Chelatul de fier pentru plante: beneficii
 

Chelatul de fier pentru plante: beneficii

Lipsa fierului afectează culoarea frunzelor și le poate cauza moartea. Vă spunem cum să utilizați chelatul de fier pentru a preveni acest fenomen la plante!
Chelatul de fier pentru plante: beneficii

Ultima actualizare: 09 octombrie, 2022

Dacă frunzele plantelor voastre au devenit galbene, sănătatea lor are de suferit. Acestea ar putea fi compromise. Frunzele capătă această nuanță din diverse motive, cum ar fi udarea excesivă. Cu toate acestea, dacă nu aveți acest obicei, problema poate fi lipsa fierului. În acest caz, recomandăm chelatul de fier pentru plante.

Chelatul de fier este un tip de supliment nutritiv, asemănător celor pentru oameni. Descoperiți tot ce trebuie să știți despre acest corector de deficiențe, capabil să îmbunătățească sănătatea plantelor!

Ce este chelatul de fier pentru plante?

La fel ca noi, plantele suferă de deficiențe nutriționale și au nevoie de ajutor suplimentar. Fierul este esențial pentru prietenii noștri verzi. Prin urmare, dacă plantele au nevoie de fier, chelatul este soluția.

Acest supliment nutritiv împiedică plantele să dezvolte deficit de fier din cauza incapacității de a absorbi mineralele din sol. Se pare că, deși scoarța terestră este bogată în acest element, există anumiți factori care nu le permit plantelor să-l absoarbă. Un exemplu în acest sens este pH-ul. Dacă pH-ul este mai mare de 6, fierul devine insolubil. Prin urmare, devine dificil de absorbit și asimilat.

Ce efecte are lipsa de fier asupra plantelor?

La om, deficitul de fier este una dintre principalele cauze ale anemiei. La plante, această deficiență se află în spatele clorozei de fier, o tulburare nutrițională comună în solurile alcaline, adică cu un pH mai mare de 7,5.

Boalase caracterizează prin schimbarea culorii frunzelor.

Boala are mai multe faze:

  1. Colorația galbenă apare doar pe frunze.
  2. Colorația se răspândește pe întreaga plantă.
  3. Începe necroza. Aceasta apare mai întâi pe frunze și apoi se răspândește pe toată tulpina, ducând la moartea plantei.
Plantă moartă din cauza lipsei de fier
Lipsa fierului poate duce la moartea plantei. Este ultimul pas după îngălbenirea tulpinii.

Cum știți că o plantă nu asimilează fier?

Când pe frunzele plantei apare culoarea galbenă, există o problemă cu absorbția și asimilarea fierului. Dar de unde știți că frunzele galbene apar din cauza lipsei de fier și nu din cauza udării excesive?

Analizați nervurile frunzei. Dacă acestea sunt verzi, în timp ce restul frunzei este galben, există un deficit de fier care trebuie tratat cu o doză de chelat.

Tipuri de chelat de fier

Pentru a preveni îmbolnăvirea plantelor, există diferite tipuri de chelat de fier:

  • Acid etilendiaminotetraacetic (sau EDTA): este unul dintre cele mai comune tipuri de chelat. Cu toate acestea, nu funcționează dacă pH-ul este mai mare de 7.
  • Acid hidroxietiletilendiaminotriacetic (sau HEDTA): deși este un adversar al pH-ului ridicat, eficacitatea acestuia scade în solurile alcaline.
  • Acid dietilentriaminpentaacetic (sau DTPA)

Alți chelați de fier includ acidul N,N′-etilendiamin-bis(2-hidroxifenil)acetic (sau EDDHA) și variații ale acestuia: EDDHMA și EDDHSA.

Care este doza de chelat de fier recomandată pentru diferite tipuri de culturi?

Doza de chelat de fier va depinde de tipul de cultură: de exemplu, o cultură hidroponică sau horticolă. De asemenea, diferă de la plantă la plantă. Recomandarea este să prezentați problema unui expert, care în acest caz poate fi unul dintre vânzătorii din magazin. Întrebați-l care este cel mai bun tip de supliment și ce cantități trebuie să utilizați.

Frunze îngălbenite
Frunzele galbene cu vene verzi indică o lipsă de minerale.

Chelatul de fier este ideal pentru plante

Nu toate solurile sunt ideale pentru ca plantele să crească armonios. Înainte de a planta sau chiar dacă ați făcut-o deja, asigurați-vă că verificați pH-ul. În acest fel, veți ști la ce să vă așteptați și dacă acesta este motivul pentru care plantele nu mai arată ca înainte.

Chelatul este un complement ideal pentru a ajuta plantele să absoarbă fierul, așa că păstrați-l la îndemână. Verificați compoziția îngrășământului pe care îl oferiți legumelor. Asigurați-vă că acesta conține minerale esențiale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Abadía, J., Vázquez, S., Rellán-Álvarez, R., El-Jendoubi, H., Abadía, A., Alvarez-Fernández, A., & López-Millán, A. F. (2011). Towards a knowledge-based correction of iron chlorosis. Plant physiology and biochemistry : PPB49(5), 471–482. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2011.01.026

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.