Totul despre vârsta menopauzei - Doza de Sănătate
 

Totul despre vârsta menopauzei

Vârsta menopauzei se referă în mod specific la momentul în care menstruația unei femei se oprește. Pe de altă parte, termenul „climacteric” este stadiul în care femeile își pierd abilitatea de a se reproduce.
Totul despre vârsta menopauzei
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Menopauza este un stadiu fiziologic la femei, care face parte din procesul natural de îmbătrânire. Fiecare femeie o experimentează în mod diferit, deoarece depinde de factori ereditari, de dietă, de stilul de viață, de mediul social și de atitudinile culturale. Află totul despre vârsta menopauzei!

Vârsta menopauzei se referă la momentul în care menstruația femeii se oprește. Termenul „climacteric” se referă la stadiul în care femeile își pierd abilitatea de a se reproduce.

Care sunt stadiile menopauzei?

Este dificil să stabilim o vârstă specifică menopauzei. Ca atare, reține că este un proces care durează între 5 și 15 ani. Se caracterizează printr-o scădere progresivă a nivelului de estrogen din cauza pierderii funcției ovariene.

Stadiile menopauzei includ:

  • Premenopauza: Perioada în care apar primele manifestări ale pierderii funcției ovariene. Poate dura între 2 și 8 ani.
  • Menopauza: În această etapă, are loc dispariția definitivă a menstruației, după o perioadă de aproximativ 12 luni consecutive fără sângerare. Apare, de obicei, în jurul vârstei de 50 de ani. Cu toate acestea, ar putea apărea și înainte de 40 de ani (menopauză timpurie).
  • Postmenopauza: Include etapa de după menopauză, în care apar toate simptomele carenței de estrogen.

Știi care sunt simptomele menopauzei?

Dincolo de vârsta menopauzei, anumite simptome sunt frecvente în rândul majorității femeilor care trec prin această etapă  a vieții. În anumite cazuri, simptomele care apar pot afecta semnificativ calitatea vieții. Unele femei suferă de insomnie, irascibilitate, anxietate și oboseală fizică și mintală.

Femeie experimentând un bufeu la menopauză

Totodată, pot surveni bufeuri, transpirație inexplicabilă, palpitații și dureri articulare și musculare. Bufeurile și transpirația constituie cele mai răspândite simptome, afectând între 60% și 80% dintre femei.

Poți suferi de aceste simptome atât noaptea, cât și în timpul zilei. Sunt cauzate de modificarea termoreglării. Bufeurile constau într-o senzație bruscă de căldură și o creștere a temperaturii, în special în partea superioară a trunchiului, pe față sau pe scalp.

Schimbările metabolice

În timpul menopauzei, survin schimbări metabolice care provoacă o creștere a procentului grăsimii corporale. Există și o alterare a distribuției acesteia. Grăsimea este localizată în principal în regiunea abdominală.

Tulburările genitale

Se remarcă modificările ciclului menstrual care apar atunci când femeia nu mai are menstruație. Aceste modificări afectează atât regularitatea, cât și durata ciclului menstrual.

Calendar cu date încercuite

La nivel vaginal

Carența de estrogen produce numeroase schimbări vaginale, inclusiv următoarele:

  • Subțierea peretelui vaginal (atrofie vaginală) și pierderea elasticității
  • Schimbări ale pH-ului, ce duc la alcalinizarea vaginală
  • Alterări ale florei vaginale
  • Lubrifiere și libidou redus

Alterările urinare

Modificările urinare care pot apărea în timpul menopauzei sunt:

  • Atrofia urogenitală, care crește riscul de infecții urinare
  • Urinare frecventă sau urgentă
  • Incontinență urinară de stres

Osteoporoza și riscul cardiovascular

Scăderea nivelului de estrogen mărește riscul de osteoporoză. Osteoporoza este o boală caracterizată prin scăderea densității minerale osoase și a masei osoase, ceea ce duce la un risc crescut de a suferi fracturi și microfracturi.

În mod similar, lipsa de estrogen determină creșterea nivelului de colesterol LDL și scăderea nivelului de colesterol HDL, crescând astfel riscul de a suferi de tulburări cardiovasculare.

Tratarea menopauzei

Medic explicând unei paciente vârsta menopauzei

Unele femei au simptome ușoare care pot fi ameliorate prin urmarea câtorva recomandări de bază. În alte cazuri însă, simptomele sunt atât de deranjante, încât femeia afectată nu are de ales decât să caute opțiuni terapeutice. Când ajungi la vârsta menopauzei, trebuie să te adresezi medicului pentru a afla dacă un anumit tratament îți va aduce beneficii sau nu. Iată câteva opțiuni:

  • Terapia de substituție hormonală: Acesta este tratamentul de bază în cazul femeilor care experimentează o menopauză timpurie, al celor care suferă de simptome deranjante și al celor care au risc crescut de osteoporoză. În funcție de nevoile fiecărei femei, se va folosi terapia cu estrogen sau terapia combinată estrogen-progesteron.
  • Fitoestrogenii: Acestea sunt substanțe vegetale cu efecte estrogenice: de pildă, izoflavonele, care sunt cei mai puternici fitoestrogeni. Nu sunt de mare ajutor în tratarea uscăciunii vaginale, a anxietății sau a insomniei.

Sfaturi pentru vârsta menopauzei

Pentru a ameliora simptomele ce apar la vârsta menopauzei și a reduce riscul de osteoporoză și boli cardiovasculare, îți recomandăm:

  • Să ai o dietă variată și echilibrată, asigurându-te că obții suficient calciu și vitamina D
  • Să faci mișcare regulat
  • Să folosește lubrifianți și creme hidratante vaginale
  • Să menții temperatura ambientală scăzută și să eviți băuturile calde
  • Să eviți fumatul și să-ți reduci aportul de cafea și alcool
  • Să te supui unui control medical în mod regulat

A ajunge la vârsta menopauzei este sinonim cu apariția anumitor modificări și simptome, care ar putea afecta semnificativ calitatea vieții. Însă nu uita că le poți ameliora pe toate. Este important să consulți un specialist și să te supui periodic unui control medical pentru a preveni bolile specifice acestei etape a vieții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Luzardo, L. F., Pérez Gómez, E., Castro Lobo, C., Zúñiga, R., & Uribe Botero, G. (1970). Climaterio y menopausia. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecologia.

  • Pavón De Paz, I., Alameda Hernando, C., & Olivar Roldán, J. (2006). Obesidad y menopausia. Nutricion Hospitalaria.

  • Menopausia ¿Qué conocen las mujeres? (2007). Horizonte Médico.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.