Cum să reduci căderea părului la menopauză - Doza de Sănătate
 

Cum să reduci căderea părului la menopauză

Una dintre problemele comune cauzate de menopauză este pierderea excesivă a părului. În acest articol, îți împărtășim sfaturi despre cum să reduci căderea părului la menopauză.
Cum să reduci căderea părului la menopauză
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Căderea părului la menopauză este una dintre consecințele modificărilor hormonale care apar în acest stadiu al vieții. Deși poate apărea și din cauza altor elemente care compromit sănătatea părului, scăderea nivelului hormonilor feminini este unul dintre factorii declanșatori.

Conform unor studii, această problemă este rezultatul scăderii producției de estrogen și progesteron. Acești hormoni joacă un rol important atât în procesul de creștere a firelor, cât și în ciclul lor de viață pe scalp. Cum să controlezi căderea părului la menopauză?

Sfaturi ca să reduci căderea părului la menopauză

Aplicarea de șampoane și tratamente anticădere sunt cele mai populare soluții pentru căderea părului la menopauză. Cu toate acestea, alți factori de îngrijire de bază sunt esențiali pentru promovarea sănătății părului în această etapă a vieții. Mai jos, îi vom împărtăși în detaliu.

1. Gestionează stresul

Femeie la menopauză
Un management adecvat al stresului poate ajuta la prevenirea căderii excesive a parului la menopauză.

Unul dintre secretele pentru oprirea căderii părului la menopauză este controlul situațiilor stresante. Deși mulți trec cu vederea această problemă importantă, această stare emoțională poate duce la tulburări hormonale. În plus, reducerea estrogenului tinde să schimbe chimia creierului, accelerând schimbările de dispoziție, anxietatea și depresia.

Prin urmare, este o idee bună să practici obiceiuri de relaxare, cum ar fi yoga, exercițiile de respirație sau aromaterapia, printre altele, deoarece acestea sunt esențiale pentru reducerea efectelor stresului.

2. Crește-ți consumul de linte

Cauți un aliat natural împotriva căderii excesive a părului? Atunci fă-ți o farfurie de supă de linte! Lintea este o sursă importantă de fier, un mineral care îmbunătățește circulația celulară și oxigenarea pentru a garanta dezvoltarea sănătoasă a foliculilor de păr.

3. Crește-ți consumul de apă pentru a reduce căderea părului la menopauză

Persoană care se confruntă cu căderea părului la menopauză
Consumul de apă menține corpul hidratat și împiedică slăbirea părului. Prin urmare, este esențial ca să eviți căderea părului la menopauză.

Pentru a-ți menține părul hidratat și puternic, corpul are nevoie de o hidratare adecvată în fiecare zi. Din acest motiv, este esențial să-ți crești consumul de apă și lichide sănătoase, mai ales atunci când apar și alte simptome ale menopauzei.

O hidratare adecvată favorizează bunăstarea întregului corp și, în acest caz, asigură o bună circulație și oxigenare la nivelul rădăcinilor firelor de păr. Este important să iei în considerare faptul că aportul necesar variază de la persoană la persoană, în funcție de factori precum vârsta, activitatea fizică și starea generală de sănătate. Ca regulă generală, bea cel puțin opt pahare de apă pe zi.

4. Fă-ți un masaj al scalpului

Masajele scalpului au beneficii importante în combaterea pierderii excesive a părului în timpul menopauzei. Deși avem nevoie de mai multe dovezi pentru a susține acest lucru, masajele au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca aliați pentru a menține părul puternic.

În acest caz particular, masajele au o funcție duală. Pe de o parte, stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului, facilitând oxigenarea și nutriția foliculului de păr. Pe de altă parte, promovează relaxarea, atenuând efectele negative ale stresului.

5. Păstrează-ți părul natural

 

Femeie care aplică un tratament pentru păr
Utilizarea excesivă a tratamentelor chimice sau a altor tratamente agresive afectează calitatea părului, favorizând căderea.

Deoarece fluctuațiile hormonale care apar la menopauză slăbesc părul, cel mai bine este să încerci să îl păstrezi natural. Cu alte cuvinte, ar trebui să eviți pe cât posibil utilizarea coloranților chimici, a instrumentelor de coafură, a șampoanelor agresive și a altor elemente similare.

Iată alte recomandări:

 • Folosește șampon și balsam făcut din ingrediente naturale.
 • Lasă-ți părul să se usuce singur, îndepărtând excesul de apă cu un prosop.
 • Pieptănă-ți părul cu atenție, folosind o perie din materiale naturale.
 • Taie-ți vârfurile la fiecare două luni.

Dacă vrei să reduci căderea părului la menopauză, nu uita să:

 • Adopți o dietă sănătoasă, bogată în acizi grași omega 3, proteine, antioxidanți, vitamine și minerale. Crește-ți consumul de fructe, legume și carne slabă.
 • Adresează-te medicului cu privire la medicamentele care pot duce la căderea părului ca efect secundar. Acesta poate evalua riscurile și alternativele.
 • Solicită controale medicale dacă suspectezi o anemie sau alte boli care cauzează căderea părului.

Ajungi la menopauză și te temi pentru sănătatea părului? Pe lângă achiziționarea de produse speciale pentru uz extern, pune în practică toate aceste recomandări. Ele sunt secretul pentru menținerea părului sănătos și puternic!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Salam, A., Tziotzios, C., & Fenton, D. A. (2018). Hair loss is an important symptom of the menopause. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.k245
 • Mirmirani, P. (2013). Managing hair loss in midlife women. Maturitas. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2012.10.020
 • Peters EMJ, Müller Y, Snaga W, et al. Hair and stress: A pilot study of hair and cytokine balance alteration in healthy young women under major exam stress. PLoS One. 2017;12(4):e0175904. Published 2017 Apr 19. doi:10.1371/journal.pone.0175904
 • Botchkarev VA. Stress and the hair follicle: exploring the connections. Am J Pathol. 2003;162(3):709–712. doi:10.1016/S0002-9440(10)63866-7
 • Goluch-Koniuszy ZS. Nutrition of women with hair loss problem during the period of menopause. Prz Menopauzalny. 2016;15(1):56–61. doi:10.5114/pm.2016.58776
 • Koyama T, Kobayashi K, Hama T, Murakami K, Ogawa R. Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue. Eplasty. 2016;16:e8. Published 2016 Jan 25.
 • Ishida W, Makino T, Shimizu T. Severe Hair Loss of the Scalp due to a Hair Dye Containing Para phenylenediamine. ISRN Dermatol. 2011;2011:947284. doi:10.5402/2011/947284

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.