Cum să-ți faci timp pentru exerciții fizice - Doza de Sănătate
 

Cum să-ți faci timp pentru exerciții fizice

Activitatea fizică se traduce printr-o calitate mai bună a vieții. A-ți face timp pentru exerciții fizice reduce stresul, stimulează mușchii și protejează sănătatea cardiovasculară.
Cum să-ți faci timp pentru exerciții fizice
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Este important să ne folosim bine timpul liber. La urma urmei, căutăm întotdeauna să profităm la maxim de orice clipă. Dar, între o sarcină și alta, ajungem să amânăm lucrurile pe care le considerăm mai puțin importante. Prin urmare, este normal ca oamenii să nu găsească timp pentru a face mișcare. Cum poți să-ți faci timp pentru exerciții fizice?

Cu scuza muncii, a sarcinilor casnice sau a școlii, uităm de importanța îngrijirii corpului. Acest lucru depășește aspectul fizic și afectează bunăstarea emoțională și psihologică și sănătatea. Nu trebuie să mergi la sală, deoarece antrenamentul la domiciliu te poate ajuta să te simți și să arăți la fel de bine.

Dar cum poți găsi timpul care îți lipsește? Citește mai departe pentru a afla!

De ce nu găsești timp pentru exerciții fizice?

Este posibil să ai intenția de a face mișcare, dar nu este suficient. Nu are rost să te ascunzi în spatele lipsei de timp. Mai degrabă, trebuie să te motivezi și să faci unul sau două sacrificii, chiar dacă ești foarte ocupat/ă.

Lipsa exercițiilor fizice duce la un stil de viață sedentar, care ne predispune la boli cronice, cum ar fi obezitatea, atrofia musculară, stresul, tulburările digestive și osteoporoza.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în zona euro, există cel puțin 600.000 de decese premature pe an cauzate de lipsa de activitate fizică. La nivel mondial, această cifră este estimată la 1,9 milioane. În același mod, cei care nu practică nicio activitate atletică sunt mai predispuși să moară prematur. Scopul nu este să te speriem cu aceste numere, ci mai degrabă să te încurajăm să lași deoparte argumente precum următoarele:

  • Nu sunt suficiente ore în zi
  • Nu am bani pentru a merge la sală
  • Munca mă consumă
  • Școala nu-mi lasă suficient timp liber
  • Exercițiile fizice îmi fac foame și nu vreau să mă îngraș

Știm că uneori treburile se complică și 24 de ore par insuficiente. Cu toate acestea, de multe ori nu avem probleme în a găsi „pauze” pentru a verifica rețelele de socializare, pentru a viziona un film sau pentru a trage un pui de somn. Toate acestea par mai importante decât exercițiile fizice.

Cum să-ți faci timp pentru exerciții fizice? Este vorba de reevaluarea programului și de gestionarea priorităților, inclusiv a unei rutine, oricât de simplă este ea.

Bărbat care și-a făcut timp pentru exerciții fizice
Este posibil să găsești timp pentru exerciții fizice acasă dacă nu poți ieși sau nu ai mult timp liber în program.

Importanța exercițiilor fizice

Antrenamentul și dieta corectă oferă mai multă energie, ameliorează stresul și asigură o greutate sănătoasă. În general, atunci când suntem activi, ne îmbunătățim calitatea vieții. Cei care practică sport manifestă autocontrol și sunt capabili să ia decizii bune, deoarece dezvoltă o mare capacitate cognitivă.

De asemenea, creierul secretă endorfine în timpul mișcării, ceea ce produce bunăstare emoțională și fericire, minimizând simptomele depresiei și ale anxietății. Potrivit cercetărilor, a fost confirmată o relație directă între relaxare și exercițiile fizice.

Iată mai multe motive pentru a găsi timpul necesar pentru a face mișcare:

  • Îți îmbunătățești starea de spirit
  • Corectezi insomnia
  • Stimulezi învățarea și memoria

5 moduri de a găsi timp pentru exerciții fizice

Contrar a ceea ce cred mulți oameni, exercițiile fizice ajută corpul să funcționeze eficient. Câștigi energie pentru a depăși cu bine toate provocările. Deci, nu căuta scuze; profită la maxim de timpul liber, ținând cont de următoarele recomandări:

1. Organizează-te

Vezi cum îți petreci timpul. Apoi, redefinește prioritățile. Întocmește o listă a activităților tale și elimină-le pe cele care nu sunt la fel de importante.

2. Alătură-te unei echipe pentru a face mișcare

Nu ești singur/ă! Cu siguranță ai un prieten care vrea să facă mișcare. Împreună, totul va fi mai suportabil și mai distractiv. Începe cu un antrenament ușor și crește treptat intensitatea, atât timp cât corpul îți permite acest lucru.

3. Găsește un loc convenabil

O sală de sport, un parc lângă locul de muncă sau universitatea este un loc minunat pentru a te antrena. Amenajarea spațiului acasă este utilă, mai ales dacă decizi să te antrenezi foarte devreme dimineața sau înainte de culcare. Unul dintre avantajele sale este faptul că poți urmări antrenamente online, recomandate de instructori calificați.

4. Alege activitățile care îți plac

Genuflexiunile, îndreptările sau flotările nu sunt obligatorii pentru a rămâne în formă. Și alte activități te pot ajuta, cum ar fi dansul, ciclismul, înotul sau yoga. Secretul este să alegi ceva ce îți place și să aloci timpul necesar acelei activități.

Persoane care și-au făcut timp pentru exerciții fizice
Exercițiile nu trebuie să fie întotdeauna o rutină plictisitoare. Ciclismul ne face activi și ne scoate în aer liber.

5. Nu considera că este o cheltuială în plus

Am menționat deja că poți face mișcare în aer liber, într-un parc sau acasă. Nu trebuie să plătești pentru sesiunile de antrenament, așa că banii nu ar trebui să fie o scuză. Nu folosi nici costul echipamentului sportiv sau al hainelor ca scuză. Pantofii ușori și hainele confortabile sunt tot ce ai nevoie.

Găsirea timpului pentru exerciții fizice este un câștig general

Lipsa timpului pentru exerciții fizice este asociată cu bariere psihologice, cum ar fi frica de a fi rănit, eșecul sau ridiculizarea. Prin urmare, înlocuim sportul cu alternative mai puțin compromițătoare. Adică, preferăm să dormim, să vizionăm filme sau să ne răsfățăm pe rețelele de socializare.

Cu puțină creativitate și, mai ales, organizare, vei avea o bună sănătate fizică și mintală. Există mai multe beneficii, dar principalul este faptul că vei dobândi un stil de viață mai echilibrat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ramírez W, Vinaccia S, Suárez G. El impacto de la actividad física y el deporte sobre la salud, la cognición, la socialización y el rendimiento académico: una revisión teórica. Laboratorio Integrado de Ciencias Aplicadas a la Actividad Física y el Deporte – Universidad de Antioquia, Colombia; 2004.
  • Mayo X, Del Villar F, Jiménez A. Termómetro del Sedentarismo en España: Informe sobre la inactividad física y el sedentarismo en la población adulta española. Observatorio de la Vida Activa y Saludable de la Fundación España Activa. Centro de Estudios del Deporte, Universidad Rey Juan Carlos, CSIC. España; 2017.
  • Guerra J, Gutiérrez M, Zavala M, Singre J, Goosdenovich D, Romero E. Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas. Habana; 2017.
  • Izuerieta Monar A. Causas y consecuencias del sedentarismo. Más Vita. Revista de Ciencias de la Salud. Vol. 1. Num. 2. Universidad Estatal de Milagro, Ecuador; 2019.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.