Tratamentul sarcopeniei: pierderea masei musculare
 

Tratamentul sarcopeniei: pierderea masei musculare

Sarcopenia este asociată cu o senzație de slăbiciune și un risc crescut de cădere și accidentare.
Tratamentul sarcopeniei: pierderea masei musculare
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 07 octombrie, 2022

Sarcopenia este un termen medical folosit pentru pierderea masei musculare  și a forței. Termenul provine din greacă, unde „sarco” înseamnă mușchi și „penie” înseamnă pierdere. Este un eveniment care are loc mai ales odată cu îmbătrânirea. Care este tratamentul sarcopeniei?

Sarcopenia poate avea și alte cauze sau poate fi accentuată din cauza unor patologii. Se estimează că, după vârsta de 30 de ani, întregul sistem muscular pierde progresiv masă și forță. Această situație se accentuează după vârsta de 65 de ani, mai mult sau mai puțin.

Fenomenul apare brusc la femei după menopauză, în timp ce la bărbați este gradual. În continuare, vă vom explica tot ce trebuie să știți despre sarcopenie!

De ce apare sarcopenia?

După cum am menționat, sarcopenia este pierderea masei musculare și a forței asociată adesea cu îmbătrânirea. Cu toate acestea, în dezvoltarea sa sunt implicați mulți factori, nu doar vârsta.

În primul rând, există o influență genetică importantă și, de asemenea, ține de dezvoltarea fiecărei persoane. În plus, inactivitatea fizică este un factor agravant. Uneori, are la bază situații precum imobilizarea sau o etapă de spitalizare pe motiv de boală.

Femeie care are nevoie de tratamentul sarcopeniei

Aproape orice boală cronică poate declanșa sarcopenia, mai ales dacă este o patologie inflamatorie sau cancer. Și modificările hormonale sunt strâns legate de sarcopenie: de exemplu, scăderea testosteronului.

În mod similar, scăderea secreției de insulină sau rezistența la insulină par să fie asociate cu sarcopenia. Nu putem uita că, dacă există malnutriție sau orice boală care duce la o deficiență de nutrienți, masa musculară va fi afectată.

Ce simptome apar?

Sarcopenia determină scăderea capacității funcționale, deoarece se caracterizează printr-un puternic sentiment de slăbiciune. De exemplu, pacientul merge mai încet și este mai stângaci, iar căderile sunt constante.

Acest lucru determină creșterea numărului de internări în spital, fracturi și nevoia de intervenție chirurgicală. Persoanele cu sarcopenie pierd adesea în greutate și rezistență. Încetul cu încetul, acești pacienți respiră greu la orice efort.

În plus, oamenii de știință au asociat sarcopenia cu un risc crescut de osteoporoză și diabet. Se crede că ar putea fi legată și de dizabilitate și mortalitate.

Cum este diagnosticată și care este tratamentul sarcopeniei?

Diagnosticul de sarcopenie este complex, deoarece cuantificarea masei musculare a unei persoane este dificilă. Există teste fizice care permit măsurarea forței musculare și a performanței fizice.

Bărbat care folosește tratamentul sarcopeniei

De asemenea, sunt utilizate teste imagistice precum imagistica prin rezonanță magnetică sau tomografia axială computerizată. În mod similar, testele de sânge și urină sunt efectuate pentru a măsura anumiți parametri decisivi.

Tratamentul sarcopeniei urmărește recuperarea mobilității și abilităților pacientului. Pentru aceasta, este esențial să facă exerciții fizice și aibă o dietă adecvată, bogată în proteine.

În mod ideal, antrenamentul trebuie să se concentreze pe exerciții care cresc rezistența musculară (fie cu greutăți, fie cu propria greutate corporală). Pacientul trebuie să țină întotdeauna cont de propriile limite și să consulte un specialist dacă are întrebări.

Ceea ce trebuie să reținem este faptul că sarcopenia este strâns legată de îmbătrânire, dar acesta nu este singurul lucru factor care o influențează. Dacă menținem un stil de viață sănătos și ne îmbunătățim capacitatea fizică, putem preveni multe complicații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.