Simptomele unor boli oculare: pingueculă și pterigion - Doza de Sănătate
 

Simptomele unor boli oculare: pingueculă și pterigion

Controalele periodice de rutină la oftalmolog ajută la diagnosticarea precoce a unor anomalii precum pinguecula și pterigionul, care sunt afecțiuni ale suprafeței ochilor.
Simptomele unor boli oculare: pingueculă și pterigion
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ochiul are un rol esențial, deoarece este organul vederii. Afecțiunile oculare sunt mai frecvente decât credem și de multe ori nu ies în evidență. Din acest motiv, este foarte important să acorzi atenție sănătății ochiului și să tratezi afecțiunile legate de acesta cât mai curând și eficient. În acest articol vom discuta despre cauzele și simptomele unor boli oculare destul de frecvente: pinguecula și pterigionul.

Atât pinguecula, cât și pterigionul sunt boli provocate de o degenerare a conjunctivei. Aceasta reprezintă mucoasa transparentă care acoperă interiorul pleoapelor. Pinguecula se manifestă prin apariția unei pete mici galbene în zona albului ochiului (denumită și sclerotică), această pată fiind uneori imperceptibilă. Pterigionul este rezultatul unei creșterii anormale a conjunctivei, fiind un proces inflamator.

În ciuda dimensiunii mici ale pingueculei, aceasta poate să crească de-a lungul timpului. În majoritatea cazurilor însă, volumul acesteia nu afectează vederea în mod direct. De fapt, unii oameni pot avea mai multe pete de acest tip fără să le observe.

Cauzele și simptomele unor boli oculare: pinguecula

Conform specialiștilor de la Academia Americană de Oftalmologie, printre cauzele pingueculei întâlnim următoarele:

  • Expunerea la praf și vânt
  • Expunerea pe termen lung la razele ultraviolete
  • Procentul ridicat de grăsime în corp
  • Sindromul ochiului uscat
  • Dereglările hormonale
  • Administrarea anumitor medicamente
Simptomele unor boli oculare precum pterigionul

Simptomele pingueculei

  • Mâncărimi ale ochilor, înroșirea globului ocular, în special în apropierea corneei, pupilei și irisului.
  • Ochi uscați
  • Iritație a zonei afectate
  • Inflamație constantă
  • Senzația prezenței unui corp străin

Cum se tratează pinguecula?

De obicei, pinguecula nu necesită tratament. Dacă aceasta provoacă simptome neplăcute, oftalmologul îți poate recomanda să folosești picături pentru lubrifierea ochilor.

În cazurile severe în care leziunea afectează în mod direct vederea sau provoacă simptome care nu se ameliorează prin utilizarea picăturilor pentru ochi, se poate recurge la un tratament chirurgical. Cazurile severe pot fi acelea în care întâlnim o inflamație gravă a conjunctivei ochiului. Inflamația, la rândul ei, provoacă înroșirea și mâncărimea constantă.

De obicei, tratamentul este aplicat prin intermediul chirurgiei ambulatorii (cu alte cuvinte, persoana este externată în aceeași zi în care s-a efectuat intervenția), cu anestezie locală. Operația nu durează mult, însă fiecare intervenție chirurgicală presupune anumite riscuri, fiind ultima dintre soluții. După intervenție, pacientul trebuie să poarte un plasture de protecție maximă cel puțin două zile, cu excepția cazului în care medicul recomandă purtarea acestuia pentru un timp mai îndelungat.

Simptomele unor boli oculare: diferența dintre pingueculă și pterigion

Deși ambele afecțiuni sunt rezultatele unor procese anormale ale conjuctivei, este vorba despre două afecțiuni diferite. Pterigionul este o afecțiune a suprafeței oculare care se manifestă prin formarea unui strat de țesut pe ochi, de culoare asemănătoare cu cea a pielii. Aceasta diferă de culoarea gălbuie a pingueculei.

Simptomele unor boli oculare precum pinguecula

De asemenea, simptomele se manifestă în zone diferite. Pterigionul se dezvoltă de la una dintre extremitățile conjunctivei până la cornee, în timp ce pinguecula apare, de obicei, pe suprafața scleroticii și rareori afectează corneea. Dacă pterigionul ajunge la o anumită dimensiune, poate altera suprafața ochiului și poate provoca tulburări de vedere.

Simptomele unor boli oculare: asemănările dintre pingueculă și pterigion

Principala asemănare, așa cum am menționat și mai sus, este faptul că ambele afecțiuni sunt rezultatul unor anomalii ale conjunctivei, un strat subțire de țesut care acoperă globul ocular.

La debut, aceste două afecțiuni prezintă o simptomatologie asemănătoare. Prin urmare, se pot confunda cu ușurință. Specialiștii recomandă luarea de măsuri pentru a preveni dezvoltarea acestor condiții, în special evitarea celei mai evidente cauze a acestora, expunerea excesivă la razele solare ultraviolete. Acest lucru nu poate făcut, de exemplu, prin purtarea de ochelari de soare obișnuiți, ci folosind ochelari care au un filtru pentru razele ultraviolete.

Un alt factor important al apariției acestor două afecțiuni este vârsta. De fapt, acestea sunt afecțiuni care apar mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 40 de an.

Acum că știi mai multe despre simptomele unor boli oculare, mai exact despre pinguecula și pterigionul, este important să mergi la controale de rutină la oftalmolog, care te poate ajuta să detectezi afecțiunile la timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.