Grădinăritul lent sau slow gardening: ce este și ce avantaje are?
 

Grădinăritul lent sau slow gardening: ce este și ce avantaje are?

Dacă vă place să petreceți timpul printre plante, grădinăritul lent vi se potrivește de minune. Vă spunem despre ce este vorba!
Grădinăritul lent sau slow gardening: ce este și ce avantaje are?

Ultima actualizare: 17 martie, 2023

Slow gardening înseamnă grădinăritul lent. Această mișcare sau tendință constituie o întreagă filozofie, care nu are de-a face doar cu tăierea, udarea și transplantarea. Grădinăritul lent înseamnă respectarea anumitor principii, pe care le vom detalia mai jos.

Ce este grădinăritul lent sau slow gardening?

Grădinăritul lent a fost inventat de Felder Rushing, un horticultor american, care a scris mai multe cărți pe acest subiect și pe teme conexe. Acesta are propriul blog, unde oferă sfaturi despre plante și culturi.

Această mișcare este inspirată de trendul slow food, cu care împărtășește câteva principii. Slow gardening face parte din conceptul mai amplu slow life. Această filozofie urmărește să inverseze sau să combată înclinația naturală spre grabă, atât de accentuată în lumea occidentală.

Slow life ne recomandă ca în orice moment să acordăm timpul necesar pentru a ne bucura de lucrurile care ne plac și să fim conștienți de cine suntem, unde suntem și ce facem. Filozofia acoperă diferitele fațete ale vieții noastre, de la îmbrăcăminte și citire lentă, până la decorarea casei și călătorii.

În cazul plantelor, grădinăritul lent încurajează folosirea tuturor simțurilor atunci când interacționăm cu plantele. Principiile sale pot fi aplicate oricărui tip de cultură: copaci mari, arbuști cu flori, legume, pomi fructiferi, gazon, bonsai, etc. Ideea nu este simpla cultivare a grădinii, ci aprecierea fiecărei acțiuni întreprinse cu drag.

Prin urmare, grădinăritul lent nu pune accentul pe rezultatul obținut sau pe aspect. Ideea este să ne concentrăm pe proces, nu pe produs.

Pe scurt, trebuie să înțelegem că toate lucrurile au nevoie de timp pentru a se maturiza. Una dintre cele mai bune modalități de a înțelege acest lucru este să plantăm o sămânță, să o udăm și să o urmărim cum crește în fiecare zi.

Beneficiile grădinăritului lent

Slow gardening urmărește să restabilească sau să întărească legătura noastră cu natura, oferindu-ne în același timp șansa de a ne bucura de frumusețea plantelor.

În plus, există și alte beneficii:

  • Putem cultiva propriile legume și fructe. În acest fel, vom avea culturi organice și mai sănătoase, fără pesticide.
  • Munca în curte are beneficii pentru sănătate, ajutând la reducerea stresului.
  • Grădinăritul lent este o activitate care ne ajută să fim pe deplin conștienți de ceea ce facem. În plus, ne permite să ne reconectăm cu noi înșine și cu mediul nostru.
  • Promovează sensibilitatea la biodiversitate.
  • Ne învață să fim responsabili cu ceea ce facem și cu alte ființe vii: plantele, insectele și păsările care vin în grădină.
  • Potrivit cercetărilor efectuate la Universitatea din Boemia de Sud, grădinăritul lent ajută la reducerea culturilor industrializate.
  • Într-un alt studiu realizat în Suedia, s-a demonstrat că grădinăritul lent contribuie la cultura locală și la amenajarea terenurilor.
Bărbat pasionat de grădinăritul lent
Munca în familie, utilizarea scăzută a pesticidelor și economia circulară sunt atribute ale conceptului de grădinărit lent.

Cum punem în aplicare grădinăritul lent?

Este important de clarificat faptul că grădinăritul lent nu înseamnă remodelarea sau schimbarea completă a grădinii. Nu este nevoie să facem ceva foarte elaborat.

Răbdarea este cheia

Vorbim despre mici schimbări în modul în care muncim în grădină. Din acest motiv, primul sfat pe care Felder Rushing îl dă în cartea sa este să nu transferăm stresul de zi cu zi în grădină, ci să avem răbdare.

Respectați perioadele de dezvoltare

Fiecare cultură are momentul ei ideal. Trebuie să știm acest lucru și să vedem cum cresc treptat plantele. Nu încercați să accelerați procesul cu îngrășăminte.

Plantând diferite specii în funcție de fiecare anotimp, acestea se vor dezvolta într-un mod sănătos. Putem avea o grădină cu plante care înfloresc pe tot parcursul anului.

Alegeți soiuri diferite

Multe tipuri de plante pot fi incluse într-o grădină lentă:

  • Plante ornamentale, care sunt atractive pentru ochi
  • Specii cu flori sau aromatice
  • Copaci care oferă umbră: mărimea acestora va depinde de suprafața grădinii
  • Legume: roșii, ardei, castraveți, etc.

Folosiți specii native

Acestea sunt potrivite pentru o grădină lentă. Sunt mai rezistente, deoarece plantele sunt deja adaptate la climă.

Aplicați îngrășăminte naturale

În loc de produse chimice, pregătiți propriile îngrășăminte organice. Pentru a face acest lucru, profitați de resturile de fructe și legume, de cafea, de cojile de ouă, etc. Utilizați o ladă de lemn pentru a depozita deșeurile naturale.

Folosiți unelte manuale

Renunțați la foarfecile electrice sau suflantele pentru frunze. În grădinăritul lent, trebuie să folosiți unelte manuale, care sunt silențioase. Totul trebuie făcut cu calm. De asemenea, sapa și grebla vă ajută să faceți mișcare.

Familie pasionată de grădinăritul lent
Grădinăritul lentă aduce împreună diverse generații din aceeași familie.

Atrageți animalele

O grădină este și mai frumoasă atunci când include tot felul de vietăți. Pentru a atrage animalele polenizatoare (păsări, gărgărițe, fluturi și albine), puneți în grădină hrană și chiar cutii mici care să servească drept habitate pentru aceste specii.

Lucrați constant

A fi lent nu înseamnă a fi leneș. Trebuie să lucrăm continuu, dar întotdeauna în ritmul propriu.

O grădină pentru distracție

A desfășura o muncă lentă înseamnă, printre altele, a face ceva cu propriile mâini și în concordanță cu propriile așteptări și nevoi. Este vorba despre a ne bucura de proces, precum și de arome și culori. Putem încorpora diferite elemente: o bancă, o fântână, o cascadă, poteci, etc.

Toate acestea ne vor ajuta să ne bucurăm de timpul petrecut în grădină, departe de alte chestiuni. Desigur, trebuie să uităm de dispozitivele electronice atunci când mergem în grădină!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Love , J. (2012). Reading fast and slow: The speed at which our eyes travel across the printed page has serious (and surprising) implications for the way we make sense of words. The American Scholar – JSTOR, vol. 81(2). Disponible: https://www.jstor.org/stable/41435187
  • Rushing, F. (2011). Slow gardening: a no-stress philosophy for all senses and all seasons. Vermont-USA, Chelsea Green Publishing Company.
  • Šitnerová, S. (2017). Sociedad acelerada y movimiento lento. Budějovice- República Checa: Universidad de Bohemia del Sur České.
  • Thörning, R., Ahlklo, A., & Spendrup, S. (2022). The slow flower movement – exploring alternative sustainable cut-flower production in a swedish context. Heliyon, Volume 8(10), e11086.
  • Tranter, P. & Tolley, R. (2020). Slow Cities: conquering our speed addiction for health and sustainability. Amsterdam -Netherlands, Elsevier.
  • Tranter, P. & Tolley, R. (2020). Introduction: changing cultures of speed (3–37). Slow Cities. doi: 10.1016/B978-0-12-815316-1.00001-0.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.