Care sunt beneficiile acidului boric pentru plante?
 

Care sunt beneficiile acidului boric pentru plante?

Acidul boric s-a dovedit a fi un supliment nutritiv excelent pentru plante și culturi. Aflați cum se folosește!
Care sunt beneficiile acidului boric pentru plante?

Ultima actualizare: 02 noiembrie, 2022

Borul este unul dintre nutrienții esențiali de care plantele au nevoie pentru o creștere sănătoasă. Cel mai comun mod de a furniza această substanță este printr-o formulare chimică. Mai jos, vom vorbi despre beneficiile acidului boric pentru plante și modul de administrare a acestuia.

Din punct de vedere chimic, acidul boric se numește acid trioxoboric și este utilizat pe scară largă în agricultură și horticultură deoarece este un excelent antiseptic și insecticid. În plus, este un foarte bun reglator al acidității.

În prezent, utilizarea sa a devenit foarte populară, fiind aplicat acasă fără inconveniente. Pe lângă întărirea culturilor, este foarte eficientă în lupta împotriva dăunătorilor.

Acidul boric în agricultură și horticultură

Culturile au nevoie de un echilibru adecvat al nutrienților pentru a se dezvolta corect și sănătos. Lipsa unui nutrient poate declanșa diverse boli ale plantelor.

În acest context, acidul boric este o soluție pentru sănătatea culturilor. De exemplu, ridică nivelul de imunitate a plantelor și este esențial pentru reproducere.

De asemenea, utilizarea sa este o garanție că recolta va avea succes, chiar și în perioadele cele mai secetoase ale anului, deoarece contribuie și la îmbunătățirea aromei. Să trecem în revistă beneficiile acidului boric pentru plante!

Fertilizator pentru plante
În agricultura la scară medie și mare, acidul boric este folosit de ani de zile pentru a îmbunătăți condițiile de creștere.

Care sunt beneficiile acidului boric pentru plante?

Borul este un micronutrient. Mineralul este esențial pentru etapele prin care trec culturile. În primul rând, borul favorizează înflorirea și polenizarea florilor, precum și obținerea fructelor. El ajută la dezvoltarea tubului de polen.

Borul joacă un rol fundamental în generarea de amidon și zaharuri, ceea ce facilitează mobilizarea carbohidraților către fructe. Atunci când acidul boric este aplicat pe soluri și plante, rădăcinile devin mai puternice și nivelul de clorofilă crește.

Cum se folosește acidul boric?

Cel mai comun compus al acidului boric și cel folosit acasă este H3Bas. Este unul dintre cele mai ieftine produse și se adaugă adesea în îngrășăminte. Are un aspect cristalin și se dizolvă în apă. În ceea ce privește tipurile de sol, cele mai bune rezultate se obțin când este aplicat pe soluri nisipoase și lutoase.

Pe semințe

Această substanță este folosită pentru a stimula germinarea semințelor. 0,2 g de acid boric se dizolvă într-un litru de apă. Semințele sunt apoi scufundate timp de aproximativ 12 ore. Ulterior, se recomandă pudrarea cu pulbere de acid boric.

Pe sol

Pentru tratarea solului, amestecul este la fel ca pentru semințe. Această soluție trebuie turnată la însămânțare.

Pe frunze

Se prepară o soluție cu 0,1 g de acid boric pe litru de apă și se pulverizează în stadiul de înmugurire. A doua pulverizare se face la înflorire, iar a treia în timpul fructificării.

Nivelul de bor este corect?

Dacă plantele au un exces sau o lipsă de bor, ne vor anunța. În cazul excesului, frunzele se vor arde. Prea mult bor este toxic.

Când borul nu este suficient, bobocii florali sunt mai puțini, iar cei existenți sunt slabi și lipsiți de viață. Lăstarii par uscați, iar frunzele sunt deformate. În plus, apar următoarele:

  • Rădăcinile sunt slăbite.
  • Creșterea încetinește.
  • Tulpinile sunt mai fragile.
  • Fructele capătă un aspect nesănătos.

 

Frunză bolnavă
Excesul de bor este toxic și are ca rezultat schimbarea culorii pe marginea frunzelor.

Specii care se bucură de acidul boric

Există specii de plante care iubesc foarte mult acidul boric, cum ar fi sfecla, varza și dovleacul. Acidul se aplică pe mugurii umflați, ovare și fructe.

La fructele de pădure, legume și pomi fructiferi, sunt necesare două aplicări: la începutul înfloririi și la fructificare. La cartofi, leguminoase și căpșuni, utilizarea acestei substanțe este indicată doar dacă apare o deficiență clară de bor.

Beneficiile acidului boric pentru plante: concluzie

Înainte de a încheia, trebuie să menționăm faptul că acidul boric nu se dizolvă în apă rece, ci în apă la cel puțin 80ºC. Dacă achiziționați pliculețe de acid pentru 10 litri de apă, fierbeți doar 1 litru și amestecați cu restul apei.

Merită să încercați acest mod ușor și economic de a promova creșterea plantelor și a culturilor. Deși nu este un produs toxic, acesta trebuie utilizat respectând instrucțiunile producătorului.

S-ar putea să te intereseze...
5 seve de plante și proprietățile lor medicinale
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
5 seve de plante și proprietățile lor medicinale

Anumite seve de plante conțin compuși cu proprietăți medicinale. Cum se folosesc și ce beneficii oferă pentru sănătate?  • Vielma, J. R., Picón-Borregales, D., Vergara, M. A., Carrero, P. E., & Gutiérrez-Peña, L. V. (2017). El boro, un elemento benéfico que ayuda a prevenir la osteoporosis en el humano: una revisión de literatura José Ramón Vielma, David Picón-Borregales, María Alicia Vergara, Pablo Eligio Carrero, Luis Vicente Gutiérrez-Peña. Avances en Biomedicina6(3), 216-226.
  • Acuña, A. M. (2005). Los suelos como fuente de boro para las plantas. Revista Científica UDO Agrícola5(1), 10-26.
  • Acuña, A. M., & Molina, P. E. C. (2007). Desempeño funcional del boro en las plantas. Revista Científica UDO Agrícola7(1), 1-14.
  • Gómez, A., & LEGUIZAMON, J. (1975). Importancia del Boro para las plantas. Centro Nacional de Investigaciones de Café (Cenicafé).
  • LEGUIZAMON, J. (1975). Deficiencia de boro en cultivos de plátano en el Valle del Cauca. Centro Nacional de Investigaciones de Café (Cenicafé).
  • Castellanos, J. Z. (2014). El boro en la nutrición de los cultivos. Hojas.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.