citește și: 8 sfaturi pentru a alunga tristețea

„Există medicamente și ajutor psihologic pentru cei care suferă de depresie!”

Depresia trebuie tratată cu medicamente prescrise de un medic

Unele persoane care suferă de depresie sunt reticente atunci când vine vorba de a cere ajutor profesionist. Acest fenomen este consecința stereotipurilor negative pe care majoritatea dintre noi le asociem cu bolile mentale.

Cei deprimați nu vor să dezvăluie că suferă de această problemă deoarece trăim într-o societate în care numai indivizii productivi sunt apreciați. Medicamentele pot fi o cauză majoră de stres din cauza preconcepțiilor cu privire la efectele secundare și abilitatea acestora de a provoca dependență.

Dacă ai de-a face cu o persoană care suferă de depresie, îi poți sugera să meargă la psiholog. Însă nu o presa. În general, trebuie să treacă puțin timp înainte ca bolnavul să accepte că este nevoie să facă acest pas.

„Încearcă să treci peste asta!”

Depresia poate cauza o scădere a nivelului de energie fizică și psihică. Poate ți s-a întâmplat să recomanzi unei persoane deprimate să se ridice din pat și să facă ceva pentru a se simți mai bine. Suntem siguri că ai avut intenții bune atunci când i-ai propus să iasă în oraș, să călătorească sau să găsească o modalitate de a se distra.

Din păcate, auzind aceste propuneri, individul deprimat se poate simți mai rău. În fond, nimeni nu vrea ca el să depășească această stare mai mult decât el însuși. Acesta nu-și poate controla starea de spirit, gândurile și comportamentul, mai ales dacă suferă de depresie severă.

„Nu-i atât de rău. Alții trec prin situații mult mai grave!”

Anumite expresii pot agrava depresia

Nimănui nu-i place să fie comparat cu o persoană care suferă de o boală incurabilă sau cu bebelușii înfometați din zonele de conflict. De ce ai obliga pe cineva care suferă de depresie să se gândească la aceste situații negative? Oare aceste gânduri îl vor ajuta să se simtă mai bine?

Depresia poate face ca bolnavul să aibă gânduri psihotice sau delirante. Dacă insiști să compari viața acestuia cu situațiile în care se află alții, tristețea lui se va agrava. Deși ai cu siguranță intenții bune, nu vei obține rezultatele dorite.

„Te vei simți mai bine mâine!”

Depresia nu este o problemă care dispare peste noapte. Acest tip de așteptare nerezonabilă nu va face decât să descurajeze și mai mult bolnavul. Numai cei care au suferi de depresie știu cât de intense pot fi senzațiile de durere, suferință și disperare.

Oricine poate învinge depresia cu un tratament adecvat, dar procesul de vindecare este de lungă durată. Auzind expresia „Te vei simți mai bine mâine”, individul deprimat se va simți mai deznădăjduit și mai neputincios.

„Este vina ta că te simți așa!”

Depresia distorsionează realitatea bolnavului

Cu toții suntem obișnuim să îi judecăm pe ceilalți. Însă, atunci când ne bazăm prea mult pe propriile noastre valori sau nu deținem informații suficiente, este foarte posibil să emitem judecăți greșite.

Depresia a fost asociată cu ideea de „păcat” timp de multe secole. În trecut, se credea că această stare era o pedeapsă primită din partea divinității pentru încălcarea regulilor stabilite de aceasta.

Chiar și în zilele noastre există oameni care au impresia că există o legătură între depresie și conceptele de „păcat” și „pedeapsă”. Această atitudine poate avea consecințe devastatoare, agravând starea individului deprimat.

„Nu mai fi atât de negativist!”

Nu este ușor să interacționezi cu cineva care suferă de depresie. Lipsa de energie și dispoziția mohorâtă a acestuia te poate deprima și pe tine. Din acest motiv, mulți aleg să evite acești indivizi, deseori acționând din instinct.

În anumite cazuri, anxietatea pe care o experimentăm din cauza persoanei deprimate poate deveni atât de intensă încât ajungem să ne exprimăm direct sentimentele cu privire la acesta.

Fără îndoială, o persoană deprimată nu îți va îmbunătăți dispoziția. Însă, dacă respingi acești indivizi, ei se vor simți singuri și abandonați, ceea ce le va agrava și mai mult starea. Pentru a le oferi ajutor și susținere, este nevoie să depunem un efort conștient și să folosim resursele necesare.

Te sfătuim să citești și: Adio irascibilitate, anxietate și depresie!

Depresia este o problemă serioasă

Nu, depresia nu este doar o problemă psihică. Nu există un interval de timp standard în care poate fi vindecată. Această boală se poate declanșa aparent fără niciun motiv.

A fi deprimat înseamnă a uita care este rostul vieții tale. Cauzele sunt variate: probleme de familie, moartea unei ființe dragi, eșecuri la serviciu… Depresia este o boală care obligă bolnavul să se chinuie în fiecare zi pentru a supraviețui.

Ține seama de aceste aspecte data viitoare când ești pe cale să rostești una dintre expresiile prezentate mai sus unei persoane deprimate. Acum știi că asemenea expresii nu vor fi de folos nimănui.

Te-ar mai putea interesa