Dieta ideală în funcție de tipul de corp
Ai observat că grăsimea tinde să se acumulează în regiuni specifice? Ai încercat cura specială a amicei tale, dar nu a funcționat pentru tine? Știi care este dieta ideală în funcție de tipul de corp pe care îl ai?
Deși este ușor să trecem cu vederea peste acest aspect, fiecare dintre noi câștigă în greutate într-un mod distinct.
Obiceiurile influențează într-adevăr silueta pe care o avem. Uneori însă, întâmpinăm dificultăți în a slăbi din cauza formei corpului nostru, pe care am moștenit-o de la părinți și bunici.
Psihologul american Wiliam Herbert Sheldon a clasificat corpul uman în trei tipuri (somatotipuri): ectomorf, mezomorf și endomorf. De atunci, conform datelor colectate de Universitatea din Houston (Statele Unite), nutriționiștii, antrenorii și medicii iau în considerare clasificarea lui Sheldon pentru a stabili dieta ideală în funcție de tipul de corp al pacienților.
Din acest motiv, identificarea tipului de corp reprezintă unul dintre secretele pentru a avea succes atunci când urmăm o cură și pentru a putea adapta orice plan alimentar specific nevoilor personale.
Care este dieta ideală în funcție de tipul de corp pe care îl ai?
Corpul ectomorf (în formă de tub)
Una dintre principalele trăsături ale acestui tip de corp este „zveltețea” sa. Persoanele cu un corp ectomorf sunt acelea care întâmpină dificultăți în a se îngrășa.
Este important să consulți un medic pentru a te asigura că nu suferi de nicio boală. Deși corpul ectomorf nu prezintă multă grăsime, posesorii lor au probleme în ceea ce privește creșterea masei musculare.
Dieta ideală pentru ectomorfi constă în:
- Carbohidrați (55%)
- Proteine (25%)
- Grăsimi (20%)
Alimente recomandate
Dacă ai un corp ectomorf, este important să incluzi următoarele alimente în dieta ta:
- Legume
- Carne slabă
- Produse lactate și ouă
- Legume și fructe cărnoase (în special avocado)
- Fructe cu coajă lignificată
- Ulei de măsline
- Cereale integrale
Activități fizice recomandate
În ceea ce privește mișcarea, persoanele cu un corp ectomorf nu trebuie să se implice în multe activități aerobice, ci să se concentreze pe dezvoltarea musculaturii.
- Exercițiile cu greutăți sau cele cu impact ridicat sunt ideale pentru a modela silueta și a crește masa musculară.
Corpul mezomorf (în formă de măr)
Femeile care au un corp mezomorf (adică în formă de măr) nu sunt neapărat obeze. Dezavantajul acestui somatotip este faptul că grăsimea tinde să se acumuleze la nivelul taliei.
Când se îngrașă, o femeie al cărei corp este mezomorf va dezvolta celebrii „colăcei” care se formează în regiunea abdominală. În plus, burta sa va crește în proporții mult mai ușor din cauza obiceiurilor alimentare nocive.
Dieta ideală pentru femeile care se regăsesc în această categorie este:
- Carbohidrați (40%)
- Proteine (30%)
- Grăsimi (30%)
Alimente recomandate
Dacă ai corpul mezomorf, încearcă să consumi:
- Fructe cărnoase și legume
- Carne slabă
- Produse lactate degresate
- Fructe cu coajă lignificată și semințe
- Cereale integrale și leguminoase
Totodată, evită:
- Alimentele procesate
- Băuturile răcoritoare și cele îndulcite cu zahăr
- Prăjelile și alimentele conservate
- Făina rafinată
Activități fizice recomandate
Se spune că femeile mezomorfe sunt „norocoase” din punct de vedere genetic deoarece le este mult mai ușor să-și modeleze silueta.
Însă aceste femei trebuie să completeze o dietă adecvată cu mișcare regulată. La fel ca în cazul oricărei alte persoane, și mușchii lor trebuie antrenați.
- O rutină care combină exercițiile cardiovasculare cu cele de forță este ideală.
- Este sănătos să practici și yoga sau Pilates. Aceste activități te ajută să-ți menții o greutate corporală ideală și să-ți tonifiezi mușchii.
Corpul endomorf (în formă de pară)
Femeile al căror corp este endomorf prezintă un metabolism lent. Ele au tendința să sufere de supraponderalitate, obezitate sau alte probleme metabolice.
Din acest motiv, femeile endomorfe ar trebui să elimine între 200 și 500 de calorii din dieta lor zilnică. În plus, este indicat să-și limiteze și aportul de sare, acest aliment cauzând probleme asociate retenției de apă.
Alimente recomandate
Dacă ai un corp endomorf, încearcă să consumi următoarele alimente în fiecare zi:
- Surse de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline și avocado
- Fructe și legume bogate în apă
- Cereale integrale
- Carne slabă și pește
Evită sau redu-ți cât de mult posibil aportul de:
- Alimente de tip „junk food” și procesate
- Alimente bogate în sodiu
- Băuturi îndulcite cu zahăr și răcoritoare
- Dulciuri și produse coapte
Activități fizice recomandate
Pentru a completa dieta tocmai menționată, femeile endomorfe ar trebui să-și rezerve 30 de minute din zi pentru a executa exerciții aerobice.
- Mersul pe jos, joggingul și ciclismul sunt activități ideale pentru a-ți echilibra greutatea corporală.
- De îndată ce începi să slăbești, include exerciții de forță în rutina ta de trei ori pe săptămână.
Nu este ușor să-ți dai seama ce tip de corp ai. Deseori putem observa trăsăturile a două sau mai multe somatotipuri. Dar, în general, fiecare dintre noi se încadrează într-o singură categorie.
Tu ce tip de corp ai? Dacă încerci să-ți modifici silueta și greutatea corporală, află care este categoria ta și adoptă dieta ideală în funcție de tipul de corp pe care îl ai.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Sillero, M. (2010). Composición Corporal. Nutrición y Dietética.
-
Sánchez, R. M., Galvis, G., & Victoriano, P. F. (2003). Relacion Entre Caracteristicas Del Tracto Digestivo Y Los Habitos Alimentarios De Peces Del Rio Yucao, Sistema Del Rio Meta (Colombia). Gayana (Concepción). https://doi.org/10.4067/S0717-65382003000100010
-
FAO. (2015). Macronutrientes y micronutrientes. Organización de Las Naciones Unidas Para La Alimentación y La Agricultura.