Ochii uscați la menopauză - Doza de Sănătate
 

Ochii uscați la menopauză

Uscarea ochilor în timpul menopauzei este al doilea simptom ca frecvență ce apare în această etapă a vieții, imediat după bufeuri. Pentru a evita disconfortul, cel mai bine este să discuți cu un medic oftalmolog.
Ochii uscați la menopauză

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Menopauza este o etapă din viața unei femei care aduce cu sine numeroase schimbări la nivelul întregului corp. Deși multe femei au simptome ușoare, altele suferă de disconfort sever. În acest articol, vom analiza unul dintre aceste simptome: ochii uscați la menopauză.

Uscarea ochilor este, de fapt, o afecțiune care poate avea o mulțime de cauze. Atunci când suprafața ochiului pierde o parte din umezeala care îl protejează în mod normal, pot apărea probleme inconfortabile. De exemplu, uscarea ochilor poate provoca mâncărime, probleme de vedere și chiar leziuni.

Aproximativ 30% din populație suferă de ochi uscați. Cu toate acestea, în cadrul acestui procent, numărul femeilor care se confruntă cu ochii uscați la menopauză este foarte mare. Aproape 60% dintre femei experimentează acest simptom în timpul menopauzei.

Prin urmare, în acest articol, vom explica relația dintre ochii uscați și menopauză. În plus, vom menționa o serie de pași care te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea oculară și să reduci disconfortul.

De ce apar ochii uscați la menopauză?

După cum am menționat, aceasta este o patologie care poate avea cauze diferite. Se pare că relația cu menopauză constă în schimbările hormonale care apar în această etapă.

În timpul menopauzei, nivelul de estrogen scade. Această scădere a estrogenului modifică practic toate secrețiile din organism. De exemplu, afectează și vaginul. Prin urmare, provoacă uscăciunea vaginală care este foarte deranjantă atunci când faci sex.

Din păcate, ochii uscați sunt al doilea simptom ca frecvență la menopauză, după bufeuri. În plus, problema poate dura până la 4 ani. Cu toate acestea, nu este legată doar de hormoni. Și îmbătrânirea poate influența acest proces. Alte cauze sunt:

  • Purtarea lentilelor de contact
  • Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele
  • Tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia
  • Utilizarea excesivă a încălzirii sau statul într-un mediu foarte uscat și poluat

Ochii uscați cresc riscul de leziuni oculare, fie la nivelul corneei, fie în altă parte. În plus, simți ca și cum ai avea nisip în interior. De asemenea, acest simptom poate afecta chiar și vederea.

Femeie cu ochii uscați la menopauză

Care sunt riscurile?

Lacrimile de la nivelul ochilor au o funcție defensivă. Acestea acționează ca un sistem natural de curățare ce transportă particulele și germenii care pot deteriora ochii. Dacă această umezeală dispare, ochii se irită. Prin urmare, aceștia sunt mai predispuși la apariția leziunilor.

În plus, riscul de infecție crește. Prin urmare, dacă ochii uscați nu sunt tratați, ar putea ajunge să provoace leziuni oculare. De fapt, poți dezvolta chiar și ulcere.

Ochi căprui

Cum poți ameliora ochii uscați la menopauză?

Din cauza disconfortului provocat, este important să tratezi cât mai curând posibil uscăciunea ochilor. De asemenea, trebuie să iei în considerare anumite lucruri. În primul rând, îți recomandăm să clipești frecvent. Acest lucru ajută la stimularea canalelor lacrimale și este deosebit de important atunci când utilizezi o mulțime de dispozitive electronice. În mod ideal, cel mai bine este să iei pauze în mod regulat. De exemplu, fă pauze în timp ce studiezi, lucrezi sau chiar te uiți la televizor.

În plus, îți recomandăm să ai grijă la vânt și soare. Cel mai bine este să porți întotdeauna ochelari de soare, deoarece aceștia împiedică particulele din exterior să pătrundă în ochi.

Dacă este posibil, evită mediile uscate. Pentru a face acest lucru, poți reduce utilizarea încălzirii sau a aerului condiționat. Dacă preferi să nu faci acest lucru, îți recomandăm să folosești umidificatoare în casă și la birou. De asemenea, urmează un stil de viață sănătos. Ai grijă ce mănânci și bea mai multă apă.

De asemenea, este important să dormi suficient. Dacă nu dormi suficient, ochii tăi vor avea de suferit și vor fi și mai sensibili.

Concluzie

Lucrul cu adevărat important este faptul că, dacă simți disconfort, trebuie să mergi la medicul oftalmolog. Ochii uscați pot fi foarte enervanți și îți pot altera calitatea vieții. Cu toate acestea, există câteva opțiuni terapeutice excelente pentru a rezolva această problemă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.