Detoxifierea cu acai: de ce este o modă periculoasă?
 

Detoxifierea cu acai: de ce este o modă periculoasă?

Vă vom arăta în ce constă detoxifierea cu fructe de acai, un obicei la modă care poate provoca probleme de sănătate. Aflați de ce!
Detoxifierea cu acai: de ce este o modă periculoasă?

Ultima actualizare: 27 ianuarie, 2023

Detoxifierea cu acai este o modă periculoasă, dăunătoare pentru funcționarea normală a organismului. La urma urmei, organismul nu are nevoie de mai multă curățare decât poate face deja prin organe precum rinichii și ficatul.

Înainte de a începe, este important să rețineți că multe dintre dietele de detoxifiere care promit curățarea eșuează pe termen mediu. Nu sunt bogate în nutrienți esențiali și nu acoperă cerințele zilnice. Ele duc la înfometare și acest lucru nu este pozitiv.

În ce constă detoxifierea cu acai?

Detoxifierea cu acai se realizează prin aportul de suplimente. De obicei, aceasta durează 2 sau 3 săptămâni, consumându-se zilnic produse sub formă de băuturi detoxifiante.

Fanii protocolului susțin că prin acest mecanism inflamația și balonarea sunt reduse, deși nu există dovezi științifice solide în acest sens. De asemenea, susțin că ajută la pierderea în greutate.

Ceea ce este clar este că majoritatea suplimentelor cu acai sunt nereglementate, deci pot conține elemente dăunătoare sau toxice. De fapt, acestea includ frecvent laxative pentru a accelera mișcările intestinale, ceea ce nu este deloc benefic.

Aceste protocoale de curățare sunt adesea însoțite de un plan alimentar restrictiv, care se bazează pe consumul aproape exclusiv de alimente vegetale. Așadar, pot apărea deficite de nutrienți.

Descoperiți: Dieta pentru detoxifierea ficatului

Femeie care servește o salată
De obicei, detoxifierea cu acai apare în contextul dietei vegetariene sau vegane.

Riscurile sunt mai mari în anumite etape ale vieții

Aceste mecanisme depurative și restrictive sunt deosebit de periculoase în stadii precum sarcina sau alăptarea, nu doar pentru că aportul insuficient de nutrienți poate condiționa dezvoltarea fătului, ci și pentru că o posibilă contaminare cu compuși nedoriți poate genera toxicitate.

Nici în cazul persoanelor în vârstă nu sunt recomandate aceste tipuri de diete sau procese. La bătrânețe, trebuie avut în vedere faptul că necesarul de proteine crește. În lipsa proteinelor, poate apărea o distrugere și mai rapidă a masei musculare, fapt care este asociat cu un risc mai mare de deces din orice cauză.

Modalități sănătoase de a pierde în greutate

Pentru a reduce balonarea sau a slăbi eficient, există alternative mai bune decât detoxifierea cu fructe de acai. De exemplu, activitatea fizică regulată este crucială, după cum arată cercetările publicate în revista Progress in Cardiovascular Disease. În acest fel, se creează masa musculară și crește consumul zilnic de energie.

De asemenea, trebuie să vă modificați dieta, asigurându-vă că cerințele nutriționale sunt întotdeauna îndeplinite. În cazul optării pentru un mecanism restrictiv, cea mai bună variantă este postul intermitent. Acesta are beneficii dovedite asupra compoziției corpului și funcționării metabolismului. Cu toate acestea, după un timp, trebuie să reveniți la o dietă echilibrată.

Femeie care nu folosește detoxifierea cu acai
Activitatea fizică este întotdeauna recomandată alături de dietele sănătoase care urmăresc pierderea în greutate.

Atenție la detoxifierea cu acai

Detoxifierea cu acai este considerată periculoasă pentru sănătate și ineficientă.

Organismul are o capacitate mare de auto-purificare, așa că nu este nevoie să susțineți această funcție cu altceva în afară de promovarea unor obiceiuri sănătoase. În acest sens, evitarea substanțelor toxice, precum alcoolul sau tutunul, este decisivă.

Fructele de acai au proprietăți care sunt încă investigate. Cu toate acestea, cele mai multe dintre ele sunt legate de efectele de protecție cardiovasculară pe termen lung și nu de pierderea în greutate.

Trebuie remarcat faptul că dietele și protocoalele minune au adesea efecte secundare. Ele trebuie evitate. Când căutați beneficii pentru sănătate sau o îmbunătățire a compoziției corporale, cel mai bine este să luați în considerare schimbarea rutinei și o dietă variată și echilibrată. Asigurarea nevoilor nutriționale nu permite alterarea funcției normale a organelor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018;61(2):206-213. doi:10.1016/j.pcad.2018.07.014
  • Welton S, Minty R, O’Driscoll T, et al. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review. Can Fam Physician. 2020;66(2):117-125.
  • Gonçalves Jr, A. C., Schwantes, D., Campagnolo, M. A., Dragunski, D. C., Tarley, C. R. T., & Silva, A. K. D. S. (2018). Removal of toxic metals using endocarp of açaí berry as biosorbent. Water Science and Technology77(6), 1547-1557.
  • Kang, M. H., & Kim, B. H. (2018). Oral wound healing effects of acai berry water extracts in rat oral mucosa. Toxicological research34(2), 97-102.
  • de Moura, R. S., & Resende, Â. C. (2016). Cardiovascular and metabolic effects of açaí, an Amazon plant. Journal of Cardiovascular Pharmacology68(1), 19-26.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.