Provocarea fizică și emoțională a menopauzei
 

Provocarea fizică și emoțională a menopauzei

Trebuie să învățăm să acceptăm schimbările și experiența îmbătrânirii și să profităm de ocazie pentru a ne cunoaște și a vindeca eventualele răni pe care trecerea timpului ni le-a produs.
Provocarea fizică și emoțională a menopauzei
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana.

Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Multe femei numesc încetarea menstruației „schimbarea vieții” sau pur și simplu „schimbarea”. În anii dinaintea menopauzei apar variații treptate ale funcției ovariene și ale corpului. Provocarea fizică și emoțională a menopauzei este dificil de depășit.

Nicio altă fază a vieții nu oferă femeilor atât de multe oportunități de a-și croi drumul în mijlocul negativității culturale care o înconjoară. Creșterea speranței de viață a făcut ca menopauza să coincidă cu primăvara vieții.

Provocarea fizică și emoțională a menopauzei

Până acum câteva decenii, lumea medicală considera menopauza ca pe o boală, nu ca pe un proces natural. Adică, în loc să o trateze ca pe un aspect evolutiv, o considerau o insuficiență de estrogen.

Din moment ce femeia aflată la menopauză nu își folosea energia pentru a avea copii, corpul ei era considerat a fi în „declin funcțional”. Atât pentru societate, cât și pentru comunitatea științifică, sânii și organele sexuale se atrofiau și deveneau inutile.

Ani de zile am auzit discuții care încercau să „repare” această experiență. Toate acestea ne-au făcut să credem că acest proces este dăunător existenței noastre.

Frica de îmbătrânire: un simptom al prejudecăților sociale

Femeie care se demachiază

 

Trăim într-o societate care judecă bătrânețea. O concepe ca fiind defectarea și uzura corpului. Cu alte cuvinte, ceea ce este considerat normal este depresia, oboseala și incontinența; prin urmare, ceea ce nu îndeplinește aceste condiții ni se va părea excepțional.

Este clar că experiența îmbătrânirii așa cum o cunoaștem este puternic determinată de credințele noastre. Totuși, în ultima vreme, femeile ajunse la menopauză sunt descrise ca puternice, sexy și energice. Cu cât femeile ignoră ceea ce, potrivit societății, ar trebui să se întâmple când îmbătrânesc, cu atât vor fi mai multe șanse ca acestea să fie în continuare sănătoase.

Simptomele fizice ale menopauzei

Ceea ce se trăiește în menopauză are foarte mult de-a face cu credințele, cultura și așteptările fiecărei femei. Chiar și așa, nu există nicio îndoială că există femei care suferă foarte mult din cauza schimbărilor. Să vedem care sunt cele mai frecvente simptome:

Bufeuri

Provocarea fizică și emoțională a menopauzei

Bufeurile se caracterizează printr-o senzație de căldură și transpirație, în special la nivelul capului și al gâtului. Marea majoritate a femeilor suferă de bufeuri la un moment dat.

Cele mai multe dintre aceste femei experimentează simptomul doar ocazional și ușor. 10-15% experimentează episoade intense de căldură și transpirație care le întrerup activitățile zilnice.

Cauzele bufeurilor sunt necunoscute, deși se crede că au legătură cu modificările neurotransmițătorilor. Ele pot provoca tulburări de somn și depresie, așa că vorbim despre ceva grav.

Uscăciunea, iritarea și subțierea țesutului vaginal

Subțierea țesutului vaginal este legată de scăderea nivelului de estrogen. Acest lucru face ca cea mai dură și mai rezistentă parte a mucoasei vaginale să fie pierdută. În consecință, în zonă se observă uscăciune și iritație.

Pierderea părului

O treime dintre femeile aflate la menopauză pot experimenta căderea părului. Acest lucru se întâmplă în contrast cu creșterea părului pe față, generată de faptul că nu toți foliculii reacţionează la hormoni în același mod.

Sexualitatea diferită

Menopauza nu este sinonimă cu funcționarea sexuală deficitară. Da, este adevărat că anumite probleme fizice și emoționale pot reduce dorința de a avea relații sexuale. Cu toate acestea, ființa umană poate experimenta plăcere pe tot parcursul vieții.

Schimbări de dispoziție, depresie și gândire confuză

Femeie la menopauză

 

După cum am menționat, menopauza în sine nu contribuie la înrăutățirea sănătății fizice sau psihice. Problemele apar deoarece femeile sunt mult prea preocupate de felul în care sunt judecate de societate.

Osteoporoză

În prezent, osteoporoza postmenopauză este una dintre cele mai îngrijorătoare boli la femei. În mod evident , pierderea masei osoase este atribuită acestei perioade.

Potrivit unui studiu publicat în 2006, există o pierdere semnificativă de masă osoasă, mai mare decât cea așteptată din cauza vârstei.

Îngrijirea sănătății în timpul menopauzei

Ceea ce trăiește o femeie în această perioadă depinde de factori care variază de la moștenirea genetică, așteptările și mediul cultural, până la stima de sine și stilul de viață. Din acest motiv, acești ani ajung să devină oportunitatea de a vindeca rănile din trecut.

În mijlocul vieții ei, fiecare femeie privește înapoi cu intenția de a reflecta și de a trece în revistă unde a ajuns. În acest moment, femeia regretă acele vise pe care nu și le-a îndeplinit când era tânără. În plus, pregătește terenul pentru faza care începe.

Deoarece schimbările hormonale pot coincide cu alte probleme, femeile pot dezvolta crize. Modul de a face față conflictelor emoționale va determina sănătatea femeii în această perioadă.

Pe scurt, stadiul menopauzei poate fi complicat atât în raport cu simptomele fizice, cât și cu cele psihologice. De aceea, recomandăm să consultați un medic sau un specialist în sănătate mintală dacă aveți nevoie de ajutor pentru a face față acestor schimbări.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.