Cele mai frecvente 7 cauze ale ticurilor oculare
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Dacă nu știi de ce ești afectat de spasme involuntare la nivelul ochilor, află că există 7 cauze ale ticurilor oculare ocazionale. Conform specialiștilor, deși sunt de obicei asociate oboselii, ticurile oculare pot fi și consecința anumitor probleme mult mai grave.
Caracteristicile ticurilor oculare
Ticurile nervoase, inclusiv cele oculare, reprezintă spasme involuntare și repetitive. În cazul ticurilor oculare, problema vizează mușchii pleoapelor și poate dura între câteva secunde și 1-2 minute. Nu este exclus nici ca ticul să survină eratic, pe parcursul mai multor zile.
De cele mai multe ori, ticurile oculare afectează pleoapele inferioare, dar uneori și pleoapa superioară se poate contracta. În ambele situații, pacientul experimentează disconfort.
Nu uita, există numeroși factori care pot fi cauze ale ticurilor oculare. În articolul de azi ți le vom prezenta pe cele mai frecvente. Însă dacă ticurile persistă o perioadă lungă de timp, te sfătuim să consulți un medic.
1. Stresul, una dintre cele mai frecvente cauze ale ticurilor oculare
Stresul se numără printre principalele cauze ale ticurilor oculare. Din acest motiv, este esențial să îl combați pentru a trata spasmele experimentate.
Ce trebuie să fac?
Pentru a evita stresul, relaxează-te și dormi bine. Adoptă strategii pentru a ține sub control această stare emoțională, astfel încât să previi problemele asociate.
2. Lipsa de somn
Asemenea stresului, și lipsa de somn se numără printre cele mai frecvente cauze ale ticurile oculare. Deși poate părea inofensivă, aceasta este suficientă pentru a declanșa spasme la nivelul pleoapelor.
Ce trebuie să fac?
În acest caz, soluția este foarte simplă: rezervă-ți suficiente ore pentru odihnă. Este recomandat să obții cel puțin 8 ore de somn neîntrerupt în fiecare noapte.
3. Ochii uscați
Deseori ticurile oculare survin din cauza faptului că ochii sunt uscați. Această problemă este frecventă în rândul persoanelor care petrec foarte mult timp în fața calculatorului sau poartă lentile de contact.
Ce trebuie să fac?
Dacă suferi de un tic ocular și observi că ai ochii uscați, aplică picături hidratante sau lacrimi artificiale pentru a ameliora simptomele.
4. Ochii obosiți
În cazul în care simți că ochii tăi sunt obosiți, este posibil să fii nevoit să îți schimbi ochelarii. Chiar și problemele oculare aparent minore pot avea anumite consecințe, deoarece ochii sunt suprasolicitați. Astfel, pleoapele pot începe să zvâcnească în mod subit.
Ce trebuie să fac?
Prima măsură pe care o poți lua dacă bănuiești că ai ochii obosiți este să consulți un medic oftalmolog. Totodată, și utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice poate cauza probleme oculare.
Când vrei să utilizezi un dispozitiv electronic, nu uita să aplici regula celor 20 de minute. Mai exact, la fiecare 20 de minute, ia-ți ochii de pe ecranul dispozitivului și odihnește-i.
5. Un consum excesiv de cafeină
Ticurile oculare pot fi cauzate și de un consum excesiv de cafeină.
Ce trebuie să fac?
O modalitate bună de a evita această problemă este să îți reduci aportul de cafeină pentru 1-2 săptămâni, astfel încât să vezi dacă ticul dispare. De asemenea, nu uita că nu este niciodată bine să consumi prea multă cafeină, indiferent dacă suferi de ticuri oculare sau nu.
6. Băuturile alcoolice
Asemenea cafelei, un consum excesiv de băuturi alcoolice poate cauza ticuri oculare deranjante.
Ce trebuie să fac?
Te încurajăm să renunți la alcool pentru o anumită perioadă. Deoarece ticurile oculare pot fi cauzate de acest tip de băutură, vei observa o diferență când nu mai consumi alcool.
7. Dietele deficitare
Știi deja că ești ceea ce mănânci. Din acest motiv, ticurile oculare pot fi și consecința unei diete deficitare.
Ce trebuie să fac?
Anumite carențe de nutrienți (precum cea de magneziu) cauzează spasme involuntare. Așadar, adoptă o dietă echilibrată și un stil de viață mai sănătos. În acest mod, fiecare organ din corpul tău va funcționa mereu corect.
Nu ignora semnalele pe care corpul tău ți le transmite. Unele dintre acestea, precum ticurile oculare, pot fi cauzate de diverse probleme grave.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Schoneburg, B., & Goetz, C. G. (2014). Tic Disorders. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00037-3.
- Martino, D., Cavanna, A. E., Robertson, M. M., & Orth, M. (2012). Prevalence and phenomenology of eye tics in Gilles de la Tourette syndrome. Journal of Neurology. https://doi.org/10.1007/s00415-012-6470-1.
- Binyon, S., & Prendergast, M. (1991). Eye‐movement Tics in Children. Developmental Medicine & Child Neurology. https://doi.org/10.1111/j.1469-8749.1991.tb14887.x.
- Mulligan, H. F., Anderson, T. J., Jones, R. D., Williams, M. J., & Donaldson, I. M. (2003). Tics and developmental stuttering. Parkinsonism and Related Disorders. https://doi.org/10.1016/S1353-8020(03)00002-6.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.