Dragostea adevărată nu se cerșește - Doza de Sănătate
 

Dragostea adevărată nu se cerșește

Singura persoană absolut responsabilă pentru fericirea ta ești tu. Dacă îți cultivi stima de sine, ceilalți nu te vor mai putea răni atât de ușor. 
Dragostea adevărată nu se cerșește
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana.

Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Nu îți sacrifica niciodată stima de sine pentru o persoană care nu te apreciază. Dacă acel om nu te prețuiește, te ignoră, te abandonează sau nu te respectă, nu îi cerși dragostea sau atenția, pentru că acestea nu vor fi adevărate și sincere. Dragostea adevărată nu doare.

Nu mușca din mărul otrăvit al iubirii indiferente, pentru că vei suferi îngrozitor.

Dacă „ceri prea mult”, înseamnă că știi ce vrei și ce este important pentru tine. Tu ești primul care trebuie să pună preț pe gândurile, opiniile, dorințele și comportamentul său.

Trebuie să ne îndepărtăm de oamenii care ne amenință echilibrul interior la care râvnim și care nu ne pot oferi dragostea adevărată.

Ține cont de dorințele tale cele mai profunde, ascultă-te și iubește-te pe tine însuți, pentru că numai tu singur poți să te eliberezi din lanțurile iubirii false.

Tânără care simte dragostea adevărată

Dragostea adevărată nu se cerșește

A cerși dragostea cuiva înseamnă a cere un lucru care nu se află decât în mintea ta. În acest fel dovedești că nu te respecți pe tine însuți, devii un obstacol în dezvoltarea ta emoțională și te confrunți cu durerea provocată de pierderea demnității.

Când iubim o persoană, vrem să avem grijă de ea și să o ferim de suferință. Reflexele noastre emoționale ne invită să creăm circumstanțe care să ne permită să ne simțim iubiți, să alimentăm emoții și sentimente care ne oferă armonie, sinceritate și afecțiune.

Dacă te complaci în iubire falsă, vei ajunge să crezi ceea ce persoana respectivă te face să simți. Vei ajunge să crezi că nu meriți atenția sau dragostea adevărată și te vei convinge singur că relațiile unilaterale sunt în regulă.

Este foarte simplu: persoana care te merită este cea care te abordează din proprie inițiativă, care te apreciază și îți dedică timpul și atenția sa.

Femeie care simte dragostea adevărată

Nimeni nu te poate face nefericit fără permisiunea ta

Cea mai puternică armă în lupta împotriva nedreptății emoționale și a indiferenței este autodeterminarea. Aceasta trebuie însoțită de alte elemente precum stima de sine, cunoașterea propriei persoane și reflectarea asupra sentimentelor, dorințelor și comportamentului tău și al celor din jur.

Cu toate acestea, procesul prin care ajungem în aceste circumstanțe dovedește lipsa demnității personale. Nu ne dăm seama că nu ar trebui să alergăm după oameni care nu ne merită. 

În acest sens, este necesar să cunoaștem anumite strategii prin care să depășim suferința provocată de dragostea falsă. Iată care sunt cele mai comune situații:

  • Suferința provocată de dragostea falsă este un proces dificil. Acesta alimentează o fază dureroasă premergătoare reflectării asupra situației noastre. Știm că „ceva nu este în regulă”. Însă nu vrem să exprimăm în cuvinte ceea ce întâmplă sau să ne dăm jos banda cu care suntem legați la ochi.
  • Ignorăm disconfortul și îl evităm, agățându-ne de convingerea că problema se va rezolva de la sine.
  • La un moment dat, acest disconfort devine prea greu de suportat și ne obligă să înfruntăm problema înainte să ne copleșească.
  • Dar ce se întâmplă atunci când trebuie să ne luptăm cu propriile noastre sentimente? Lupta se transformă într-o bătălie interminabilă care ne prelungește suferința.
  • Auzim deseori că trebuie să „îmbrățișăm” durerea. Nu trebuie nici să o ignorăm, nici să o privim într-o lumină pozitivă.
Dragostea adevărată provoacă suferință

Soluția

Pentru a depăși durerea provocată de dragostea falsă, trebuie să te confrunți cu ea și să înțelegi că doare pentru că persoana care îți este alături nu te iubește.

În vederea depășirii suferinței, următorul pas este să te gândești la o soluție.

Care este soluția adecvată? Să te convingi că dacă nu primești în mod natural aprecierea pe care o cauți, va fi și mai greu să încerci să o câștigi. Cel mai bun lucru este să stai departe de persoana respectivă. Numai așa va înceta să te mai doară.

Pentru a pune capăt suferinței provocate de dragostea falsă, trebuie mai întâi să o înțelegi și să o accepți. Este normal să deplângi pierderea unui lucru pe care ți l-ai dorit atât de tare.

Iubește-te și apreciază-te pe tine însuți: stima de sine trebuie să stea la baza oricărei relații

Deși fiecare situație emoțională este complexă, suferința are întotdeauna o soluție. Putem schimba ceva dacă suntem dispuși să acționăm și să înfruntăm problema dureroasă.

Prima persoană căreia trebuie să îi dedici timpul tău ești chiar tu. Doar așa îți vei da seama cine îți oferă cu adevărat o stare de bine și cine nu.

Dragostea adevărată manifestată la o femeie

Nu cerși atenția și cu atât mai puțin dragostea unei persoane. În realitate, cine te iubește cu adevărat îți va arăta acest lucru într-un fel sau altul. 

Nu uita că nedreptatea emoțională joacă un rol important în dezvoltarea stimei de sine. Ea te ajută să-ți examinezi dorințele, valorile și nevoile.

Nu insista

Încetează să mai suni un om care nu-ți răspunde la apeluri. Renunță la căutare și așteaptă să fii găsit. Nu te mai gândi la persoanele care nu îți acordă atenția cuvenită, care sunt interesate numai de aparențe și care te fac să te simți bine numai când sunt și alți oameni de față pentru a observa și a lăuda comportamentul lor.

Nu uita să analizezi motivele care te-au apropiat de la bun început de acea persoană. Ce anume te-a făcut să cerșești dragostea și atenția ei? Mergi direct la sursă și dă start procesului de transformare interioară.

Este important să îți hrănești stima de sine și să încetezi să cerșești dragostea cuiva. Dragostea adevărată se simte și se arată. Nu trebuie niciodată să ceri dragoste din partea nimănui. Atenția și afecțiunea ta sunt prea valoroase ca să le irosești pe o persoană care nu te merită. 

Dedică-te celor care te înțeleg și te iubesc în mod necondiționat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.