Diferențele dintre antrenorul și psihologul sportiv - Doza de Sănătate
 

Diferențele dintre antrenorul și psihologul sportiv

Pe lângă pregătirile ambilor profesioniști, rolul antrenorului și al psihologului sportiv este, de asemenea, diferit. Cu toate acestea, ambele meserii sunt esențiale pentru performanța sportivilor.
Diferențele dintre antrenorul și psihologul sportiv

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Mulți oameni cred că antrenorul și psihologul sportiv au același rol în viața persoanelor ce practică sport. Însă, deși fac lucruri similare, există multe diferențe între un antrenor și un psiholog sportiv.

Pentru început, ar trebui să clarificăm faptul că un antrenor nu poate fi psiholog sportiv, deoarece nu are pregătirea adecvată. Cu toate acestea, un psiholog sportiv poate fi antrenor. Mai jos, vei descoperi mai multe diferențe cheie între aceste profesii importante.

Diferențele dintre antrenorul și psihologul sportiv

Ce face un psiholog sportiv?

Diferențe între antrenorul și psihologul sportiv
Scopul unui psiholog sportiv este de a motiva atleții.

Psihologii sportivi studiază mai întâi psihologia și apoi se specializează în acest domeniu. Pregătirea pe care o au este corectă. Psihologul este responsabil de studierea psihicului, a comportamentului și a emoțiilor umane.

Acesta este motivul pentru care este o idee bună să existe un psiholog sportiv pe terenul de joc. Acesta va examina atitudinile unui sportiv sau ale unui grup de sportivi. În acest fel, va încerca să îmbunătățească abilitățile sau să corecteze anumite comportamente care ar putea afecta performanța sportivilor.

Psihologul sportiv este un profesionist care motivează și ajută fiecare sportiv pentru a putea oferi tot ce are mai bun. Psihologul sportiv ajută atleții să lucreze în grup, dar și să se dezvolte personal. Psihologul sportiv știe că este necesară și munca individuală.

Funcțiile unui psiholog sportiv

Antrenorul și psihologul sportiv nu au aceleași roluri, deoarece funcțiile specifice pe care le execută sunt complet diferite. Mai jos, vei vedea funcțiile pe care le execută un psiholog sportiv:

  • Evaluare. Leziunile sau problemele familiale pot afecta performanța atletică. Psihologul sportiv trebuie să evalueze situația pentru a putea îndruma sportivul în cel mai bun mod posibil.
  • Sfătuire. După evaluare, urmează sfaturile. De exemplu, imaginează-ți faptul că un sportiv nu este capabil să facă față presei. Psihologul îl poate învăța să se descurce.
  • Intervenţie. Aceasta constă în a oferi sportivului instrumentele de care are nevoie pentru a face față problemei care îl afectează.
  • Antrenamentul sportivilor. Psihologii pot și să antreneze sportivii. Acest lucru îi ajută să învețe să gestioneze stresul și îi motivează să-și îmbunătățească abilitățile.

Rolul unui antrenor sportiv

Antrenorul și psihologul sportiv față în față
Antrenorul caută să dezvolte capacitățile fizice ale sportivilor.

Antrenorul nu are pregătire în psihologie. Prin urmare, modul său de a acționa va fi diferit de cel al unui psiholog sportiv. Cursul acțiunilor este diferit. Iată ce face un antrenor:

  • Motivație. Antrenorul îl ajută pe fiecare jucător să ofere tot ce are mai bun și să lucreze mai bine în echipă.
  • Comunicare. Antrenorii folosesc dialogul ca instrument vital. Aceștia discută punctele tari și punctele slabe ale fiecărui jucător pentru a le îmbunătăți.
  • Perspective. Încearcă să schimbe perspectiva pe care o persoană o poate avea în ceea ce privește capacitățile sale.

Pe scurt, antrenorul caută să îmbunătățească abilitățile fiecărui sportiv și se asigură că acesta este motivat.

Diferențele dintre antrenorul și psihologul sportiv: concluzie

Deși există unele asemănări între antrenorul și psihologul sportiv, rolurile acestora sunt diferite. Psihologul sportiv are anumite instrumente susținute de metodologii analitice strategice. Antrenorul nu are această pregătire specializată, dar este bun în comunicare și motivare. Ambele meserii sunt importante, deoarece pot ajuta o echipă sau un atlet să-și atingă obiectivele.

Ambii profesioniști sunt la fel de importanți, deoarece își propun să îi facă pe sportivi să își atingă obiectivele oferind tot ce este mai bun din ei. Cu toate acestea, antrenorii și psihologii sportivi acționează sau lucrează din unghiuri diferite.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sifuentes, S. D. J. R., Deportiva, P., & Romo, M. S. CUADRO COMPARATIVO “FUNCIONES DEL ENTRENADOR Y PSICOLOGO DEPORTIVO”.
  • Argentina, C., Sudamericana, C., Federal, A., Federal, B., Primera, A., del Interior, T., & Local, H. Psicólogo del Deporte y Coach Deportivo¿ De qué estamos hablando?.
  • Jiménez, G., & Garcés de los Fayos, E. J. (2002). Algunas reflexiones teóricas, metodológicas y aplicadas del rol profesional del Psicologo del Deporte. A. Olmedilla, EJ Garcés de los Fayos y G. Nieto (Coords), Manual de Psicología del Deporte. Diego Marín. Murcia, 127-142.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.