8 efecte secundare ale operației de cataractă
Chirurgia cataractei este una dintre cele mai vechi proceduri și, în același timp, una dintre cele mai frecvente în practica medicală. De la primele încercări de restabilire a vederii la pacienții cu cataractă, până la tehnicile actuale de ultimă generație, numărul complicațiilor a fost redus. Cu toate acestea, încă există efecte secundare ale operației de cataractă.
Cataracta este una dintre principalele afecțiuni oftalmologice ale vârstnicilor. În această patologie, cristalinul capătă diverse grade de opacitate. Cristalinul este o lentilă intraoculară naturală care permite luminii să ajungă la retină pentru a observa lumea din jurul nostru. Această funcție este posibilă datorită transparenței sale. Zonele opace generează o scădere a acuității vizuale.
Pregătirea adecvată pentru a preveni efectele secundare ale operației de cataractă
Evaluarea preoperatorie este esențială pentru orice intervenție chirurgicală. Această realitate nu este diferită pentru oftalmologie.
O evaluare minuțioasă permite recunoașterea factorilor de risc ai fiecărui pacient, anticipând diverse situații, atât în intervenția chirurgicală, cât și în refacerea ulterioară. În mod similar, evaluarea preoperatorie este esențială pentru a alege cea mai bună abordare chirurgicală.
Există aspecte care trebuie luate în considerare, deoarece cresc probabilitatea de efecte secundare după operația de cataractă. Prin urmare, posibilitatea de a le identifica este vitală pentru succesul procedurii. De asemenea, claritatea cu care informațiile sunt furnizate pacientului evită așteptările nerealiste.
Printre bolile care cresc riscul de complicații în operația de cataractă se numără următoarele:
- Glaucom
- Retinopatie diabetică
- Hipertensiune arterială
- Sindromul de pseudoexfoliere
- Defecte de dilatare a pupilei
În plus, în timpul intervenției chirurgicale în sine, pot apărea unele situații nedorite care afectează rezultatele. Aceste complicații nu sunt dese și depind parțial de tehnica utilizată. Complicațiile intraoperatorii sunt direct legate de situația preoperatorie.
Să vedem, deci, care sunt efectele secundare care se înregistrează cel mai des după operația de cataractă. Primele 5 despre care vom vorbi apar după actul chirurgical, iar ultimele 3 se referă la acele complicații care există deja în momentul intervenției.
Efecte secundare ale operației de cataractă
1. Opacitatea capsulei posterioare (PCO)
Aceasta este principala complicație după operația de cataractă și este cauza scăderii acuității vizuale prin declanșarea vederii încețoșate. Capsula posterioară a cristalinului este una dintre structurile rămase în urmă în timpul operației de extracție, deoarece susține cristalinul intraocular.
Originea complicației
Opacitatea capsulei posterioare apare atunci când celulele care sunt eliminate în timpul procedurii rămân reziduale. Migrarea acestor elemente către capsulă, care are o conformație ce îi conferă transparență, împiedică trecerea luminii.
Corectarea efectului advers
Capsulotomia folosind tehnologia laser YAG este prima opțiune de tratament pentru opacitatea capsulei posterioare. Cu toate acestea, este o procedură care se efectuează doar dacă alterarea vizuală este semnificativă, ceea ce este evidențiat de lampa cu fantă.
Rezultatele sunt excelente. Dar, ca orice procedură, are câteva riscuri:
- Creșterea tranzitorie a presiunii intraoculare
- Subluxația lentilelor intraoculare
- Edem macular
2. Creșterea presiunii intraoculare
O altă cauză a vederii încețoșate după operația de cataractă este creșterea presiunii intraoculare (PIO), care este adesea tranzitorie. Printre cauze sunt descrise greutatea moleculară a materialului utilizat în intervenție, amplasarea lentilei intraoculare și utilizarea picăturilor de steroizi după intervenția chirurgicală.
Creșterea presiunii intraoculare poate fi prevenită prin administrarea postoperatorie a medicamentelor ce scad această valoare, fie oral, fie local. Monitorizarea pacientului este esențială, deoarece unii necesită medicamente antiglaucom pe termen ung și chiar o intervenție chirurgicală ulterioară.
3. Corp străin în ochiul operat
O complicație frecventă este prezența unui corp străin intraocular după operația de cataractă. Materialul este variabil:
- Gene
- Rămășițe metalice
- Fibre de bumbac
- Deșeuri de plastic
- Rămășițe celulare ale intervenției
- Fragmente de cristalin intraocular
Inventarul atât înaintea intervenției chirurgicale, cât și la sfârșit, precum și o examinare postoperatorie amănunțită reduc frecvența acestei complicații. În general, se recomandă îndepărtarea corpului străin, deoarece în funcție de tipul de material și de localizarea acestuia, poate declanșa probleme majore:
- Infecții
- Hipertensiune oculară.
- Mobilizarea fragmentelor
4. Dezlipirea retinei
După operația de cataractă există un risc crescut de dezlipire de retină. Simptomele includ prezența unor mici pete care plutesc în câmpul vizual (miodesopsie), senzația de fulgerări luminoase (fotopsie) și pierderea progresivă a vederii sub formă de perdea.
Din cauza acestor simptome, trebuie solicitată urgent o evaluare oftalmologică.
5. Endoftalmita: una dintre cele mai de temut complicații
O cauză a durerii și a ochilor roșii este endoftalmita, o infecție a globului ocular. Acest lucru se întâmplă atunci când microorganismele intră prin incizia chirurgicală, colonizând interiorul ochiului.
Măsurile aseptice sunt fundamentale, la fel ca și prescrierea antibioticelor topice înainte de intervenția chirurgicală. Tratamentul trebuie început imediat, deoarece compromite capacitatea vizuală.
6. Ruptura capsulară
Această complicație este neobișnuită. Printre cauzele sale se numără ruperea capsulei posterioare cu instrumentele folosite în timpul procedurii și chiar traumatismele generate la punerea lentilei intraoculare.
Este o complicație gravă, deoarece repararea este o provocare chirurgicală. Apare adesea la pacienții cu afecțiuni de bază care sunt dificil de gestionat. În plus, ruptura capsulară duce la alte reacții nedorite, cum ar fi dezlipirea retinei și edem macular.
7. Dializa zonulară
Dializa zonulară este o complicație rară în operația de cataractă, fiind mai frecventă la pacienții cu factori de risc. Pentru a repara această problemă, se recomandă plasarea unui inel de tensionare pentru a fixa lentila.
Recomandăm: 4 tratamente naturale pentru cataractă
8. Hemoragia supracoroidală
O complicație rară în intervențiile chirurgicale curente este hemoragia supracoroidală. Ruperea vaselor de sânge duce la creșterea presiunii intraoculare și ieșirea conținutului ocular prin rană. Oprirea sângerării în timpul intervenției chirurgicale este esențială.
Alte efecte secundare ale operației de cataractă
Deși rare, complicațiile intraoperatorii duc la un rezultat slab al intervenției. Din acest motiv, evaluarea preoperatorie este foarte importantă.
În mod similar, o frecvență mai mare a acestui tip de complicații în timpul operației de cataractă a fost confirmată în țările în curs de dezvoltare. Acest lucru apare din cauza limitărilor tehnologice pe care le au aceste populații și accesului restrâns la formare și actualizare.
Ca în orice act chirurgical, simptomele pot apărea în perioada de recuperare din cauza manipulării structurilor oculare. Acestea includ durere, senzație de corp străin și ochi uscați. Medicația administrată poate declanșa efecte adverse tranzitorii.
Persistența simptomelor sau intensitatea acestora sunt un motiv pentru a consulta un oftalmolog.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chan, E.; Mahroo, O.; Spalton, D.; Complications of Cataract Surgery; Clinical and Experimental Optometry; 93 (6); 379 – 389; 2010.
- Villaseñor, J.; Hernández, F.; Martínez, C.; Villar, J.; Síndrome de Pseudoexfoliación y Catarata: Resultados Visuales en Cirugía de Catarata; Revista Mexicana de Oftalmología; 80 (2): 86 – 88; 2006.
- Benito, B.; Narvaez, C.; Jódar, M.; Sáenz, F.; Santos, E.; Cueros Extraños Intraoculares tras Cirugía de Catarata; Sociedad Española de Oftalmología; 2018.
- Ferro, J.; Endoftalmitis post Cirugía de Cataratas: Prevención y Tratamiento; Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología; 78 (8); 2013.
- Galvis, V., Wong, C., Espinoza, J. V., & Tello, A. (2007). Subluxación de un lente intraocular fáquico y catarata secundaria: informe de caso. MedUNAB, 10(2), 137-140.
- Diez, J. V., Fernández, F. H., Franco, C. M., & Kuri, J. V. (2006). Síndrome de pseudoexfoliación y catarata: resultados visuales en cirugía de catarata. Revista Mexicana de Oftalmología, 80(2), 86-88.